Na wyjeździe #27

24 sierpnia 2015 21:56 / 1 osobie podoba się ten post
jednak zdecydowalam ze nie bede dopijac szampana zostawie go babce na inny dzien hahhhahhah
24 sierpnia 2015 23:20 / 5 osobom podoba się ten post
Pierwszy dzień na wyjeździe minął mi spokojnie. Zastałam wszystko w jak najlepszym porządku, bo tym razem miałam dobrą zmienniczkę. PDP zadowolona, że wróciłam, chociaż przestawienie się na moje imie zajmie jej trochę czasu. Była tylko zdziwiona, że dzisiaj już chcę jechać rowerem na przerwę, a nie odpoczywać po podróży.
25 sierpnia 2015 07:12 / 5 osobom podoba się ten post
Tu gdzie jestem sa dwa telefony przenosne,nawet mam ja ci taki w swym pokoju.Wczoraj syn uczyl mnie oblslugi tegoz telefonu.Jak chce dzwonic musze najpierw nacisnac zielona sluchawke.a jak skoncze rozmawiac ,mam nacisnac czerwona.Odparlam mu ze wiem doskonale jak sie korzysta z telefonu,i ze taki telefon mam w domu od 20 lat.
25 sierpnia 2015 07:16 / 4 osobom podoba się ten post
magdzie

Tu gdzie jestem sa dwa telefony przenosne,nawet mam ja ci taki w swym pokoju.Wczoraj syn uczyl mnie oblslugi tegoz telefonu.Jak chce dzwonic musze najpierw nacisnac zielona sluchawke.a jak skoncze rozmawiac ,mam nacisnac czerwona.Odparlam mu ze wiem doskonale jak sie korzysta z telefonu,i ze taki telefon mam w domu od 20 lat.

i po co? 
trzeba było nie wiedzieć jeszcze czegoś, czy wiesz jaka byłaby radość, że cos Ci muszą wytłumaczyć ? 
a Twoja radość, że to prostaki? 
25 sierpnia 2015 07:18 / 3 osobom podoba się ten post
Magdzie, moze te Rumunki co byly przed Toba nie wiedzialy i on tak sila rozpedu
25 sierpnia 2015 07:25 / 5 osobom podoba się ten post
magdzie

W zeszłym roku jak byłam na zastępstwie w L. to moja Pani-Frau demonstrowała mi
obsługę kuchenki mikrofalowej z zaznaczeniem , że lepiej jak ona ją będzie włączała , bo to droga rzecz jest !!!.... popatrzyłam na nią , na kuchenkę i powiedziałam : " lepiej jak pani ją będzie włączała , bo ja się boję , żeby nie zepsuć , bo w domu mam bardziej nowoczesną ! ".....jak wtedy ta mikrofalówka cudnie mruczała , warczała , pstrykała aż w całym domu było słychać ! a pokrętełko takie miała , że miałam obawy jak je Frau z namaszczeniem w swoje palce bierze , że jej w tych palcach zostanie , bo takie chybotliwe było !
Zaparłam się i w ciągu 6 tygodni ani razu nie poprosiłam o włączenie mikrofalówy a co tam mikrofale , pralkę w piwnicy w tym długim okresie tylko 1 ( słownie : jeden ) raz Frau włączyła !.....
25 sierpnia 2015 07:35 / 3 osobom podoba się ten post
moncherie

Magdzie, moze te Rumunki co byly przed Toba nie wiedzialy i on tak sila rozpedu:-)

Te rumunskie panie ,jedna przez 4 lata pracowala na czarno za 600e.o czym tu mowic .Pracowala tez w cyrku za 100e tygodniowo tylko nie wiem co tam robila.
25 sierpnia 2015 07:50 / 1 osobie podoba się ten post
magdzie

Te rumunskie panie ,jedna przez 4 lata pracowala na czarno za 600e.o czym tu mowic .Pracowala tez w cyrku za 100e tygodniowo tylko nie wiem co tam robila.

