W domu # 6

20 listopada 2015 11:11
teresadd

Nie straszcie.Chcę nabyć nową telefonizację( czyt.nowszej generacji).Przecież nie zarobię na doładowania jak to mi będzie szło w takim tempie jak u Andrei.Co ma być ,co nie co jest ważne ,a co mniej.Laik jestem ,ale jak wszyscy to wszyscy babcia teź.

Ja mam nowoczesnego smartfona z plusa na abonament. Jest też oczywiście internet. Gdy wyjeżdżam do Niemiec wysyłam sms do operatora, aby wyłączył mi usługę internetu i w ten sposób jestem wolna od tych wysokich kosztów transmisji danych, ale DE z internetu w telefonie korzystam tylko przez WiFi.

Zamierzam kupić sobie kartę niemiecką do drugiego telefonu do kontaktów z Niemcami i zastanawiam się czy przy opcji na kartę też jest internet w pakiecie ? Nigdy nie miałam telefonu na kartę i nie mam pojęcia jak to funkcjonuje.
20 listopada 2015 11:14
tina 100%

Nie straszę :) PIsze , jak się pozbyć problemu. Dane pakietowe można dzwoniąc do biura obsługi klienta wyłączyć, ale jest prostsza metoda wyłączając w telefonie transmisję danych.

Bezpieczniej jest jednak zgłosić do operatora, bo samo wyłączenie transmisji danych w razie jakichś przekłamań, nie jest uwzględniane w reklamacji.
20 listopada 2015 11:20
Mycha

Do wyjazdu zostało mi 4 dni. Tym razem jadę do dużego miasta - Hannower. No nie wiem jak ja to zniosę :lol2: bo ja lubię zadupia.
Kasiu63 nie wiem jak daleko będziesz miała do mnie ale.....

Siedząc w domciu zrobiłam zbadałam poziom wit D3 - masakra, poniżej normy.

Przypomniałaś o witaminach - dzieki. Nie jestem przywyczajona do regularnego brania leków stawiam na stoliku moje witaminki i rutinoscorbin i ...................stoją.
20 listopada 2015 11:22 / 2 osobom podoba się ten post
Zofija

Bezpieczniej jest jednak zgłosić do operatora, bo samo wyłączenie transmisji danych w razie jakichś przekłamań, nie jest uwzględniane w reklamacji.

Tak, tylko jest jedna wada tego rozwiązania. Kiedy znajdziemy się w potrzebie, że będziemy musieli jednak z tego mobilnego netu skorzystać, to znów trzeba się kontaktować z operatorem, aby włączył.
Ja mam w Orange 2 komórki na abonament, wyłączam transmisję w telefonie, coby mi nie nabiło niepotrzebnie- jak do tej pory żadnych przekłaman nie było- wykaz połączen mam od ręki dostępny na internetowym koncie abonenckim, ale wiem, że takie przekłamania zdarzały się  w Erze- dzisiejszym T-mobile.

No, ja mam też obydwa tel ubezpieczone, w razie jakby niepowołana osoba np. mnie nadzwoniła, czy co, to do 4 czy 5 tys zł taki rachunek jest pokrywany z ubezpieczenia, ale przy tel na kartę nie ma takiej opcji.
20 listopada 2015 13:45
Witam Was wszystkich. Dawno mnie tu nie było. Potrzebuję Waszej rady. Jedże na miejsce gdzie nie było internetu. Teraz jest tam moja zmienniczka z którą się wymieniam i jutro maja nam załozyc internet ale koordynator niemiecki upiera sie ze ma ona podpisac oświadczenie ze nie będzie ściągała muzyki i filmów. W przeciwnym razie nie zamontują. Ponoć to nie wymył rodziny bo syn pdp twierdzi ze nic o tym nie wiedziłl. Firma nie współpracuje ze zmienniczka tylko wysyła jej jakieś porozumienia w sprawie internetu bo niby był też przypadek że jakaś opiekunka zapłaciła 8000 tys euro za ściąganie. Podpowiedzdzie proszę czy naprawdę tak jest że trzeba coś podpisywać bo koordynator niemiecki twierdzi że to u nich normalna procedura. Ja nie słyszałam o czyms takim.
20 listopada 2015 14:05
carrie

