Na wyjeździe #32

28 kwietnia 2016 00:06 / 1 osobie podoba się ten post
DZIEKI!Ja w De jestem,wiec musze pewność mieć,że ktokolwiek toto podłączy.A tam takie same madrale jak ja.
28 kwietnia 2016 00:20 / 2 osobom podoba się ten post
Impala

Potrzebuję porady,bo ja jakby mało techniczna jestem.Mameńce mojej właśnie padł telewizor i zamierzam jej zakupić nowy.I mam problem,wynikajacy z mojej niewiedzy.
Przeglądałam strony w sklepach i już wiem,że tv musi mieć wbudowane coś tam do odbioru telewizji kablowej-DVB-C chyba się to nazywa.Czy jak kupię telewizor z takim czymś,to wystarczy go podłączyć i będzie działał,czy jeszcze coś muszę mieć?
Po prostu niech ktoś mi powie,czy jak kupie telewizor,powtyka się wszystkie kable(a skąd mam wiedzieć,czy te moje pasują do telewizora nowego-jak to jest?)to on będzie odbierał telewizje kablową?
Proszę się nie dziwić,że o takie głupie cos pytam,ale np. dzisiaj nie udało mi się włączyć podopiecznemu filmu do oglądania,choc miałam instrukcje rozpisana krok po kroku.Takiego pecha mam,taka nieudolna technicznie jestem i taka już umrę.
Troche was tu jeszcze jest na forum-zna się kto na tym?Plisss.

Impala, ten telewizor wsio już ma .A jak Twoja mama ma kablówkę, to na pewno ma dekoder do tego, który jest zewnętrzny- karte się wkłada czy co tam.
No i w telewizorze są na bank wszystkie wyjścia, żeby taki dekoder podłączyć. Jak chcesz się upewnić, to spytaj sprzedawcę o wyjście euro, bo takie jest potrzebne do połączenia telewizora z dekoderem- będziesz spokojniejsza.
Ale może się spytaj mamy, jaką ona tą telewizję ma? Czy kablówkę, czy satelitę, czy naziemną cyfrową. Chociaż moim zdaniem to i tak wsio ryba, bo jak od operatora tv będzie musiał być dodatkowy dekoder podłączony, to i tak będzie, ale i tak nie masz się czym martwić. Nowoczesne telewizory wszystko mają co trzeba.O kable się nie martw. Zapytaj się tylko o rodzaj kabli.Wszystkie są standaryzowane tak, czy owak.
28 kwietnia 2016 07:45 / 12 osobom podoba się ten post
Podróż z PL do DE przebiegła szczęśliwie i szybko.Nawet bardzo szybko,gdyż przyjazd zaplanowany był na godz.10-12.Jakież było moje zdziwienie gdy o godzinie 3.30 bus zatrzymał się i kierowca powiedział"pani Agato dojechaliśmy na miejsce"-nie dość,że byłam rozespana to jeszcze w szoku,że to już pora na mnie.Zadzwoniłam do dziewczyny,którą zmieniałam,no nie powiem w jakim szoku była ona.Wyszła po mnie i wtedy byłam już pewna,że trafiłam dobrze.Oczywiście będąc już w domu babci nie budziłyśmy aby jej nie stresować jeszcze dodatkowo.Jakież było jej zdziwienie rano gdy mnie zobaczyła tego nie da się opisać.Ale pominąwszy wszystko powitanie było serdeczne-babcia przemiła.Po śniadaniu przyjechał syn (jedyne dziecko i nie mieszka z babcią).Człowiek pełen humoru,uśmiech nie schodzi mu z ust,również serdeczny.Podczas rozmowy czułam się tam tak jakbym wróciła do nich po urlopie a nie była tu pierwszy raz.Jak będzie dalej zobaczymy-czas pokaże a ja jestem dobrej myśli.
28 kwietnia 2016 08:08
Balutko witaj na pokładzie.
28 kwietnia 2016 08:20
tina 100%

