Co dzisiaj gotujesz na obiad ? #7

18 lutego 2016 09:25 / 3 osobom podoba się ten post
Nic nie robię, bo mam z wczoraj : pieczony schab + udka z kurczaka + zupa gulaszowa.
Jak PDP nie wróci dzisiaj ze szpitala, to żarcie wpakuję do zamrażarki.

18 lutego 2016 09:27
Szybka zupa pieczarkowa na maśle:)
18 lutego 2016 10:04 / 1 osobie podoba się ten post
Jeśli się komuś znudził dżemik na śniadanie to proponuje lemon curd- znacie to, robicie?
18 lutego 2016 10:15
Marta

Jeśli się komuś znudził dżemik na śniadanie to proponuje lemon curd- znacie to, robicie?

Nie znam - poważnie . Zapodaj przepisa .
18 lutego 2016 10:32 / 1 osobie podoba się ten post
Marta

Jeśli się komuś znudził dżemik na śniadanie to proponuje lemon curd- znacie to, robicie?

Dżemu nie jem ,miodu teź.Brrrr.Dawaj przepis na ten lemon curd.Nazwa bardzo elegancka.Cuś chyba z cytrynami ,albo innymi lemonami.
18 lutego 2016 10:32 / 3 osobom podoba się ten post
bieta

Nic nie robię, bo mam z wczoraj : pieczony schab + udka z kurczaka + zupa gulaszowa.
Jak PDP nie wróci dzisiaj ze szpitala, to żarcie wpakuję do zamrażarki.

Bietko kochana i to wszystko tylko dla Ciebie i dziadeczka ???.....Mam cichą nadzieję , że jak mrozisz to przylepisz karteczkę " dwujęzyczną " na wierzchu ?
Ja tak zawsze robię , że opisuję po polsku i niemiecku , bo nie zawsze da się radę samemu z PDP zjeść i później ktoś ma kłopot albo niespodziankę ......jak ja ostatnio ...... Na dole mam wielką , szufladkową zamrażarkę w której pełno pudełeczek z zamrożonymi specjałami przez którąś poprzednią " mróweczkę " . Gdzieś ze dwa tygodnie temu wyciągnęłam pojemnik , którego zawartośc wskazywała na zupę albo sos albo bigos ......Kurde ! po rozmrożeniu nie mogłam dojść co to właściwei jest ? było zbyt gęste jak na zupę , więc ugotowałam kluchy i podałam ( po poprzednim doprawieniu na mój smak ) jako sos do owych klusek . Widziałam , że po raz pierwszy Pani profesorowa je bez apetytu , zostawiłam część na talerzu i stwierdziła , że przed obiadem za dużo owoców zjadła . Było mi bardzo głupio , bo widziałam , że jej nie smakowało a kultura nie pozwalała jej tego glośno powiedzieć . Przyznałam się , że to " coś " to wyjęłam z zamrażarki ......Aaaaaa , Pani p. stwierdziła , że to X. tak lubiła robic zapasy a drygu do gotowania specjalnie nie miała . I tak było mi głupio ! Więcej nie ruszę niczego z zapasów zamrażarkowych , bo ja to co ugotuję i zamroże to staram sie w " moim czasie " zjeść a do zamrażarki to najwyżej jakies surowe mięsa ( wszystko z naklejkami ) , jakieś mrożonki , które PDP-ni lubią kupować z Bofrosta .
18 lutego 2016 10:33
Marta

Jeśli się komuś znudził dżemik na śniadanie to proponuje lemon curd- znacie to, robicie?

Martuś - dawaj, bo nie znam.
18 lutego 2016 10:35
mleczko1

Ja dzisiaj robię zapiekankę. Wczoraj chciałam z Basią popisać ,żeby udoskonalic ją. Ale nie było odzewu to robie swoim sposobem. 

Na francuskim cieście rozkladam wszystkie skladniki uprzednio doprowadzone do miekkości i smaku. Wstawiam do piekarnika na kilka minut . Po wyjęciu polewam przygotowanym sosem do tego sałata no i cos na deser. Moi polubili budyń - to pewnie zrobię ten budyn chociaz osobiscie mam juz go dosyć. Ale lubię cos wciągnąć po obiedzie na słodko , bo obiady jadam niewielkie przeciez wiosna się zbliża . Oponka tylko przy rowerze jest przydatna .

