Jak zdrowiej żyć - blog Lawendy

28 września 2015 11:21 / 2 osobom podoba się ten post
Klucha, tego jest pełno w hipermarketach, zwykły dzbanek z filtrem na bazie węglowej bodajże. Jest dafi, jest aquapor czy jakoś tak, zobacz, co tańsze albo w promocji, bo marka nie ma większego znaczenia. Ja mam akurat dafi, bo był w promocji za 20 zł. Tyle tylko,że co miesiąc trzeba wymieniać filtry, które też sa bezproblemowo dostępne. Hipermarkety z działem agd. :))))
No spadam, ostatnie pakowanie.
Do usłyszenia. :))))
28 września 2015 15:05 / 2 osobom podoba się ten post
Gdyby Ci ten biust tak nie wystawał, to byś fige miała a nie kabel
28 września 2015 15:12
No ja bardzo wielu rzeczy zapomniałam i tak mi ich brakuje że Darek chyba będzie paczkę robił.Pierwsze na liście okulary przeciwsłoneczne,źle mi się rowerem jeździ.Ale też - mała latarka,zawsze biorę żeby świateł w domu nie zapalać jak się kręcę a nocy a zawsze się kręcę .No i jeszcze inne rzeczy...Cóż,pakowanie w pośpiechu było bo facet z bla bla cara mnie zawiódł ale już pisałam o tym.
13 listopada 2015 19:51 / 5 osobom podoba się ten post
Witam po dłuzszej przerwie. Obecnie rzadko korzystam z internetu w ogóle ( to tak, jak z rzucaniem fajek, całe lata sie pali a nagle cos klika w mózgu i już przestaje ciągnąć do zgubnego nałogu) a już na forum nie bywam praktycznie wcale ( co też wynika z tego,że mam mnóstwo innych spraw na głowie w realu i wirtual jakoś mnie nie pociąga).
Mam pytanie. Czy ktoś ma doświadczenie z tzw. zespołem suchego oka i czy można coś na to poradzic oprócz kropli, bo to pomaga tylko chwilowo i nie jest rozwiązaniem na stałe.
Czy w obrębie oka można przeprowadzić np. udrożnienie kanalików łzowych ?
Będe wdzięczna za pomoc osób, które mają z tym do czynienia.
A tak w ogóle to pozdrawiam. :)))))
05 lutego 2016 19:04 / 5 osobom podoba się ten post
Wyciągam.Czytam,że obżeracie się ,doopy rosną,kijki w kącie,rowery w piwnicach.Może ktoś zajrzy tu i po rozum przyjdzie do głowy.Poza Benitą.Ona nie musi.No dobra.Piszę o sobie.
05 lutego 2016 19:11 / 1 osobie podoba się ten post
Tak jeszcze w nawiązaniu do spraw urody z innego topiku.
Byłam kiedys na szteli, gdzie mogłam sobie do woli kupowac owoce bez względu na cenę. Kupowałam sobie awokado i codziennie pół jadłam, albo skropione cytryną albo zmiksowane w koktailach na bazie mleka kokosowego i róznych owoców, jakie miałam pod ręką ( wtedy z dodatkiem łyżeczki startej pestki z awokado - bomba polifenoli i antyoksydantów ). Nigdy, absolutnie nigdy wcześniej nie miałam tak aksamitnej, gładkiej skóry,żaden krem,żaden zabieg mi tego nie dał, co połówka awokado dziennie. jednak to prawda,że dbanie o skóre to kwestia odżywiania.
Gorąco polecam, tylko to drogie jest.
Znakomite też są winogrona, codziennie kiść, najlepiej z pestkami. No i mój faworyt - grejpfrut.
05 lutego 2016 19:20 / 2 osobom podoba się ten post
Grejpfrut pomaga mi się odchudzać (jem z albedo ;)), a od jutra zacznę jeść codziennie pół awokado.. Zobaczymy, co razem zdziałają :)!
Zewnętrzenie zaczęłam używać Redermic R i choć miałam obawy (mam wrażliwą cerę), idzie zaskakująco dobrze :).
05 lutego 2016 19:24 / 2 osobom podoba się ten post
A tak w sparawie cukru, troszkę na poważniej, to przyznam szczerze,że jest to mój wyłom w tzw. zdrowym odżywianiu, bo ja cukier spożywam pod różną postaci i nie jestem w stanie z niego zrezygnować. Staram się stosować alternatywne słodziki ( broń boże nie sztuczne typu aspartam czy cyklamat), stosuję syrop z agawy, miód od czasu do czasu, spróbowałam cukru kokosowego ( fajny,ale cena zwala z nóg) i cukru z palmy arenga ( za mało słodki, ale też fajny).
Okazjonalnie stosuję syropy - z ryżu, z daktyli, czasem melasa, ale ta mi całkiem nie podchodzi.
Nie jestem w stanie funkcjonowac bez cukru. W końcu mózg żywi się glukozą a wszyscy dementycy właśnie dlatego chorują na demencję,że ich organizm nie jest już w stanie dostarczać wystarczającej ilości glukozy do mózgu i mózg po prostu zostaje w pewnym sensie zagłodzony.
05 lutego 2016 19:25 / 2 osobom podoba się ten post
salazar

