O matko! Toś mnie załatwiła! To te gryczane otręby bezglutenowe to robaki są a fujjjjj..... I co ja mam jeść????:placz3:
O matko! Toś mnie załatwiła! To te gryczane otręby bezglutenowe to robaki są a fujjjjj..... I co ja mam jeść????:placz3:
Ja jeszcze w temacie.
Czytamy "Kuchnia bez pszenicy", a tam, ze owsa nie, kaszy w zasadzie nie, kartofelki, marchewka, buraki są be. No bez przesady. To kolejna teoria o naszym organizmie. Póki co, przemawia do mnie i wierzę w to, ale w moim życiu było już kilka takich "mądrości". Dla mnie to wylewanie dziecka z kąpielą. Może to i prawda, ale czy na pewno? Więc ja dla siebie zaadoptowałam, że pszenicy nie, cukru nie, ale tylko tego białego, bo w owocach - jak najbardziej. Słodziki nie, bo to chemia, no, chyba że listek stewi. W tym roku nie jestem już ortodoksyjna. Lody były... i Pavlova.
Czy któraś z Was też te teorie stara się wprowadzać w swoje codzienne życie ?
O matko! Toś mnie załatwiła! To te gryczane otręby bezglutenowe to robaki są a fujjjjj..... I co ja mam jeść????:placz3:
Daje efekty.
Ja jestem zdrowa i chcę, aby tak pozostało. Na temat cukru - przekonały mnie wywody znających się na tym, że robi nam więcej złego w organizmie, niż warta jest rozkosz jego jedzenia. Sam cukier. Bowiem w owocach jest on w towarzystwie minerałów, które pozwalają się im "zdrowo" wchłaniać nie robiąc większych spustoszeń.
Co przekonało mnie do nie jedzenia pszenicy na początku? Pisano, że jak wyeliminuję mąkę, to i nie będę napadać na cukier. To u mnie się sprawdziło.
Płatki tak, ale otręby zawierają wiele odpadów , żyjątek, grzybów , wcześniej też kupywałam , trzeba wysypać przez sito i sobaczyć przez lupę ....ponoć są one bardzo wartościowe tylko razem z ziarnem ......
Jajka są najzdowsze na miękko , chodzi o to aby temp. żółtka nie przekroczyła 80 stopni takie jajka działają przeciwcholestorowo nawet i są mega zdrowe...
Przeczytałam to w książce" Leczenie żywieniem" Jadwigi Kempisty która jest lekarzem i naukowcem - polecam
Lawenda, wrzuć sprawdzony przepis na chlebek z mąki gryczanej. Dodajesz tez mąkę migdałową? Korzystałam z przepisów w internecie, trochę twarde mi wychodzi. Dla mnie w smaku dobry, ale mężowi za bardzo nie smakował, choć kaszę gryczaną uwielbia.
Dziękuję, Lawenda. Na pewno zrobię.
Ps. Książkę też mam - w Polsce.
Tylko pamiętaj,że ciasto musi być lejące i lepkie,jak dasz za dużo mąki, to nic nie wyjdzie. To zupełnie inny rodzaj ciasta niż z mąki pszennej, które jest zbite i wyrobione. Przy mące gryczanej musi być mocno ciągliwe. Ciężko się nakłada do foremki, bo okrutnie się lepi, ale tak ma być.
Kurczę, to juz prawie 3 lata na diecie bezglutenowej, ale ten czas zasuwa.
Robię też fajne naleśniki z mieszanej mąki jaglanej, ryżowej, gryczanej i koniecznie tapioki, która spaja inne mąki. Mąkę z tapioki cięzko dostać, sprzedawana jest u nas w formie kretyńskich kuleczek, ale czasem mozna dostać normalną makę. Ja swoją kupuję w Anglii u Nigeryjczyków za psie pieniądze. Maka z tapioki zagęszcze też zupy i sosy i jest bezglutenowa.
Zamiast zwykłego mleka do naleśników daję mleko kokosowe, które też robię sama. Na laktozę też jestem uczulona, zresztą to się wiąże - ci, co mają nietolerancję na gluten w 80% mają też nietolerancję laktozy.
Dzięki diecie bezglutenowej schudłam ok. 18 kilo.
Te pliki cookie są niezbędne dla funkcjonowania strony internetowej i nie mogą być wyłączone w naszych systemach. Są one zazwyczaj ustawiane tylko w odpowiedzi na działania podejmowane przez użytkownika, które sprowadzają się do zapytania o usługi, takie jak ustawienie preferencji prywatności, logowanie lub wypełnianie formularzy. Można ustawić przeglądarkę tak, aby blokowała lub ostrzegała o tych plikach cookie, ale niektóre części witryny nie będą wtedy działały. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych osobowych. Zablokowanie tych plików cookie w przeglądarce może skutkować nieprawidłowym działaniem serwisu.
Te pliki cookie mogą być ustawiane przez naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony internetowej. Mogą one być wykorzystywane przez te firmy do budowania profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania odpowiednich reklam na innych stronach. Nie przechowują one bezpośrednio danych osobowych, lecz opierają się na jednoznacznej identyfikacji przeglądarki i sprzętu internetowego. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, doświadcza mniej ukierunkowanych reklam.
Te pliki cookie umożliwiają stronie internetowej zapewnienie większej funkcjonalności i personalizacji. Mogą być one ustawione przez nas lub przez zewnętrznych dostawców, których usługi zostały dodane do naszych stron internetowych. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, niektóre lub wszystkie te usługi mogą nie działać prawidłowo.
Te pliki cookie umożliwiają nam zliczanie wizyt i źródeł ruchu, dzięki czemu możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej witryny. Pomagają one ustalić, które strony są najbardziej i najmniej popularne i zobaczyć, jak odwiedzający poruszają się po stronie. Wszystkie informacje zbierane przez te pliki cookie są agregowane i tym samym anonimowe. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, nie będziemy wiedzieć, kiedy odwiedził naszą stronę internetową.