Dlatego własnie chciałm się dowiedziec jak to wygląda. Bo w swojej agencji dostałam odpowiedź, ze własnie z powodu tej klauzuli nie mogę pracować, tyle ile bym chciała.
Dlatego własnie chciałm się dowiedziec jak to wygląda. Bo w swojej agencji dostałam odpowiedź, ze własnie z powodu tej klauzuli nie mogę pracować, tyle ile bym chciała.
Juz wielokrotnie tu straszono ta klauzulą. A ja nie znam nikogo kogo Niemcy ukarali. Najpierw pod lupe poszla by agencja wg mnie?
Wazne to z pewnoscia jest dla tych co na Gewerbie są?
Juz wielokrotnie tu straszono ta klauzulą. A ja nie znam nikogo kogo Niemcy ukarali. Najpierw pod lupe poszla by agencja wg mnie?
Wazne to z pewnoscia jest dla tych co na Gewerbie są?
Moja firma od dwuch lat przestrzega 183 dni....Jedna z opiekunkek sama zgłosiła sie do skarbówki w DE i zapłaciła ponad 1000 e. i firma tez została ukarana. Teraz firma dokładnie oblicza np. do kiedy mogę pracować i nie ma szansy na prace dłużej niż 183 dni . Ja oczywiście pracuję dłużej , wyjeżdzam z inną firma.Kilkanascie firm z którymi rozmawiałam nic nie wiedzą o rezydencji podatkowej.
MaryKy, masz rację najpierw pod lupę poszłaby agencja.............o ile jeszcze będzie istniała.
W każdym po powrocie do domu , zwrócę się do mojego US o interpretacje na piśmie w/s właśnie tej klauzuli.
No widzisz :-) najpierw złapią Geronimo a wtedy dyla na Hawaje :lol2: Przepis dotyczy działalności i umowy o pracę. A poza tym dla pocieszenia po 6 miesiącach pracy w agencji i tak nie wyjdzie Ci podatek do zapłaty w De.
Damessa , pracujesz na zleceniu, czy na umowę o pracę??
Nie Michalinko, nie ma siedziby w DE. Ma siedzibę tylko w PL.
Moja firma od dwuch lat przestrzega 183 dni....Jedna z opiekunkek sama zgłosiła sie do skarbówki w DE i zapłaciła ponad 1000 e. i firma tez została ukarana. Teraz firma dokładnie oblicza np. do kiedy mogę pracować i nie ma szansy na prace dłużej niż 183 dni . Ja oczywiście pracuję dłużej , wyjeżdzam z inną firma.Kilkanascie firm z którymi rozmawiałam nic nie wiedzą o rezydencji podatkowej.
Bo chyba jest wymóg, że firma musi prowadzić taką działalność także w swoim kraju a moja prowadzi, I tak jak pisałam wcześniej "skoczek" chyba nie może więcej niż 183 dni, bo jeździ na zastępstwa?
Zawsze jak umowa się zmienia to muszę podpisywać gdzie jest moja rezydencja? Czy się nic nie zmieniło?
MeryKy nie wydaje mi sie , zeby to miało znaczenie czy pracujesz w jednej rodzinie / ja tak miałam do tej pory/ czy w kilku.A dokument o rezydencji tez podpisuję:-)
MeryKy nie wydaje mi sie , zeby to miało znaczenie czy pracujesz w jednej rodzinie / ja tak miałam do tej pory/ czy w kilku.A dokument o rezydencji tez podpisuję:-)
Źle mnie zrozumiałaś. Na ogól skoczek jeździ na zastępstwa, ale jeżeli za kazdym razem pojedzie na sztelę jako pierwsza to nikogo nie zastępuje i wówczas może pracować powyżej 183.
Czytaj dokładnie to co mam do napisania? Piszę o zastępowaniu pracowników bo zdarza mi sie czasem ustawy poczytać: http://kanzlei-slr.de/index.php/pl/blog-pl/251-prawo-europejskie-delegowanie-pracownikow-za-granice-coraz-trudniejsze