Na wyjeździe #31

26 stycznia 2016 19:59 / 1 osobie podoba się ten post
doda1961

Skarbie , jak się nie uda, co jest dość prawdopodobne, to wyląduje w Egipcie, choć to ostatnie miejsce do którego chciałabym pojechać. Byłam, widziałam, wystarczy, ale........jak nie będzie innej alternatywy to się skuszę, tym bardziej, że w Hurgadzie jeszcze nie byłam. Mam to na oku  http://www.easygo.pl/wycieczka/egipt/hurghada/hurghada/albatros-palace-296970.html?od-2016-02-18,dni-7-28,7-dniowy,AI,wyjazd-z-KTW,sr2
i będę obserwować cenę. Natomiast dzis dostałam niemiła wiadomość od sąsiada, z którym we współwasnosci posiadam dom, że rura pękła od wody , na podwórku , ale z powodu tego, że nie ogrzewał pomieszczenia do którego woda była doprowadzona i teraz chce, żeby mu połowę zapłacic za naprawę i za wodę oczywiscie, która poleciała w ziemię. Właśnie się zastanawiam, jak mu wytłumaczyć, że nie czuję się zobowiązana do ponoszenia tych kosztów, albowiem.....rura pękła na jego części działki i z jego powodu. Swoją droga, to gdyby pękła u mnie, w zyciu nie wpdłabym na pomysł, żeby od niego wołać połowy kosztów. Pikanterii dodaje fakt, że jego żona uprawia zagony bez opamiętania, podlewają dzien w dzien i ja nic nie mówię, płacąc połowe rachunku za wodę. Mnie nie ma 9 miesiecy w roku w domu, no to qrwa jak to ma być ja się pytam? No i własnie w związku z tym, że ewentualnie będę dla swiętego spokoju zmuszona ponieść koszty tej awarii , to wyjazd mój lekko się oddala, przynajmniej cenowo :-) Alternatywnie mogę odmówić ponoszenia tych kosztów i zacząć cichą wojnę z sąsiadem . Wszystko wskazuje na to, że tak zrobię, bo nie lubię być wykorzystywana.

W sprawie wody.Jeśli macie wodę tzw.miejską zrób sobie odrębny licznik koniecznie.Jeśli jest własne ujęcie wody-studnia to sąsiad może spokojnie zrobić sobie wyjście na ogród poza licznikiem.Jak się ma własną studnię to tak mozna-wtedy ta woda co się zużywa w domu jest jako ścieki naliczana a reszta własna -my tak właśnie mamy:)
Ja bym chyba Egipt odpuściła-tam juz nawet w kurortach się robi niebezpiecznie......
26 stycznia 2016 21:52
kasia63

W sprawie wody.Jeśli macie wodę tzw.miejską zrób sobie odrębny licznik koniecznie.Jeśli jest własne ujęcie wody-studnia to sąsiad może spokojnie zrobić sobie wyjście na ogród poza licznikiem.Jak się ma własną studnię to tak mozna-wtedy ta woda co się zużywa w domu jest jako ścieki naliczana a reszta własna -my tak właśnie mamy:)
Ja bym chyba Egipt odpuściła-tam juz nawet w kurortach się robi niebezpiecznie......

Kasiu, a jak tam ci sie układa z legendarnym juz synem pdp?
Pokazał różki, czy spoko?
26 stycznia 2016 22:05 / 2 osobom podoba się ten post
Lawenda

Kasiu, a jak tam ci sie układa z legendarnym juz synem pdp?
Pokazał różki, czy spoko?

Legenda jak narazie mocno przesadzona:)Normalny facet,z poczuciem humoru:)Dogadujemy się w istotnych kwestiach,wpada z raz na tydzien na 5 minut:)
27 stycznia 2016 08:42 / 6 osobom podoba się ten post
W Hornburgu będzie dziś piękny dzień:
28 stycznia 2016 08:43 / 10 osobom podoba się ten post
Wczoraj byłam na premierze filmu " Family Business" nakręcony przez firmę CareWork. Po filmie mozna było porozmawiać z przedstawicielami firmy i producentami ... Padało duzo pytań na temat opieki.... Na pytanie dlaczego zdecydowano się na opiekunki z Polski padła odpowiedż ,że Polacy mają więcej ciepła i zrozumienia dla starszych.... podobała mi się sytuacja gdzie jedna z pań zadających pytania stwierdziła, że to nie prawda że polki są bardziej serdeczne, mają więcej zrozumienia i szacunku dla starszych i w tej chwili z widowni została bardzo głośno i wyrażnie skarcona przez innych oglądających ,żeby nie opowiadała bzdur bo sama nie wie co mówi.....
28 stycznia 2016 10:46 / 3 osobom podoba się ten post
Za tydzień TŁUSTY CZWARTEK - pączki i chrusty smażymy a co , to też nasza tradycja. 9 lutego Śledzik , 10 Popielec i zaczynamy pościć ,żeby nam lepiej ta sztuczna* szynka smakowała o jajkach pomyslimy pozniej
28 stycznia 2016 12:13 / 3 osobom podoba się ten post
Okolice 12 - forum się wyludniło. Wszyscy pracują w kuchni dookoła obiadu.
Ja już po, nawet pozmywane, do 15 mam wolne.
28 stycznia 2016 12:14 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

Okolice 12 - forum się wyludniło. Wszyscy pracują w kuchni dookoła obiadu.
Ja już po, nawet pozmywane, do 15 mam wolne.

No to prawda.  My też zaraz jemy i później frei do 15:30
28 stycznia 2016 12:15
Joasia

Wczoraj byłam na premierze filmu " Family Business" nakręcony przez firmę CareWork. Po filmie mozna było porozmawiać z przedstawicielami firmy i producentami ... Padało duzo pytań na temat opieki.... Na pytanie dlaczego zdecydowano się na opiekunki z Polski padła odpowiedż ,że Polacy mają więcej ciepła i zrozumienia dla starszych.... podobała mi się sytuacja gdzie jedna z pań zadających pytania stwierdziła, że to nie prawda że polki są bardziej serdeczne, mają więcej zrozumienia i szacunku dla starszych i w tej chwili z widowni została bardzo głośno i wyrażnie skarcona przez innych oglądających ,żeby nie opowiadała bzdur bo sama nie wie co mówi.....

Masz jakiegoś linka?
28 stycznia 2016 14:09
BaskaS

Masz jakiegoś linka?

http://www.familybusiness-film.de/
28 stycznia 2016 15:33
Joasia

Zajrzałam do linka i nie znalazłam odsyłacza do firmy CW.. To jakiś tajemniczy producent, który nie chce być widoczny obok mdr, Arte i innych, mniej lub bardziej znanych :(?    Sam film chętnie obejrzę, bo "zajawki" interesujące :).

28 stycznia 2016 18:07
Coby mi czas jakoś poleciał,było dziś rozmrażanie zamrażarki. Lodu by styklo do schlodzenia paru kist piwa :)
28 stycznia 2016 18:13
Ja z zapytaniem: czy w Edece dostanę serek Mascarpone ?? W ogóle w de jest ??
28 stycznia 2016 18:20 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

Jest w DE mascarpone ja kupowałam w Rewe i Aldi z pewnością w Edece znajdziesz :)
28 stycznia 2016 18:21 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

Widzialam ostatnio w Aldi:,albo Edece  ,nawet specjalnie zobaczylam cene,ale dopadla mnie demencja,byl 200 g