 Ziemniaki gotowałam ok. 15 min., przestudzone pikroilam w talarki, formę wyłożyć partiami ziemniaki, wędzony lub upieczony wcześniej łosoś, beszamel, ziemniaki, sos i na wierzch tarty cheedar, przykryć folia i piec w temp.190 stopni 45 min, następnie zdjąć folię i piec jeszcze ok.15 min. na opcji grill. Smacznego                   
 
 
18 lutego 2016 10:36 / 1 osobie podoba się ten post
mleczko1

Basia, chce z Toba popisac o zapiekance . Bedziesz na forum daj znac. Proszę :-) ja około 20 -tej  sie zgłoszę. 

Zapiekanka z ryżem i mięsem mielonym...
2 woreczki ryżu ugotować w osolonej wodzie ,odsączyć ,odstawić do wystygnięcia. W tym czasie poddusić z 2 łyżkami oliwy dużą cebulę ,15 dag pieczarek ,1 cukinię wcześniej pokrojone w kostkę . Następnie doprawić do smaku ziołami prowansalskimi,czosnkiem ,papryką słodką,pieprzem i solą ,wymieszać dodać 3 łyżki koncentratu pomidorowego i 1/4 szklanki śmietanki 12% z kartonika znowu wymieszać.Przełożyć do miski i na patelni podsmażyć 1/2 kg mięsa mielonego z przyprawą do mięsa mielonego . Mięso podsmażone dodać do pozostałych składników . Na koniec dodać startego 3 łyżki sera ,połączyć. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem ,wyłożyć farsz równo rozprowadzić . Wierzch posypać jeszcze serem ,wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Po czasie wyjąć zapiekankę ,odstawić aby ładnie związała na 10 minut .
18 lutego 2016 10:37
mleczko1

Basia, chce z Toba popisac o zapiekance . Bedziesz na forum daj znac. Proszę :-) ja około 20 -tej  sie zgłoszę. 

Zapiekanka makaronowa z patelni...
20 dag makaronu rurki lub inny ugotować al dente w osolonym wrzątku. Odlać,przelać zimną wodą . Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju lub innego tłuszczu ,wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić dodać ząbek czosnku starty ,kilka pokrojonych w kostkę pieczarek,paprykę czerwoną ,podsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę i wcześniej podsmażoną pierś drobiową,odsączoną kukurydzę . Doprawić solą,pieprzem,bazylią ,wymieszać ,wrzucić makaron połączyć z resztą ,wygładzić. Do miski wbić 4 jajka ,dolać 1/2 szklanki śmietanki 12% z kartonika i wsypać 2 łyżki startego sera żółtego ,wymieszać razem dokładnie. Włączyć gaz ,zmniejszyć płomień,wylać masę tak,żeby pokryty był makaron . Przykryć pokrywką i smażyć na najmniejszym płomieniu do ścięcia masy jajecznej na górze. Na sam koniec posypać wierzch serem żółtym i pod przykryciem poczekać do rozpuszczenia. Można podawać w patelni lub wierzch przykryć dużym talerzem ,odwrócić zdjąć patelnię ,następnie spód przykryć drugim talerzem i znowu odwrócić . Zdjąć z wierzchu talerz ,ja posypałam kukurydzą,szczypiorkiem,dodałam pomidory koktajlowe i świeżą bazylię. Podawałam z keczupem .
Dodatki można użyć wedle gustu.
18 lutego 2016 10:38
Barbara niepowtarzalna

