Uchodźcy

13 września 2015 11:47
13 września 2015 11:49 / 3 osobom podoba się ten post
ORIM

to nie obraza uczuc tylko interpretacja :-)

Proboszcz naszej parafii, to przy każdej nadarzającej się okazji opowiada dowcipy z brodą i to niezbyt wyrafinowane:).

Nie wiem po co to podciągnąć?Prowokacja poprzez próbe obrazy, czy pokuta ?

Ten , który napisałeś to pikuś przy repertuarze naszego plebana- a poza tym człowiek jest ok :).
13 września 2015 11:50 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Proboszcz naszej parafii, to przy każdej nadarzającej się okazji opowiada dowcipy z brodą i to niezbyt wyrafinowane:).

Nie wiem po co to podciągnąć?Prowokacja poprzez próbe obrazy, czy pokuta ?:-)

Ten , który napisałeś to pikuś przy repertuarze naszego plebana- a poza tym człowiek jest ok :).

Może jest podstawiony:) rozwala od środka/:)
13 września 2015 11:52
dorotee

Może jest podstawiony:) rozwala od środka/:)

A rozwala 
13 września 2015 11:52 / 1 osobie podoba się ten post
Niestety nie tylko on
13 września 2015 11:53 / 3 osobom podoba się ten post
A mnie zaraz pdp odeśle do miejsca skąd przybyłam za brak obiadu:)
13 września 2015 11:56 / 3 osobom podoba się ten post
wichurra

Doda - ja się nie interesowałam nigdy, gdzie mieszkali polscy uchodźcy. No nie można wszystkiego wiedzieć. Akurat moja ciotka, która azyl dostała, mieszkała u swojego wuja. Poza tym moja niewiedza akurat w tym temacie, do której zresztą się przyznałam od razu, nie zmienia chyba niczego w dyskusji?
Tak właściwie to mnie uraziłaś - próbujesz w moim odczuciu wykorzystać fakt, że nie wiedziałam jednej rzeczy, do pomniejszenia wagi mojego głosu w dyskusji. Bo ja niby wiedzę mam z książek, byłam chroniona przez rodziców, a moje posty są śmieszne.
To się śmiej. Już inne młode dziewczyny zwracały uwagę na takie traktowanie - jak jesteś młoda i masz inne zdanie, to niewiele wiesz o życiu, bo jesteś właśnie za młoda, w moim akurat przypadku wychowana tak, a nie inaczej. Nie rób ze mnie dziecka.
"Masz nikłe pojęcie o życiu..." - teraz to się naprawdę wkurzyłam i nie życzę sobie takich komentarzy!

Nie masz powodów ani do wkurzenia się, na prawdę . Wcale tez nie chciałam robić z Ciebie dziecka, ani absolutnie umniejszać Twojej wiedzy, tej zyciowej i  tej książkowej też. No ale wybacz, jesli autorytatywnie stwierdzasz, że pierwszy raz słyszysz o obozie dla uchodzców politycznych i niejako twierdzisz, że takowych nie było, no to ja mogę tylko się smiać. Wcale nie napisałam, że wszystkie Twoje posty sa smieszne, tylko te w tym własnie wątku. Bronisz oczywiscie swoich poglądów i swojej wiedzy o swiecie i ludziach i bardzo dobrze. Pozwól tylko innym również tą wiedzą się podzielić, a ona może być zgoła inna, bo to inne po prostu pokolenie i to pokolenie jest naocznym świadkiem tamtych wydarzeń. Czasami warto zapoznać się z historią współczesną,  bo o niej przecież dyskutujemy tutaj. O średniowieczu czy innych epokach, możemy sobie poczytać , ale współczesną, nie tak odległą przecież historię, większość z nas zna naocznie i może warto nad tym przystanąć i zastanowić się.
13 września 2015 11:59 / 1 osobie podoba się ten post
doda1961

Nie masz powodów ani do wkurzenia się, na prawdę . Wcale tez nie chciałam robić z Ciebie dziecka, ani absolutnie umniejszać Twojej wiedzy, tej zyciowej i  tej książkowej też. No ale wybacz, jesli autorytatywnie stwierdzasz, że pierwszy raz słyszysz o obozie dla uchodzców politycznych i niejako twierdzisz, że takowych nie było, no to ja mogę tylko się smiać. Wcale nie napisałam, że wszystkie Twoje posty sa smieszne, tylko te w tym własnie wątku. Bronisz oczywiscie swoich poglądów i swojej wiedzy o swiecie i ludziach i bardzo dobrze. Pozwól tylko innym również tą wiedzą się podzielić, a ona może być zgoła inna, bo to inne po prostu pokolenie i to pokolenie jest naocznym świadkiem tamtych wydarzeń. Czasami warto zapoznać się z historią współczesną,  bo o niej przecież dyskutujemy tutaj. O średniowieczu czy innych epokach, możemy sobie poczytać , ale współczesną, nie tak odległą przecież historię, większość z nas zna naocznie i może warto nad tym przystanąć i zastanowić się.

