15 czerwca 2015 15:59 / 1 osobie podoba się ten post
Literatura, od której warto zacząć:
1." Dlaczego tyjemy i jak sobie z tym radzić"
2. "Dieta bez pszenicy"
3. "Ukryte terapie" Jerzy Zięba
4. "Koniec z cukrzycą i otyłością"
5. Katarzyna Gurbacka - to ciekawie pisząca dietetyczka ze stron internetowych
Mery .....to nie jest "kilka placuszków" :-).....spójrz na przepis!! - garnek 4 litrowy!!Ale są również inne przepisy - chleb w bardziej tradycyjnej formie :modlmy sie:Teraz muszę szybko zrobić jak najbardziej glutenowego "szybkościowca" : Tortenboden + truskawki w tej ichniej polewie + bita śmietana :matrix:Wieczorkiem spróbuje jeszcze coś napisać.
Fakt 4 litry i to wszystko zmiesci sie na raz do piekarnika? Na oko to bym z 6 do 8 placuszkow na forme zmiescila i co dalej?
MeryKy (Usunięty)
15 czerwca 2015 16:02 / 2 osobom podoba się ten post
Literatura, od której warto zacząć:
1." Dlaczego tyjemy i jak sobie z tym radzić"
2. "Dieta bez pszenicy"
3. "Ukryte terapie" Jerzy Zięba
4. "Koniec z cukrzycą i otyłością"
5. Katarzyna Gurbacka - to ciekawie pisząca dietetyczka ze stron internetowych
Ukryte terapie czytalam, ale wg troche przereklamowana ta ksiazka?
Ukryte terapie czytalam, ale wg troche przereklamowana ta ksiazka?
Żadna z tych pozycji nie jest biblią i do każdej podchodzę z rezerwą. Ludzki organizm jest skomplikowaną maszyną i nie każda terapia zreperuje każdy egzemplarz - ale czytam, bo wiedza nie boli. Sprawdzam to czy tamto na sobie. Czasami się denerwuję, bo czytam coś, co wydaje mi się herezja. Na początku przeczytaj "Dlaczego tyjemy...." Napisał to dziennikarz, nie lekarz ani naukowiec. Przeczytałam jednym tchem jak kryminał. Książka daje do myślenia, jest to próba zrozumienia, dlaczego nasz organizm tak "dziwnie" zareagował na ostatnie 100 lat - i prowadzi do katastrofy. Fajnie napisane, warto poczytać. Kupiłam to w mobi i przeczytałam na pniu. Ta książka to dopiero przyczynek do zgłębienia tematu.
Żadna z tych pozycji nie jest biblią i do każdej podchodzę z rezerwą. Ludzki organizm jest skomplikowaną maszyną i nie każda terapia zreperuje każdy egzemplarz - ale czytam, bo wiedza nie boli. Sprawdzam to czy tamto na sobie. Czasami się denerwuję, bo czytam coś, co wydaje mi się herezja. Na początku przeczytaj "Dlaczego tyjemy...." Napisał to dziennikarz, nie lekarz ani naukowiec. Przeczytałam jednym tchem jak kryminał. Książka daje do myślenia, jest to próba zrozumienia, dlaczego nasz organizm tak "dziwnie" zareagował na ostatnie 100 lat - i prowadzi do katastrofy. Fajnie napisane, warto poczytać. Kupiłam to w mobi i przeczytałam na pniu. Ta książka to dopiero przyczynek do zgłębienia tematu.
Nie tarktuje jak bblie tych ksiązek tylko sądziłam po reklamie że to bedzie się czytać jednym tchem.. Można było o połowę sją króćić bo myśli i zdania powtarzały wiele razy. A książkę czytałam o ironio na poczekalniach u lekarzy i chociaż jak dlamnie nudnawa była, to ją przebrnęłam
No u mnie tylko jedna blacha wejdzie bo mam jeden ruszt. Chyba że ruszty dokupie i te duże płakie blachy, bo też mam jedną? Ale czy to ma sens?
MeryKy Jesli masz normalnej wielkości piekarnik - to na tą płaską blachę wejdzie Ci 12-16 placków wielkości spodeczka (ja takie robiłam) ....no, chyba że chcesz zrobić wielkie Ruszt też można wyłożyć papierem do pieczenia i razem na nim piec .....to masz już co najmniej 24 placki !!! No przecież zwykły chleb też się piecze ok. godziny!!
MeryKy (Usunięty)
15 czerwca 2015 17:22
Już nie da rady zacytować tego o chlebku, ale chciałam pokazać te zdjęcie Gabrysiu to jest 9 chlebkow na blaszce a ja mam tylko jedną taką. Więc to trochę za drogo mnie wyjdzie ja bym miała kilka razy piec? 9 kromeczek piec około godziny?
MeryKy :-) Jesli masz normalnej wielkości piekarnik - to na tą płaską blachę wejdzie Ci 12-16 placków wielkości spodeczka (ja takie robiłam) ....no, chyba że chcesz zrobić wielkie :lol2: Ruszt też można wyłożyć papierem do pieczenia i razem na nim piec .....to masz już co najmniej 24 placki !!! No przecież zwykły chleb też się piecze ok. godziny!!
Ale normalnego chlebka jest go dużo więcej? I można kromeczki pomrozić na zaś .