Impala, ten telewizor wsio już ma .A jak Twoja mama ma kablówkę, to na pewno ma dekoder do tego, który jest zewnętrzny- karte się wkłada czy co tam.
No i w telewizorze są na bank wszystkie wyjścia, żeby taki dekoder podłączyć. Jak chcesz się upewnić, to spytaj sprzedawcę o wyjście euro, bo takie jest potrzebne do połączenia telewizora z dekoderem- będziesz spokojniejsza.
Ale może się spytaj mamy, jaką ona tą telewizję ma? Czy kablówkę, czy satelitę, czy naziemną cyfrową. Chociaż moim zdaniem to i tak wsio ryba, bo jak od operatora tv będzie musiał być dodatkowy dekoder podłączony, to i tak będzie, ale i tak nie masz się czym martwić. Nowoczesne telewizory wszystko mają co trzeba.O kable się nie martw. Zapytaj się tylko o rodzaj kabli.Wszystkie są standaryzowane tak, czy owak.

Mama moja już nic nie rozumie tak jakby-niestety.Kablówkę ma zamontowaną-jest przewód i tyle-nic więcej do tego nie ma.Telewizor muszę kupić internetowo.Nie lubię tego,bo ja wzrokowcem jestem i jakies tam cale w przekątnej ekranu do mnie nie przemawiają.A do tego wiem,że mama zadowolona nie bedzie-tak ma.Zaakceptuje potem,ale najpierw sie nasłucham.
Dzięki jeszcze raz wszystkim za info.
28 kwietnia 2016 08:25 / 1 osobie podoba się ten post
Impala

Mama moja już nic nie rozumie tak jakby-niestety.Kablówkę ma zamontowaną-jest przewód i tyle-nic więcej do tego nie ma.Telewizor muszę kupić internetowo.Nie lubię tego,bo ja wzrokowcem jestem i jakies tam cale w przekątnej ekranu do mnie nie przemawiają.A do tego wiem,że mama zadowolona nie bedzie-tak ma.Zaakceptuje potem,ale najpierw sie nasłucham.
Dzięki jeszcze raz wszystkim za info.

Acha, czyli sprawa jest prostsza- po prostu kup telewizor. Te nowe mają wszystkie potrzebne wyjścia, wmontowany dekoder do odbioru każdej telewizji.Te cale to taki dość istotny parametr, zwłaszcza dla starszej osoby, ktora może mieć krótki wzrok już, no ale chyba tez ten telewizor szczegolnie wielki nie będzie?    Tu masz telewizor 32 calowy, ktory spełnia na bank wymagania techniczne :)   http://www.mediaexpert.pl/telewizory/telewizor-jvc-led-lt-32v250,id-610837

28 kwietnia 2016 13:39 / 4 osobom podoba się ten post
Usmiechnęłam się szczerze czytajac Twojego posta. Tez tak mam czasami nie chce jechać, ile trzeba użyć argumentów. Jeden mam gwarantowany/ nie wiem na jak długo/ mówię że juz ma zapłacony dzionek i szkoda kasy no i pooowoooli ubieramy się
28 kwietnia 2016 13:49 / 1 osobie podoba się ten post
Więc odpoczywaj szkoda tak wypracowanego wolnego czasu, ja czekam poniedziałku.
28 kwietnia 2016 13:54
o której wracają? Moja o 17.00 .
28 kwietnia 2016 13:57 / 2 osobom podoba się ten post
To 4 godz.
28 kwietnia 2016 15:38 / 3 osobom podoba się ten post
A ja miło spędziłam popołudnie z Agulkiem i jej zmienniczką Martą,która o zgrozo:)nie jest na forum i nie ma ze sobą kompa:( Ale ma książki:):):):) i mnie znacznie odmłodziła-już ją lubię:):)Kawusie wypiłyśmy ,porajdałyśmy i zleciała przerwa:)Tzn.im zleciała bo ja mam 24 godzinną od wtorku:) Pogoda do spacerów nie zachęca niestety,słońce na 5 minut a zaraz potem ściana gradu:(A sio zimo,a sio!!!!!!!!
28 kwietnia 2016 15:57
tina 100%

Acha, czyli sprawa jest prostsza- po prostu kup telewizor. Te nowe mają wszystkie potrzebne wyjścia, wmontowany dekoder do odbioru każdej telewizji.Te cale to taki dość istotny parametr, zwłaszcza dla starszej osoby, ktora może mieć krótki wzrok już, no ale chyba tez ten telewizor szczegolnie wielki nie będzie?    Tu masz telewizor 32 calowy, ktory spełnia na bank wymagania techniczne :)   http://www.mediaexpert.pl/telewizory/telewizor-jvc-led-lt-32v250,id-610837

