Na wyjeździe #32

06 kwietnia 2016 14:39
I tak w zlewie nic nie płukam. Wszystko do miski obieram. No ale płynem do naczyń to nie przejdzie idąc tym tropem?
06 kwietnia 2016 14:54 / 2 osobom podoba się ten post
wichurra2

Czy ktoś wie, dlaczego w kuchennym zlewie nie można myć rąk mydłem w płynie?  W tym samym zlewie można myć gary płynem do naczyń. Na serio pytam, bo może nie można a ja głupia nie wiem czemu. 

Spotkałam się z tym parę razy. Ciężko to wytłumaczyć. Im nie chodzi o zapach tego mydła. Twierdzą, że to powinno się robić w łazience, bo myjąc ręce mydłem z założenia są na nich zarazki i rzekomo wogóle nie powinny być wnoszone do kuchni i przenoszone na blaty itp. Myjąc ręce nad zlewem w kuchni rozpryskujesz część tych bakterii po zlewie kuchennym, a powinny one zostać w łazience. Inna sprawa jak idzie coś wziąć z kuchni to nie patrzy, że ma ręce nieumyte i też maca nimi wszystko. Tak mi dziadek raz wytłumaczył. Mycie biowarzyw nawożonych bionawozami w kuchni absolutnie im nie przeszkadza, hmmm....
06 kwietnia 2016 15:03
Nie ciągnij tego dalej bo mnie bierze na
06 kwietnia 2016 15:08 / 1 osobie podoba się ten post
wichurra2

No moja babcia twierdzi ze nie można, ale nie umie powiedzieć dlaczego. Wymyśliła ze zlew jest do warzyw. No ale garnki każe myć w tym zlewie i płynu do naczyń używać tez każe. No to jej mowię, że skoro płyn można to mydło chyba tez. Przecież łagodniejsze jest. Nie. Płyn tak, ale mydło nie.
Dopuszczam jednak możliwość, że mydła nie wolno z jakiegoś względu. Dlatego pytam Was:)

Nie pozostaje Ci nic innego jak pracować w rękawiczkach , zmieniać co chwila , oddzielne do wrzyw, mięsa, gotowania , mycia i idzie ich bardzo dużo, rączki czyste, mydła nie używamy
06 kwietnia 2016 15:11 / 1 osobie podoba się ten post
Mój PDP BIO i  Inteligent po sikaniu myje wodą bez mydła tylko końcówki palców tylko jednej dłoni a wody w kopiku nie spłukuje.  
06 kwietnia 2016 15:39
Oni chyba wszyscy tak końcówki palców jednej reki a i jeszcze nie zawsze najwyżej po grubszej sprawie ale tez wystarczy w mokrą lape wytrzeć i nawet same wyschną :)
06 kwietnia 2016 15:40 / 1 osobie podoba się ten post
Denkmit jest w Rossmanie,moja Pdp, uzywa tego
06 kwietnia 2016 16:05 / 1 osobie podoba się ten post
Żelek z DM fajny jest( Balea HIgiene Handgel)
06 kwietnia 2016 16:16 / 1 osobie podoba się ten post
Ja kupuję tu w Rossmanie to: domol Hygiene-Spray. Są też chusteczki. Niby nie napisali, że do rąk, ale ja psikam   Jest też to samo Sargotanu (domol tańszy), dodatkowo działa na bakterie wywołujące biegunkę.

06 kwietnia 2016 16:26 / 2 osobom podoba się ten post
Nie tylko u Niemców.Widziałaś w PL chłopa co łapki myje przed sikaniem??????Hi hi hi.
06 kwietnia 2016 16:49 / 3 osobom podoba się ten post
Michalinka

Nie ciągnij tego dalej :-) bo mnie bierze na :blee: :lol2:

raczej nic teraz nie ciagnie w pracy jest
Ale odbiegly dziewczyny od tematu
06 kwietnia 2016 16:54 / 5 osobom podoba się ten post
kasia63

Nie tylko u Niemców.Widziałaś w PL chłopa co łapki myje przed sikaniem??????Hi hi hi.

a ty co do WC biegasz za chlopem czy nadsluchujesz czy woda leci ?
Prosze was nie tylko faceci tak sie zachowuja.U nas to raczej latwiej o higiene.Wszystko jest "zamkniete".Kobiety maja troszke bardziej przechlapane.
I czasami bywa tak ze jest to wlasnie przechlapane a nie umyte ale raczki to pozniej mydelkiem i woda do czysta
06 kwietnia 2016 17:19 / 1 osobie podoba się ten post
wichurra2

Czy ktoś wie, dlaczego w kuchennym zlewie nie można myć rąk mydłem w płynie?  W tym samym zlewie można myć gary płynem do naczyń. Na serio pytam, bo może nie można a ja głupia nie wiem czemu. 

A kto to  znowu  wymyślił ?
06 kwietnia 2016 18:01 / 1 osobie podoba się ten post
Sagrotan ma płyny dezynfekujące w sprayu. Chyba tylko do odkażania powierzchni, ale może i do rąk by można tego użyć:)
06 kwietnia 2016 18:03 / 1 osobie podoba się ten post
doda

A kto to  znowu  wymyślił ?

No moja babcia. Ale mydło w końcu kupiłyśmy.