Jak wykorzystam ruszt to bedzie 18 :) Ale dobry pomysł z tym papierem
Ale klucha śląska nie jest glutenowa. Z mąką ziemiaczaną robi się prawdziwe śląskie kluchy, więc śmiało można jeść :-)
Zgadza się......miałam na myśli,że jeśli już jem(coś czego nie jem na co dzień) to jem i nie patrzę czy to zdrowe czy nie:)Niestety ja mogła bym kilogramami jeść takie kluchy,pierogi czy kopytka,-i gotować też to lubię,uwielbiam bawić się pół dnia w kuchni kiedy jestem w domu:)No czy tak śmiało te kluchy można jeść to nie wiem,doopa rośnieJa nie jestem uczulona na gluten,unikam go ze względu na chorą tarczycę,ale i bez tego na pewno bym go ograniczała bo on zabiera nam energię a ja jej potrzebuję w ciągu dnia
Ukryte terapie czytalam, ale wg troche przereklamowana ta ksiazka?
Większość takich książek pisana jest "pod publikę":) Jedni reklamują wegetarianizm używając przy tym "mocnych" argumentów przeplatanych dowodami,inni w dokładnie ten sam sposób twierdzą,że jedzenie mięsa jest zdrowe. To dotyczy się wszystkich "niebiańskich" diet,od białkowych po nie łączenie ich z węglowodanami....co jest bzdurą bo jedne i drugie organizm trawi osobno. Na dzień dzisiejszy temat rzeka,ale bardzo dobry zarobek dla kogoś,kto sprytnie potrafi ubrać w słowa coś co już kilka razy zostało napisane czy powiedziane:) Dieta pogania dietę,a fakt jest taki,że należy wszystko jeść.......byle z głową.
Ja wlasnie jadam na sniadanie platki owsiane zjakims owocem. Dodaje otreby gryczne lub owsiane, czesto posypuje ostropestem.
Płatki tak, ale otręby zawierają wiele odpadów , żyjątek, grzybów , wcześniej też kupywałam , trzeba wysypać przez sito i sobaczyć przez lupę ....ponoć są one bardzo wartościowe tylko razem z ziarnem ...... Jajka są najzdowsze na miękko , chodzi o to aby temp. żółtka nie przekroczyła 80 stopni takie jajka działają przeciwcholestorowo nawet i są mega zdrowe...
Przeczytałam to w książce" Leczenie żywieniem" Jadwigi Kempisty która jest lekarzem i naukowcem - polecam
MeryKy (Usunięty)
15 czerwca 2015 19:51 / 1 osobie podoba się ten post
Płatki tak, ale otręby zawierają wiele odpadów , żyjątek, grzybów , wcześniej też kupywałam , trzeba wysypać przez sito i sobaczyć przez lupę ....ponoć są one bardzo wartościowe tylko razem z ziarnem ...... Jajka są najzdowsze na miękko , chodzi o to aby temp. żółtka nie przekroczyła 80 stopni takie jajka działają przeciwcholestorowo nawet i są mega zdrowe...
Przeczytałam to w książce" Leczenie żywieniem" Jadwigi Kempisty która jest lekarzem i naukowcem - polecam
O matko! Toś mnie załatwiła! To te gryczane otręby bezglutenowe to robaki są a fujjjjj..... I co ja mam jeść????
Korzystamy z plików cookies w celu sprawnego działania witryny (cookies niezbędne) oraz tworzenia usług i ofert dostosowanych do Twoich potrzeb (cookies opcjonalne – możesz na nie wyrazić zgodę). Klikając w ustawienia dowiesz się więcej lub zmienisz preferencje urządzenia, z którego korzystasz. Szczegółowe informacje znajdziesz również w naszej polityce prywatności.
Pliki cookies w Opiekunki24.pl
Dostosuj zachowanie naszej strony do własnych preferencji
Wymagane
Te pliki cookie są niezbędne dla funkcjonowania strony internetowej i nie mogą być wyłączone w naszych systemach. Są one zazwyczaj ustawiane tylko w odpowiedzi na działania podejmowane przez użytkownika, które sprowadzają się do zapytania o usługi, takie jak ustawienie preferencji prywatności, logowanie lub wypełnianie formularzy. Można ustawić przeglądarkę tak, aby blokowała lub ostrzegała o tych plikach cookie, ale niektóre części witryny nie będą wtedy działały. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych osobowych. Zablokowanie tych plików cookie w przeglądarce może skutkować nieprawidłowym działaniem serwisu.
Reklama
Te pliki cookie mogą być ustawiane przez naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony internetowej. Mogą one być wykorzystywane przez te firmy do budowania profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania odpowiednich reklam na innych stronach. Nie przechowują one bezpośrednio danych osobowych, lecz opierają się na jednoznacznej identyfikacji przeglądarki i sprzętu internetowego. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, doświadcza mniej ukierunkowanych reklam.
Personalizacja
Te pliki cookie umożliwiają stronie internetowej zapewnienie większej funkcjonalności i personalizacji. Mogą być one ustawione przez nas lub przez zewnętrznych dostawców, których usługi zostały dodane do naszych stron internetowych. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, niektóre lub wszystkie te usługi mogą nie działać prawidłowo.
Analityka
Te pliki cookie umożliwiają nam zliczanie wizyt i źródeł ruchu, dzięki czemu możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej witryny. Pomagają one ustalić, które strony są najbardziej i najmniej popularne i zobaczyć, jak odwiedzający poruszają się po stronie. Wszystkie informacje zbierane przez te pliki cookie są agregowane i tym samym anonimowe. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, nie będziemy wiedzieć, kiedy odwiedził naszą stronę internetową.