Grejpfrut pomaga mi się odchudzać (jem z albedo ;)), a od jutra zacznę jeść codziennie pół awokado.. Zobaczymy, co razem zdziałają :)!
Zewnętrzenie zaczęłam używać Redermic R i choć miałam obawy (mam wrażliwą cerę), idzie zaskakująco dobrze :).

Grejpfrut koniecznie z albedo. :)
Daj znać po miesiącu, jak tam awokado. Jak nie będzie lepiej, stawiam niezdrowe piwo przy nastepnej okazji.
05 lutego 2016 19:28 / 1 osobie podoba się ten post
Lawenda

Daj znać po miesiącu, jak tam awokado. Jak nie będzie lepiej, stawiam niezdrowe piwo przy nastepnej okazji.

Zamelduję!
Jeśli będzie lepiej, to piwo stawiam ja :).

Lawendo, a stewii nie próbowałaś? 
05 lutego 2016 19:31 / 1 osobie podoba się ten post
salazar

Zamelduję!
Jeśli będzie lepiej, to piwo stawiam ja :).

Lawendo, a stewii nie próbowałaś? 

Próbowałam, wywaliłam.
Dla mnie ma przykry, metaliczny posmak. Co zabawne, czytałam,że ten posmak wyczuwa kubkami smakowymi tylko część ludzi, dla innych jest on niewyczuwalny i ci sobie stewię chwalą. Mnie odrzuca, nie dam rady.
Chcę spróbować natomiast ksyltolu, czyli cukru brzozowego, jak wrócę do kraju, to sobie kupię i zobaczę, jak mi podejdzie
05 lutego 2016 19:33 / 3 osobom podoba się ten post
Lawenda

Jem nałogowo grejpfruty z miodem.Rozkrajam owoc, polewam miodkiem i czekam aż się wchłonie, potem wcinam. Awokado uwielbiam, robię z niego przerózne pasty- taka z wędzoną makrelą jest przepyszna, a że jeszcze jak się dowiaduję , zbawiennie na skórę działa i to od środka, to odstąpię od zamiaru zrobienia sobie z niego maseczki, choć słyszałam, że też fajnie działa:)
05 lutego 2016 19:36 / 4 osobom podoba się ten post
tina 100%

Jem nałogowo grejpfruty z miodem.Rozkrajam owoc, polewam miodkiem i czekam aż się wchłonie, potem wcinam. Awokado uwielbiam, robię z niego przerózne pasty- taka z wędzoną makrelą jest przepyszna, a że jeszcze jak się dowiaduję , zbawiennie na skórę działa i to od środka, to odstąpię od zamiaru zrobienia sobie z niego maseczki, choć słyszałam, że też fajnie działa:)

Ja wewnętrzną stroną skórki z awokado smarowalam twarz a przede wszystkim spierzchnięte ręce, albo troszkę zostawialam z miąższu owocu i wtedy smarowałam grubiej. Można i zewnętrznie i wewnętrznie, jak się chce. :)))

05 lutego 2016 19:39 / 1 osobie podoba się ten post
Lawenda

Ja wewnętrzną stroną skórki z awokado smarowalam twarz a przede wszystkim spierzchnięte ręce, albo troszkę zostawialam z miąższu owocu i wtedy smarowałam grubiej. Można i zewnętrznie i wewnętrznie, jak się chce. :)))

Lawendko, to ja poprosze przepis na NALEWKE z awokado powaznie
05 lutego 2016 19:40 / 2 osobom podoba się ten post
teresadd

Wyciągam.Czytam,że obżeracie się ,doopy rosną,kijki w kącie,rowery w piwnicach.Może ktoś zajrzy tu i po rozum przyjdzie do głowy.Poza Benitą.Ona nie musi.No dobra.Piszę o sobie.

Ales pojechała. Właśnie musi !
Dzięki, ze wyciągnęłaś. Dziewczyny różne mądrości mają i trzymają je dla siebie. Mi potrzeba ciągle nowych bodźców i inspiracji. I pomysłów, czego jeszcze szukać. Czego jeszcze nie wiem.