Bietko kochana i to wszystko tylko dla Ciebie i dziadeczka ???.....Mam cichą nadzieję , że jak mrozisz to przylepisz karteczkę " dwujęzyczną " na wierzchu ?
Ja tak zawsze robię , że opisuję po polsku i niemiecku , bo nie zawsze da się radę samemu z PDP zjeść i później ktoś ma kłopot albo niespodziankę ......jak ja ostatnio :-(:-(:-(...... Na dole mam wielką , szufladkową zamrażarkę w której pełno pudełeczek z zamrożonymi specjałami przez którąś poprzednią " mróweczkę " . Gdzieś ze dwa tygodnie temu wyciągnęłam pojemnik , którego zawartośc wskazywała na zupę albo sos albo bigos ......Kurde ! po rozmrożeniu nie mogłam dojść co to właściwei jest ? było zbyt gęste jak na zupę , więc ugotowałam kluchy i podałam ( po poprzednim doprawieniu na mój smak ) jako sos do owych klusek . Widziałam , że po raz pierwszy Pani profesorowa je bez apetytu , zostawiłam część na talerzu i stwierdziła , że przed obiadem za dużo owoców zjadła . Było mi bardzo głupio , bo widziałam , że jej nie smakowało a kultura nie pozwalała jej tego glośno powiedzieć . Przyznałam się , że to " coś " to wyjęłam z zamrażarki ......Aaaaaa , Pani p. stwierdziła , że to X. tak lubiła robic zapasy a drygu do gotowania specjalnie nie miała . I tak było mi głupio ! Więcej nie ruszę niczego z zapasów zamrażarkowych , bo ja to co ugotuję i zamroże to staram sie w " moim czasie " zjeść a do zamrażarki to najwyżej jakies surowe mięsa ( wszystko z naklejkami ) , jakieś mrożonki , które PDP-ni lubią kupować z Bofrosta .

Wczoraj miał dziadka przywieżź syn, więc zrobiłam deko więce  
No niestety, przed chwilą dzwonił syn, że może jutro będzie wiadomo czy dziadzio wróci do domu. 
Tak więc, większość ląduje do zamrażalki no i oczywiście wszystko opiszę  
18 lutego 2016 10:38 / 1 osobie podoba się ten post
Barbara48

Zapiekanka makaronowa z patelni...
20 dag makaronu rurki lub inny ugotować al dente w osolonym wrzątku. Odlać,przelać zimną wodą . Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju lub innego tłuszczu ,wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić dodać ząbek czosnku starty ,kilka pokrojonych w kostkę pieczarek,paprykę czerwoną ,podsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę i wcześniej podsmażoną pierś drobiową,odsączoną kukurydzę . Doprawić solą,pieprzem,bazylią ,wymieszać ,wrzucić makaron połączyć z resztą ,wygładzić. Do miski wbić 4 jajka ,dolać 1/2 szklanki śmietanki 12% z kartonika i wsypać 2 łyżki startego sera żółtego ,wymieszać razem dokładnie. Włączyć gaz ,zmniejszyć płomień,wylać masę tak,żeby pokryty był makaron . Przykryć pokrywką i smażyć na najmniejszym płomieniu do ścięcia masy jajecznej na górze. Na sam koniec posypać wierzch serem żółtym i pod przykryciem poczekać do rozpuszczenia. Można podawać w patelni lub wierzch przykryć dużym talerzem ,odwrócić zdjąć patelnię ,następnie spód przykryć drugim talerzem i znowu odwrócić . Zdjąć z wierzchu talerz ,ja posypałam kukurydzą,szczypiorkiem,dodałam pomidory koktajlowe i świeżą bazylię. Podawałam z keczupem .
Dodatki można użyć wedle gustu.

Mniam!
18 lutego 2016 10:40
Niemieckiej kuchni w moim wykonaniu ciąg dalszy,
Dzisiaj pani zażyczyła Sauer Bohne mit Speck a do tego piure z ziemniaków.
Pierwszy raz robię ten specyjał ciekawe czy to jest zjadliwe.
18 lutego 2016 10:40 / 2 osobom podoba się ten post
bieta

Wczoraj miał dziadka przywieżź syn, więc zrobiłam deko więce :-) 
No niestety, przed chwilą dzwonił syn, że może jutro będzie wiadomo czy dziadzio wróci do domu. 
Tak więc, większość ląduje do zamrażalki no i oczywiście wszystko opiszę :-) :-) :-) 

Grzeczna dziewczynka .... gdybym była bliżej to bym Cię wpadła odwiedzić , ale nie , że tak w wieczorowej porze , tylko tak koło południa , żebys się sama nie męczyła z jedzeniem
18 lutego 2016 10:45 / 1 osobie podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Grzeczna dziewczynka :-).... gdybym była bliżej to bym Cię wpadła odwiedzić , ale nie , że tak w wieczorowej porze , tylko tak koło południa , żebys się sama nie męczyła z jedzeniem :-)

Basiulka, dajesz tu , bo już prawie dwa tygodnie samotna jestem