Bo nie ma już w Niemczech poczucia przyzwoitości, jedna z moich dawnych rozważała obniżenie kosztów, my prawie wtedy 3 tysiące euro, firma z Rumunii 1600, ile wtedy może dostać opiekunka. Ubezpieczenie, podatek, podróż?
25 sierpnia 2015 07:55 / 1 osobie podoba się ten post
Dorotee, obawiam sie, ze troszke Cie ponioslo... Jakie ubezpieczenie? Jaki podatek? Rumunskie firmy nie bawia sie w takie drobiazgi
25 sierpnia 2015 08:00
moncherie

Dorotee, obawiam sie, ze troszke Cie ponioslo... Jakie ubezpieczenie? Jaki podatek? Rumunskie firmy nie bawia sie w takie drobiazgi:-)

OPiekunka z Rumunii czasem jest lepiej ubezpieczona niż koleżanki z Pl. Chyba że uważasz kwote 200 zł co miesiąc za wysokie ubezpieczenie emerytalno-rentowe zdrowotne? Karty EKUZ jeszcze nie otrzymalam , 5 lat czekam:)
MOja znajoma rodzina zatrudniała op z Rumunii za pośrednictwem Urzędu Pracy tutaj w De.
25 sierpnia 2015 08:05 / 2 osobom podoba się ten post
magdzie

Poskramiała lwy ? musi tak , że jej tak dobrze płacili , bo to niebezpieczna praca jest ! ...... znowu zgłosił mi się jakiś " sztajger " , czy " szwajner " , nieważne , ważne , że na " Sz " a nie usłyszałam : " ja , bitte ....no moszszszsz ! " i jak tu się nie denerwować ?
25 sierpnia 2015 08:09 / 1 osobie podoba się ten post
Chodzilo mi o sposoby dzialania rumunskich agencji, nie o zatrudnienie przez rodzine niemiecka. Firma w ktorej pracuje ma tez kontrakty z wegierskimi agencjami. Jedna z opiekunek ostatnio postanowila zmienic agencje na rumunska, bo ona genetyczna Wegierka, ale mieszka w Rumunii. No i takie kwiatki wyszly, ze kilka dni innego tematu przy kawie nie bylo;) Agencja byla wspolpraca bardzo zainteresowana, tylko nie bardzo mieli pojecie o co chodzi. A ta opiekunka sceny wrecz urzadzala, bo na miejsce wrocic chciala, a na wegierska sie ciezko obrazila...
Dorotee, a dlaczego Ty czekasz zamiast agencje zmienic? 5 lat to zdecydowanie zbyt duzo czasu by nadal czekac...
25 sierpnia 2015 08:14 / 1 osobie podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Poskramiała lwy ? musi tak , że jej tak dobrze płacili , bo to niebezpieczna praca jest ! :-)...... znowu zgłosił mi się jakiś " sztajger " , czy " szwajner " , nieważne , ważne , że na " Sz " a nie usłyszałam : " ja , bitte ....no moszszszsz ! " i jak tu się nie denerwować ? :-)

wieczorem podam sprawdzony ,mam tu internet,ba nawet kompa mam,probowalam skaypa instalowac,ale mi nie puszcza bo portrzebuje haslo administratora,a ze synu tu rzadzi wiec musze jego prosic co zrobic z tym fantem
25 sierpnia 2015 08:14 / 1 osobie podoba się ten post
moncherie

Chodzilo mi o sposoby dzialania rumunskich agencji, nie o zatrudnienie przez rodzine niemiecka. Firma w ktorej pracuje ma tez kontrakty z wegierskimi agencjami. Jedna z opiekunek ostatnio postanowila zmienic agencje na rumunska, bo ona genetyczna Wegierka, ale mieszka w Rumunii. No i takie kwiatki wyszly, ze kilka dni innego tematu przy kawie nie bylo;) Agencja byla wspolpraca bardzo zainteresowana, tylko nie bardzo mieli pojecie o co chodzi. A ta opiekunka sceny wrecz urzadzala, bo na miejsce wrocic chciala, a na wegierska sie ciezko obrazila...
Dorotee, a dlaczego Ty czekasz zamiast agencje zmienic? 5 lat to zdecydowanie zbyt duzo czasu by nadal czekac...

Moje zmienniczki póżniejsze w tej rodzinie były normalnie ubezpieczone z agencji, przez rodzinę to oczywiście inaczej, ale też szło przez agencję. I agencj apilnowała papierków na początek.
W tym ww przypadku to ona niemoże wrócić na miejsce z inną agencją? ja zamierzam zmienić agencję i tym samym rezygnuję z rodziny.
25 sierpnia 2015 08:24
Moze wrocic na to samo miejsce z inna agencja. Tyle, ze agencja musi byc legalna. A ta co znalazla najwyrazniej nie jest. Nie zawsze trzeba zrezygnowac z rodziny, zeby firme zmienic. Ale to juz zalezy od wielu czynnikow.