Witam Was wszystkich. Dawno mnie tu nie było. Potrzebuję Waszej rady. Jedże na miejsce gdzie nie było internetu. Teraz jest tam moja zmienniczka z którą się wymieniam i jutro maja nam załozyc internet ale koordynator niemiecki upiera sie ze ma ona podpisac oświadczenie ze nie będzie ściągała muzyki i filmów. W przeciwnym razie nie zamontują. Ponoć to nie wymył rodziny bo syn pdp twierdzi ze nic o tym nie wiedziłl. Firma nie współpracuje ze zmienniczka tylko wysyła jej jakieś porozumienia w sprawie internetu bo niby był też przypadek że jakaś opiekunka zapłaciła 8000 tys euro za ściąganie. Podpowiedzdzie proszę czy naprawdę tak jest że trzeba coś podpisywać bo koordynator niemiecki twierdzi że to u nich normalna procedura. Ja nie słyszałam o czyms takim.

Trudno mi jest powiedzieć czy powinna czy nie........bo to zależy od niej.......miałam przypadek, że przyszedł rachunek na 2000E za ściągnięcie jakiejś gry i ta osoba twierdzi że gry nie ściągała ...sprawa dalej trwa....może to i dobrze że się ludzie zabezpieczają......skutek był taki, że został internet odcięty dla wszystkich.
Osobiście bym podpisała...a dlaczego nie......
20 listopada 2015 14:09
anerik

Trudno mi jest powiedzieć czy powinna czy nie........bo to zależy od niej.......miałam przypadek, że przyszedł rachunek na 2000E za ściągnięcie jakiejś gry i ta osoba twierdzi że gry nie ściągała ...sprawa dalej trwa....może to i dobrze że się ludzie zabezpieczają......skutek był taki, że został internet odcięty dla wszystkich.
Osobiście bym podpisała...a dlaczego nie......

dziekuję za odp. tylko ze ona się boi że może sie ktos podloczayc sciagnac i jak to wtedy udowodni ze nie sciagnela.  Ja nie wiem co bym zrobila i nie umiem jej doradzic. byc moze ode mnie tez beda domagac sie takiego oswiadczenia jak tam pojade. teraz to naprawde nie wiem bo nigdy nie spotkalam sie z czyms takim. Z drugiej strony to koordynator nalega a nie rodzina, a przeciez to oni beda oplacac internet.
20 listopada 2015 14:14 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Tak, tylko jest jedna wada tego rozwiązania. Kiedy znajdziemy się w potrzebie, że będziemy musieli jednak z tego mobilnego netu skorzystać, to znów trzeba się kontaktować z operatorem, aby włączył.
Ja mam w Orange 2 komórki na abonament, wyłączam transmisję w telefonie, coby mi nie nabiło niepotrzebnie- jak do tej pory żadnych przekłaman nie było- wykaz połączen mam od ręki dostępny na internetowym koncie abonenckim, ale wiem, że takie przekłamania zdarzały się  w Erze- dzisiejszym T-mobile.

No, ja mam też obydwa tel ubezpieczone, w razie jakby niepowołana osoba np. mnie nadzwoniła, czy co, to do 4 czy 5 tys zł taki rachunek jest pokrywany z ubezpieczenia, ale przy tel na kartę nie ma takiej opcji.

Ale na karte nikt niepowołany nie natrzaska ci tyle tysięcy, chyba że sobie sam doładowanie kupi :) Ja mam na karte z Orange i zadnych przekłamań nie mam. Jak sobie sama napstykałam to mi naciągło 
20 listopada 2015 14:18 / 1 osobie podoba się ten post
carrie

dziekuję za odp. tylko ze ona się boi że może sie ktos podloczayc sciagnac i jak to wtedy udowodni ze nie sciagnela.  Ja nie wiem co bym zrobila i nie umiem jej doradzic. byc moze ode mnie tez beda domagac sie takiego oswiadczenia jak tam pojade. teraz to naprawde nie wiem bo nigdy nie spotkalam sie z czyms takim. Z drugiej strony to koordynator nalega a nie rodzina, a przeciez to oni beda oplacac internet.