Mam wrazenie ze obie sie troszeczke nie dogadalyscie.
Mysle jednak ze dojdziecie do wspolnych wnioskow.
13 września 2015 12:01 / 2 osobom podoba się ten post
dorotee

A mnie zaraz pdp odeśle do miejsca skąd przybyłam za brak obiadu:)

Dorotea ,masz racje i proponuje ....pauza dla <Nas wszystkich .
13 września 2015 12:07 / 5 osobom podoba się ten post
doda1961

Oto moje słowa w tamtym poście:  
" Yy - W PRL miejsce w obozach? Nie słyszałam o takim czymś. Że niby Polacy, którzy starali się o statut uchodźcy żyli w jakichś obozach? Naprawdę mnie zaskoczyłaś- pierwsze słyszę, co nie znaczy, że nie może być to prawda. Z mojej wiedzy wynika, że przeważnie ludzie mieli jakichś znajomych, rodzinę i u nich się zatrzymywali, a nie w obozach"

Napisałam, że jestem zaskoczona, że pierwsze słyszę, ale nie znaczy to, że słowa Wstengi nie mogą być prawdą. Gdzie masz tutaj autorytatywne stwierdzenie, że takich obozów nie było? 

Czy ja nie pozwalam komuś dzielić się swoją wiedzą? Nie zauważyłam takich słów z mojej strony. 

Nie jestem historykiem i nie wiem wszystkiego. To chyba normalne. Nie wiedziałam, to napisałam, że nie wiem, nie słyszałam, ale nie wykluczam, że tak było. 
I znowu próbujesz między wierszami powiedzieć, że znam życie z książek, a historię tylko tą z zamierzchłych czasów. Byłam bardzo dobra z historii i nadal lubię swoją wiedzę w tym temacie poszerzać. Również wiedzę o historii współczesnej. Ale wątek o obozach uchodźców, w których przebywali Polacy w czasie emigracji na zachód jakoś chyba nie jest najwazniejszy w tej historii. 

Poza tym nie podoba mi się ta rozmowa o mnie. Co to ma być, że już trzecia osoba w tym temacie robi sobie jakieś personalne wycieczki w moim kierunku. 

Mam ochotę po prostu opuścić wasze towarzystwo, bo nie chcę się identyfikować z takimi poglądami, a po części z takimi osobami. Żal mi tylko opuszczać tych, których szczególnie lubię. Ale właściwie mam z nimi kontakt mailowy, lub na skype, więc chyba jednak papa. 
13 września 2015 12:20 / 1 osobie podoba się ten post
ORIM

Mam wrazenie ze obie sie troszeczke nie dogadalyscie.
Mysle jednak ze dojdziecie do wspolnych wnioskow.

Też mam takie wrażenie Orim. Szkoda :(
13 września 2015 12:45 / 6 osobom podoba się ten post
Wichurko, ja Cie bardzo proszę jak chcesz "opuścić" to opuść temat a nie nasze forum !!! Wracaj, bo jesteś tutaj potrzebna. Nie olewaj reszty dziewczyn z przyczyn emocjonalnych Odpocznij, uspokój się, ochłoń z emocji i wracaj, bo jesteś z nami już długo i niech tak będzie dalej. Nie wkurzaj się, to tylko dyskusja. Wracaj, wracaj.
13 września 2015 12:47 / 3 osobom podoba się ten post
doda1961

Też mam takie wrażenie Orim. Szkoda :(

Szkoda, masz rację, bo Wichurra to mądra osoba. A jej wiek nie ma nic do rzeczy. Wiele ma racji w swoich twierdzeniach, ale i my przedstawiamy swoje stanowisko. Ona ma świeżą głowę, a na naszych już spora warstwa "kurzu" różnych doświadczeń. Może gdyby sytuacja dotyczyła innej sprawy czekałabym ze spokojem aż historia pokaże kto miał rację. Tyle, że akurat jeśli to my ją mamy ........... Wolę już wyjść na osobę zacofaną i bojaźliwą bo czadorze jakoś się nie widzę
Ale własnie takie osoby należy przekonywać na argumenty. Są uchodźcy i imigrańci. I o ile pierwszym trzeba pomagać o tyle drugim .... można pomagać. Tylko ta pomoc powinna być przemyślana, a obecnie nie ma żadnej kontroli nad przepływem tych osób. A żadnej weryfikacji poddać się nie chcą.
13 września 2015 12:56 / 2 osobom podoba się ten post
Wichura.wracaj.Proszę .!!
13 września 2015 13:01 / 7 osobom podoba się ten post
Nie włączyłam sie w dyskusje bo czułam że tak to się skończy Spór o uchodźcach przerodził sie w jakąś kłótnię ideowo- religijną a ten w wycieczki personalne
Tematy religijne powinny być zakazane! I chyba są zabronione w regulaminie?
Moderatorze dałeś plamę nie przerywając więc ich
Swoją drogą czemu tak jest że ludzie zaperzają się dyskutując o religiach...jestem przeciwniczką jakichkolwiek religii i coraz bardziej utwierdzam sie w tym przekonaniu
Wichurra wracaj lubię czytać twoje wpisy
Bzdura że życia nie znasz i rozpieszczona jesteś
Któż to niedawno spędzał noc z nieżywą babcią na dole?
I twardy nie mazgaj przy tym był? Wychuchana jedynaczka nie dałaby rady
Nie wiem czy ja dałabym rade
Wracaj Wichurra potrzebna jesteś tu.