Uchodźcy

17 listopada 2015 22:20 / 5 osobom podoba się ten post
anerik

Wydaję mi się , że jestem wierzącą chrześcijanką, i choć nie znam religii muzułmańskiej....to mam do nich szacunek, bo czytam pismo święte i wiem , że można go w różny sposób interpretować i na dodatek wykorzystywać dla własnych celów............Ale skoro wierzymy w tego samego Boga , a Bóg to jest Miłość to oznacza, że należy im się szacunek.......i pokazuje to też Pismo.
Zastanawiam się , czy my Polacy wierzymy Bogu, czy tylko w KATOLICYZM.........
http://www.wiez.com.pl/islam/index.php?id=29

Nie wiem, w co wierzą Polacy:), ja wierze w Boga, ale..moja wiara, jest chyba troche inna, "dziwna"?... Przestrzegam Dekalogu, jednocześnie rzadko chodze na msze, bo...mi ksiądz.... nie jest potrzebny. Ja widze Boga wszedzie, w polu, w lesie..., pustym, starym kościele.... To chyba nie do końca jest zgodne z wiarą katolicką, nie czytam też Biblii( znam jej "urywki"), wiec, chyba nie jestem dobrą katoliczką?!
17 listopada 2015 22:55 / 1 osobie podoba się ten post
ryba

Nie wiem, w co wierzą Polacy:), ja wierze w Boga, ale..moja wiara, jest chyba troche inna, "dziwna"?... Przestrzegam Dekalogu, jednocześnie rzadko chodze na msze, bo...mi ksiądz.... nie jest potrzebny. Ja widze Boga wszedzie, w polu, w lesie..., pustym, starym kościele.... To chyba nie do końca jest zgodne z wiarą katolicką, nie czytam też Biblii( znam jej "urywki"), wiec, chyba nie jestem dobrą katoliczką?!

Katolicy w większości też nie czytają pisma i święcie wierzą w to co ksiądz powie.........
Ja w ciężkich dla mnie chwilach , zaczełam czytać Pismo Sw. i to mi bardzo, bardzo pomogło.......to oczywiste, że Bóg jest wszędzie i w miłości do piękna przyrody, czy zwierząt łatwiej go się dostrzega, ale trzeba go widzieć też w szarej codzienności i w drugim człowieku......
Bóg, cię  nie zapyta jakiej ty wiary byłaś, tylko jakim człowiekem byłaś dla innych i dla siebie......
Znam coraz więcej ludzi którzy dekl, jako niewierzący.....a są wspaniałymi ludźmi   i wierzę w to , że też będą zbawieni. Niestety Kościoły nas często ograniczają i narzucają swój punkt widzenia........obecnie też zaczęłam unikać mszy w Polskich Kościołach....., za to chętnie chodzę tu w Niemczech. Oczywiście nie muszę, ale chce Bogu podziękować....
17 listopada 2015 23:02 / 1 osobie podoba się ten post
Codziennie w Afryce rodzi się 100 tys. dzieci, w ciągu roku przybywa ich więc tyle ilu Polska ma mieszkańców. Według przewidywań demografów za 30 lat ludność Afryki w takim tempie sie podwoi.

Postanowiłam juz więcej nie wypowiadac się w tym temacie. Pozdrawiam.
17 listopada 2015 23:02 / 5 osobom podoba się ten post
Dlaczego wśród uchodźców są głównie ludzie młodzi ?
Zostawili stare matki i ojców (((
Za naszą Polskę szły , walczyły dzieci, nie opuściły POLSKI
17 listopada 2015 23:05 / 1 osobie podoba się ten post
anerik

Katolicy w większości też nie czytają pisma i święcie wierzą w to co ksiądz powie.........
Ja w ciężkich dla mnie chwilach , zaczełam czytać Pismo Sw. i to mi bardzo, bardzo pomogło.......to oczywiste, że Bóg jest wszędzie i w miłości do piękna przyrody, czy zwierząt łatwiej go się dostrzega, ale trzeba go widzieć też w szarej codzienności i w drugim człowieku......
Bóg, cię  nie zapyta jakiej ty wiary byłaś, tylko jakim człowiekem byłaś dla innych i dla siebie......
Znam coraz więcej ludzi którzy dekl, jako niewierzący.....a są wspaniałymi ludźmi   i wierzę w to , że też będą zbawieni. Niestety Kościoły nas często ograniczają i narzucają swój punkt widzenia........obecnie też zaczęłam unikać mszy w Polskich Kościołach....., za to chętnie chodzę tu w Niemczech. Oczywiście nie muszę, ale chce Bogu podziękować....

dokładnie, jakim jesteś Człowiekiem , niewazne wyznanie,wiara
, czy jej brak.. 
18 listopada 2015 08:01 / 5 osobom podoba się ten post
bieta