Tak, bo jeśli ta osoba naściąga....to rodzina wyśle rachunek firmie.........a firma bedzie musiała pokryć koszty...być może były takie przypadki..
Można oczywiście sprawdzić na kompie czy ta osoba rzeczywiście ściągała....bo zawsze zostanie ślad....trzeba pilnować dostępu do swego kompa przed obcymi......i może zastrzec, że tylko jeśli udowodnią, że to ona coś ściagała....a nie ktoś kto ma też dostęp.
20 listopada 2015 14:19 / 1 osobie podoba się ten post
Mycha

Do wyjazdu zostało mi 4 dni. Tym razem jadę do dużego miasta - Hannower. No nie wiem jak ja to zniosę :lol2: bo ja lubię zadupia.
Kasiu63 nie wiem jak daleko będziesz miała do mnie ale.....

Siedząc w domciu zrobiłam zbadałam poziom wit D3 - masakra, poniżej normy.

Kup sobie D3 Forte albo idź do lekarza to Ci Vigantoletten przepisze. Ja też mam niedobory i całą zimę połykam D3. Jak są niedobory to trzeba całą zimę wysokie dawki stosować. 
Podobno 90% społeczeństwa w naszym klimacie ma niedobory zimą? 
I pamiętaj, ze witaminka D jest rozpuszczalna w tłuszczach 
20 listopada 2015 14:20
anerik

Tak, bo jeśli ta osoba naściąga....to rodzina wyśle rachunek firmie.........a firma bedzie musiała pokryć koszty...być może były takie przypadki..
Można oczywiście sprawdzić na kompie czy ta osoba rzeczywiście ściągała....bo zawsze zostanie ślad....trzeba pilnować dostępu do swego kompa przed obcymi......i może zastrzec, że tylko jeśli udowodnią, że to ona coś ściagała....a nie ktoś kto ma też dostęp.

dziekuje Ci bardzo. podpowiem jej z tym zastrzeżeniem o udowodnieniu. 
20 listopada 2015 14:32 / 2 osobom podoba się ten post
MeryKy

Ale na karte nikt niepowołany nie natrzaska ci tyle tysięcy, chyba że sobie sam doładowanie kupi :) Ja mam na karte z Orange i zadnych przekłamań nie mam. Jak sobie sama napstykałam to mi naciągło :-)

Mam Lyca na kartę polską i niemiecką.....Tylko Poslką doładowuje na rozmowy i internet wykupuje pakiet, jest śmiesznie tani , na wyjazd nigdy nic nie wylączam bo za granicą internet nie działa i transmisja też....konta mi nie obciąża........nie mam romingu w Niemczech więc do swojej sieci mam 0.10   a do innych 0,29   na niemieckie telefony też mam tanio.........ODEBRANE nic nie kosztują.....doładowuję sporadycznie, 5, 10 zł......
Niemiecką Lyce mam tylko do odbierania niemieckich telefonów, dzwonię z polskiej bo taniej mam....
20 listopada 2015 14:32 / 1 osobie podoba się ten post
MeryKy

Ale na karte nikt niepowołany nie natrzaska ci tyle tysięcy, chyba że sobie sam doładowanie kupi :) Ja mam na karte z Orange i zadnych przekłamań nie mam. Jak sobie sama napstykałam to mi naciągło :-)

Kurcze, chyba kiedyś w plusie była taka opcja, że na minusie mozna było nabić, ale też był jakiś limit. Co do ubezpieczenia, to moje ubejmuje również kradzież telefonu, czy zniszczenie. Jak mi np. gdzieś spadnie, szybka się pobije to naprawią, czy wymienią, zależy od uszkodzenia.
20 listopada 2015 14:34 / 3 osobom podoba się ten post
Leje tak intensywnie od nocy,że na trawniku mam nasiąkniętą gąbkę:( Plus jeziorka w dziurach wykopanych przez psa.Masakra:(Jak nie padało ,to nie padało a jak już zaczęło to leje bez opamiętania:(Dodatkowo wieje wściekle,Na tarasie stał taki spory pojemnik z ok 50 kg jabłek i wywiało go na ogród:( Wyzbierałam-siedzę jak Kopciuszek,przebieram i wycieram do sucha:):):):)Zaś dodatkowa robota:( Niebo i jezioro czarne:(Ale na termometrze 8 stopni:)
20 listopada 2015 14:39
Oj i u mnie wieje i pada....temp 14  więc ciepełko.......
Piewszy dzień......taaaakie coś....przerwa    i siedze w domciu...witD3 brak....