Nieco żle sie czuję z tą "prywatą"na forum-ale pociągne temat do końca.
Tina-dzieki za linka-kupiłam jednak to:
http://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/lg-32lf510u.bhtml.
Duzo pozytywnych opinii o prostocie,jakości obrazu i dżwięku.
Zamówiłam opcję z wniesieniem,montażem,ustawieniem kanałów i zabraniem starego sprzetu.
I to będzie mój prezent na Dzień Matki-choc moja mamcia zapomni o tym szybko.Ma już 87 lat.Jej mama w tym wieku -mniej więcej-dokonała żywota.Moja trzyma sie nieżle,choć ciągle słucham,że prosi Boga w codziennej modlitwie o szybką śmierć,że życie już ją męczy i chce odejść.Ale ona z tych silnych jest!.

28 kwietnia 2016 16:06 / 1 osobie podoba się ten post
Impala

Nieco żle sie czuję z tą "prywatą"na forum-ale pociągne temat do końca.
Tina-dzieki za linka-kupiłam jednak to:
http://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/lg-32lf510u.bhtml.
Duzo pozytywnych opinii o prostocie,jakości obrazu i dżwięku.
Zamówiłam opcję z wniesieniem,montażem,ustawieniem kanałów i zabraniem starego sprzetu.
I to będzie mój prezent na Dzień Matki-choc moja mamcia zapomni o tym szybko.Ma już 87 lat.Jej mama w tym wieku -mniej więcej-dokonała żywota.Moja trzyma sie nieżle,choć ciągle słucham,że prosi Boga w codziennej modlitwie o szybką śmierć,że życie już ją męczy i chce odejść.Ale ona z tych silnych jest!.

Fajny, no i masz już problem z głowy. Specyfikacja techniczna podobna do poprzedniego.
Nooo, z tymi mamciami tak to już jest, że marudzą trochę- moja też, temat rzeka.
Złapałam już do tego spory dystans, ale i tak czasem mi się lekko cisnienie podniesie.
Twoja mama to tak się dość charakterystycznie zachowuje, jak osoba chcąca na siebie uwagę zwrócic, Ludzie starsi czują się niepotrzebni i czasem, zwłąszcza w przypadku własnych rodziców, to cieżko znależć złoty środek. Widzę, ze chyba jesteś zmęczona tą sytuacją- może masz w rodzinie kogoś, kto by mógł Ciebie odciążyć.
28 kwietnia 2016 16:34 / 3 osobom podoba się ten post
kasia63

A ja miło spędziłam popołudnie z Agulkiem i jej zmienniczką Martą,która o zgrozo:)nie jest na forum i nie ma ze sobą kompa:( Ale ma książki:):):):) i mnie znacznie odmłodziła-już ją lubię:):)Kawusie wypiłyśmy ,porajdałyśmy i zleciała przerwa:)Tzn.im zleciała bo ja mam 24 godzinną od wtorku:) Pogoda do spacerów nie zachęca niestety,słońce na 5 minut a zaraz potem ściana gradu:(A sio zimo,a sio!!!!!!!!

Kasiu jak milo czytac Twoje posty... kazdej zyczyc takiej pracy....... ale wiadomo ze to hustawka,,,wazne zes mi wirtualnie lapka naprawila,,widac ze jest w Tobie sila,,raz chodzi raz muli ale co tam,,wazne ze nadzieja jest....
28 kwietnia 2016 17:20 / 2 osobom podoba się ten post
Były jakies plany na koncert rammstein.Byly ale sie rozmyly.Ok
A moze macie ochote uczestniczyc lub tylko zobaczyc Castle Party 2016 na zamku Bolkowie.Etat ksiezniczki juz jest zarezerwowany. Impreza plenerowa od 28.o7 do 31.07.
Koncerty,pozniej pokazy bractwa rycerskiego,zdobywanie zamku

http://www.last.fm/pl/festival/4163653+Castle+Party+2016