Dlaczego wśród uchodźców są głównie ludzie młodzi ?
Zostawili stare matki i ojców (((
Za naszą Polskę szły , walczyły dzieci, nie opuściły POLSKI

Bietko, powtórzę to co już wczesniej napisałam. Wielu idealistów tak jest zapatrzonych w te kilka kobiet i dzieci na przedzie, że nie widzą stada młodych, agresywnych byczków z tyłu. Nie zwracają uwagi, że gdyby tu chodziło o prawdziwych uchodźców to zabieraliby oni przede wszystkm tych co nie mogą się sami bronić: starców i dzieci. A tych nie uświadczysz. Brak również jakiejkolwiek myśli dalszej niż na kilka dni. Bierzmy ich! Pomagajmy! Ok, tylko co dalej ...... Integracja nie powiodła się wcześniej i teraz też marne szanse. W tym roku jest 1,5mln "uchodźców i Europa nie wyrabia, a w przyszłym ma być 4 mln. Kiedy powiemy stop, komu i dlaczego akurat wtedy. Bo wszystkich nie weźmiemy, a chętnych byłoby z 10 miliardów. I co dalej? Co zrobi ta rzesza Abdulów, Muhametów i Selimów, gdy nie dostaną obiecanych "domów i samochodów" jak Raszid i Hamid co przyszli rok wcześniej?
A oni już są zawiedzeni, że "nikt o nich nie dba", chcą dostać "swoje pieniądze", a zamiast o pracę pytają o zasiłki do dostęp do dyskotek w dużych miastach.
Wkurza mnie też rozdmuchiwanie do granic absurdu bójki pijaków, a marginalizowanie ataków na zwykłych ludzi (wyzywanie kobiet w letnich sukienkach czy bicie za spożywanie wieprzowiny). Bo to właśnie ci zwykli ludzie mają się czuć bezpiecznie przede wszystkim, a imigranci mają się dopasować bo nie są u siebie. A tymczasem czują się pewniej niż obywatele płacący podatki. Poprawność polityczna zabrania pisania o wyznaniu sprawców gwałtów, a już nic nie zabrania wypisywania bzdur o "Polaku-terroryście". Każde wydumane "obrażenie proroka" powoduje marsze "oburzonych", ale marsze islamistów z hasłami obrażającymi katolików są tylko "wolnością słowa". A tak swoją drogą mimo, że wszyscy islamiści "potępiają terrorystów" to jakoś nigdy nie słyszałam o masowych marszach islmistów solidaryzujących się z ofiarami tych terrorystów, co najwyżej jakiś imman "odcina się od takich incydentów", ale za kilka rysunków protesy ruszają od razu.
18 listopada 2015 08:18 / 3 osobom podoba się ten post

Solidarnosc z Francja ...tak wyglada .
18 listopada 2015 09:11 / 4 osobom podoba się ten post
Zosiu, skąd Ty wytrzasęłaś takie bzdury? Pewnie z prawicowych stron. Albo to fotomontaż. Islam to religia pokoju i miłości. Żaden prawdziwy muzułmanin nie popiera zabijania ludzi. Albo całe trybuny zajmują jacyś marsjanie(to był sarkazm - dla wyjaśnienia).
A tak naprawdę to wszystko powyżej jest prawdą w oczach każdego islamisty. Tylko z drobnym wyjaśnieniem. Wyznawca innej wiary nie jest dla nich czlowiekiem, a niewiernym i nie podlega pod żadną ochronę.
Podobne zachowania były już wcześniej. Również po atakach z 11 września islamiści odmawiali jakiegokolwiek hołdu dla pomordowanych. Nawet islamskie dzieci w szkołach amerykańskich stosowały tę praktykę (choć może to też propaganda prawicowa).
18 listopada 2015 09:53 / 1 osobie podoba się ten post
Wstęga mam ochotę przepędzić cie z tego wątku...tylko w tych uchodźcach sie udzielasz...a inne wątki to pies? Poza tym na inne tematy miałaś fajne poczucie humoru..
Przepraszam ale korciło mnie żeby ci to powiedzieć,najwyżej sie obrazisz
18 listopada 2015 10:20 / 4 osobom podoba się ten post
WSTENGA

Zosiu, skąd Ty wytrzasęłaś takie bzdury? :-) Pewnie z prawicowych stron. Albo to fotomontaż. Islam to religia pokoju i miłości. Żaden prawdziwy muzułmanin nie popiera zabijania ludzi. Albo całe trybuny zajmują jacyś marsjanie(to był sarkazm - dla wyjaśnienia).
A tak naprawdę to wszystko powyżej jest prawdą w oczach każdego islamisty. Tylko z drobnym wyjaśnieniem. Wyznawca innej wiary nie jest dla nich czlowiekiem, a niewiernym i nie podlega pod żadną ochronę.
Podobne zachowania były już wcześniej. Również po atakach z 11 września islamiści odmawiali jakiegokolwiek hołdu dla pomordowanych. Nawet islamskie dzieci w szkołach amerykańskich stosowały tę praktykę (choć może to też propaganda prawicowa).

