Co dzisiaj gotujesz na obiad ? #5

15 października 2015 12:01 / 1 osobie podoba się ten post
Moja wyobraźnia kulinarna nabiera rozmachu. Kto zgadnie co dzisiaj gotuje? Poniżej wskazówek:

Wchodzi kwatermistrz do koszarowej kuchni i gromkim głosem pyta:
Żołnierze co tu tak śmiedzi? Bigos gotujemy obywatelu sierżancie - odpowiadają nie mnie gromko żołnierze.

Aaaaa - to kapustka tak pachnie  - mowi sierżant.
15 października 2015 13:25 / 1 osobie podoba się ten post
mleczko1

Moja wyobraźnia kulinarna nabiera rozmachu. Kto zgadnie co dzisiaj gotuje? Poniżej wskazówek:

Żołnierze co tu tak śmiedzi? Bigos gotujemy obywatelu sierżancie - odpowiadają nie mnie gromko żołnierze.

Bigos. 
Teraz odmawiam bo się najadłam a było: leberkäse, ziemniaki, kalarepka, sałata zielona.

Jutro mogę wpaść na bigos.
15 października 2015 13:50 / 1 osobie podoba się ten post
mleczko1

No to podaj łapkęu mie tez bigos,a z racji mojego niedzielnego wyjazdu do pracy-w ilościach hurtowych-niech póżniej mąż mnie miło wspomina:
15 października 2015 16:54
michasia

na rusie to ugotowane ziemniaki 1/2kg,przepuszczam przez praskę , dodaje ouark/250gr/ przesmazam cebule z boczkiem a ja nie masz to może być kiełbaska wszystko mieszam doprawiam solą, pieprzem ,papryka słodką .ja robie tak na ostro no i po ugotowaniu tez obrzucam tłuszczykiem. Robię tez farsz mięsny, jak gotuje zupe na drobiu to wszystko miele : mięso, por, seler ,cebulke, dodaję żółtko, trochę mąki lub bułki tartej,pietruchę doprawiam do smaku.Robię też z kapustą i grzybami ale to trzeba mieć produkty. Mam nadzieję że pomogłam:-)

Michasiu kochana - pomogłas bardzo. Dziekuję:)
15 października 2015 16:54 / 1 osobie podoba się ten post
michasia

na rusie to ugotowane ziemniaki 1/2kg,przepuszczam przez praskę , dodaje ouark/250gr/ przesmazam cebule z boczkiem a ja nie masz to może być kiełbaska wszystko mieszam doprawiam solą, pieprzem ,papryka słodką .ja robie tak na ostro no i po ugotowaniu tez obrzucam tłuszczykiem. Robię tez farsz mięsny, jak gotuje zupe na drobiu to wszystko miele : mięso, por, seler ,cebulke, dodaję żółtko, trochę mąki lub bułki tartej,pietruchę doprawiam do smaku.Robię też z kapustą i grzybami ale to trzeba mieć produkty. Mam nadzieję że pomogłam:-)

15 października 2015 16:57 / 1 osobie podoba się ten post
Michasia !!! Jestes niezastapiona
15 października 2015 20:35 / 1 osobie podoba się ten post
kotka

15 października 2015 20:36 / 1 osobie podoba się ten post
magdzie

Michasia !!! Jestes niezastapiona :-) :-)

Cała jestem w skowronkach
15 października 2015 20:53 / 2 osobom podoba się ten post
wiewiorka

No to podaj łapkę:piatka:u mie tez bigos,a z racji mojego niedzielnego wyjazdu do pracy-w ilościach hurtowych-niech póżniej mąż mnie miło wspomina::-)

Wiewiorka - jaki to bigos na wyjeździe w domu to jest bigos. A z kapusty szpiczastej jest bardzo smaczny, tylko trzeba krótko gotowac.
15 października 2015 20:59 / 1 osobie podoba się ten post
mleczko1

Wiewiorka - jaki to bigos na wyjeździe:-( w domu to jest bigos:-). A z kapusty szpiczastej jest bardzo smaczny, tylko trzeba krótko gotowac.

A na wyjezdzie to jeszcze nigdy nie gotowałam
15 października 2015 21:02 / 1 osobie podoba się ten post
wiewiorka

A na wyjezdzie to jeszcze nigdy nie gotowałam:-)

Tez staram sie trzymac "ichniego" menu, ale od czasu do czasu coś dla siebie ugotuje
15 października 2015 21:03 / 1 osobie podoba się ten post
ivetta

:gotowanie:Makaron z kapustą ,coś jak nasze łazanki.

To masakra jakas jest.
15 października 2015 21:05 / 1 osobie podoba się ten post
mleczko1

Tez staram sie trzymac "ichniego" menu, ale od czasu do czasu coś dla siebie ugotuje:gotowanie:

A ja za leniwa jestem,jedyne co dla siebie od czasu do czasu,to makaron w róznistych wariantach
15 października 2015 21:14 / 1 osobie podoba się ten post
wiewiorka

A na wyjezdzie to jeszcze nigdy nie gotowałam:-)

Ale problem zrobic swojej kiszonej kapusty i po czasie bigos jak talala wychodzi.Nawet  w niemieckim kraju.Przeca golonki u rzeznika tu jak malowanie,zeberka czy inne dobre mieso takie do bigosu w sam raz.Sliwki suszone tez kupic mozna,no grzyby to zabralem ze soba..Nawet owoce jalowca tez zabralem z mysla,ze kiedys bigos sobie zrobie.A i syn jak byl to z ciekawosci pytal,czy znam polski bigos,bo on jak byl na urlopie w ubieglym roku na naszych Mazurach,to podobnpo bigos byl jego glownym menu bardzo czesto.No ja nie podejme sie zrobieniab igosu jak w miejscu,gdzie gotuje sie go w wielkimga rze,bo taki to najlepszy smak ma. No to jak mi sie zechce,to moze i postaram sie zrobic,to poczestuje syna tez wyjatkowo.Bo normalnie to tylko herbatke zrobic mu moge z grzecznosci.
A na obiad dzisiaj mialem, jak ktos tu placki ziemniaczane ale utarlem na grubszych oczkach,sa bardziej chrupiace wtedy.mankamentem jest to,ze trzeba je dluzej smazyc nieco.No i marmelada z jablek czy twarozek z cebula i szczypiorem do wyboru. Kompot jablkowy jako picie.Bez deseru,bo wkotce kawa byla i ciasto.
15 października 2015 21:37 / 1 osobie podoba się ten post
Kluchy z kapusta.Masakra jakas smakowa.Na moje nie zjadliwe wcale.Maka i kapusta nie pasuja smakowo.To znaczy moje kubki smakowe tego nie akeptuja.Dlatego zadnych pierogow ruskich, czy z kapusta i grzybami.Bo mi to nie pasuje jakos.Ani to zaapach jak trzeba o smaku nie wspominam juz wiecej.