Malo tu pisze bo i tak uwazam ten temat za picie piany.Wazny - fakt ale nie mamy wplywu ani na przebieg zdazen ani na polityke.Chyba ze ktos powie ze idac do wyborow ksztaltujemy polityke.
Islam,kosciol katolicki i wszystkie inne wiary teoretycznie wyznaja milosc blizniego.I co z tego jak od wiekow sie morduja w imie tego czy tamtego boga.
Podejscie do religi kazdy ma jakie ma.Jednak uwazanie innych ludzi wyznajacych inna wiare za niewiernych i odrzucanie ich statusu czlowieka nie ma nic wspolnego z milosierdziem i miloscia do blizniego.To jest poprostu rasizm i fanatyzm.Nie brakuje takich frakcji rowniez i w kosciele katolickim.
Byly dwie wojny swiatowe popierane przez przemysl wiec ...............no coz jak bedzie trzecia to oparta bedzie o wiare.
Ludzie zawsze znajda powod aby sie ponapierd...c !
18 listopada 2015 10:20 / 3 osobom podoba się ten post
WSTENGA

Zosiu, skąd Ty wytrzasęłaś takie bzdury? :-) Pewnie z prawicowych stron. Albo to fotomontaż. Islam to religia pokoju i miłości. Żaden prawdziwy muzułmanin nie popiera zabijania ludzi. Albo całe trybuny zajmują jacyś marsjanie(to był sarkazm - dla wyjaśnienia).

Wstenga,wlasnie staralam sie "pokazac" -milosc i pokoj,  .
18 listopada 2015 10:25 / 4 osobom podoba się ten post
zosia_samosia

Wstenga,wlasnie staralam sie "pokazac" -milosc i pokoj,  .:-)

milosc i pokoj ?????? cos mi sie wydaje ze na ten "zestaw" istnieje tylko teoretyczny opis.Brak do niego "instrukcji obslugi" 
Chyba ze masz na mysli milość w pokoju 
18 listopada 2015 10:26 / 2 osobom podoba się ten post
ORIM

Malo tu pisze bo i tak uwazam ten temat za picie piany.Wazny - fakt ale nie mamy wplywu ani na przebieg zdazen ani na polityke.Chyba ze ktos powie ze idac do wyborow ksztaltujemy polityke.
Islam,kosciol katolicki i wszystkie inne wiary teoretycznie wyznaja milosc blizniego.I co z tego jak od wiekow sie morduja w imie tego czy tamtego boga.
Podejscie do religi kazdy ma jakie ma.Jednak uwazanie innych ludzi wyznajacych inna wiare za niewiernych i odrzucanie ich statusu czlowieka nie ma nic wspolnego z milosierdziem i miloscia do blizniego.To jest poprostu rasizm i fanatyzm.Nie brakuje takich frakcji rowniez i w kosciele katolickim.
Byly dwie wojny swiatowe popierane przez przemysl wiec ...............no coz jak bedzie trzecia to oparta bedzie o wiare.
Ludzie zawsze znajda powod aby sie ponapierd...c !

Wszystko się zgadza.
Jednak katoliccy fanatycy nie napadają na knajpy i stadiony w Dubaju,-nie szkolą też dziesięciolatków w "dziedzinie" obsługi kałasznikowa...........więc coś chyba nie tak z tą równością........sama nie wiem.....
18 listopada 2015 10:36 / 4 osobom podoba się ten post
Ewelina1

Wszystko się zgadza.
Jednak katoliccy fanatycy nie napadają na knajpy i stadiony w Dubaju,-nie szkolą też dziesięciolatków w "dziedzinie" obsługi kałasznikowa...........więc coś chyba nie tak z tą równością........sama nie wiem.....

Katolicy najechali bliski wschod pare wiekow temu - wyprawy krzyzowe.Na sile wprowadzali swoja wiare,mordowali i palili na stosach.Nie popieram nikogo ani nikogo nie wytykam palcami.Twierdze tylko ze z imieniem Boga na ustach jedni i drudzy robia wszystko to czego ten Bog zabrania.
18 listopada 2015 10:40 / 2 osobom podoba się ten post
ORIM

Katolicy najechali bliski wschod pare wiekow temu - wyprawy krzyzowe.Na sile wprowadzali swoja wiare,mordowali i palili na stosach.Nie popieram nikogo ani nikogo nie wytykam palcami.Twierdze tylko ze z imieniem Boga na ustach jedni i drudzy robia wszystko to czego ten Bog zabrania.

i podzielili wg własnego uznania.