Ziemniaki gotowałam ok. 15 min., przestudzone pikroilam w talarki, formę wyłożyć partiami ziemniaki, wędzony lub upieczony wcześniej łosoś, beszamel, ziemniaki, sos i na wierzch tarty cheedar, przykryć folia i piec w temp.190 stopni 45 min, następnie zdjąć folię i piec jeszcze ok.15 min. na opcji grill. Smacznego
Basia dzieki . Perfekcyjnie i czas podany i tem. Wariantów tyle i głow.
Marta (Usunięty)
18 lutego 2016 11:19 / 7 osobom podoba się ten post
Lemon curd:
( cytrynowo - jajeczny krem do bułeczek tostów lub chleba)
4 żółtka
pół szklanki cukru pudru
sok świeżo wyciśnięty z dwóch dużych cytryn
kostka masła
W rondelku dokładnie wymieszać żółtka,sok cytrynowy,cukier puder.Stale mieszając,dobrze podgrzać ( ale nie zagotować!).
Dodać pokrojoną na kawałki kostkę masła ( dobre prawdziwe ,nie maślany wynalazek jakiś).
Stale mieszając podgrzewać aż wszystko dobrze się połączy i zgęstnieje.Trwa to kilka minut.
Gotowy krem przelać do słoika.Ostudzić i wstawić do lodówki na minimum jedną noc.Można przechowywać w lodówce około tygodnia.
Dwie uwagi: żółtka muszą być bardzo starannie oddzielone od białek,bo inaczej powstaną nieapetyczne białe kłaczki w kremie.Uwaga nr 2- masa ze względu na swoją gęstość łatwo się przypala. Tak więc rondelka nie opuszczamy nawet na chwile,stale mieszamy energicznie.
To by było na tyle.Krem ten uwielbiam nauczyłam sie go robić u Szefa w Dusseldorfie.Ma orzeźwiający kwaskowy smak.
Ale- nie każdemu pasuje Mnie- bardzo
Grzeczna dziewczynka :-).... gdybym była bliżej to bym Cię wpadła odwiedzić , ale nie , że tak w wieczorowej porze , tylko tak koło południa , żebys się sama nie męczyła z jedzeniem :-)
Basia, a gdy już u Biety obiadek zjesz (mniam !!), to zapraszam na kawę i ciasteczka.
Na obiad zjemy wczorajszą zupe. Roboty przy obiedzie więc nie miałam - to upiekłam ciasteczka - całe 5 blach. 2 blachy kokosanek i 3 blachy ciasteczek migdałowych. Pachnie w całym domu obłędnie ! Zapraszam.
mzap88 (Usunięty)
18 lutego 2016 11:24 / 1 osobie podoba się ten post
Babka- smażony Leberbrot, puree i czerwona kapusta na ciepło
Ja- puree ,czerwona kapusta na zimno, kupiłam jakieś gemuserollen zobaczymy co to warte
Niemieckiej kuchni w moim wykonaniu ciąg dalszy,:gotowanie:
Dzisiaj pani zażyczyła :strach na wroble: Sauer Bohne mit Speck a do tego piure z ziemniaków.
Pierwszy raz robię ten specyjał ciekawe czy to jest zjadliwe.:fastfood:
Niech to - dzień eksperymentów. Też to spróbuję zrobić, jak znajdę przepis w sieci.
Receptę na tę bitą śmietanę z czekoladą i owocami - poproszę.
Dziś już zrobiłam palce lizać..... Jedna smietana kremówka u mnie BIO z Aldi 200ml czkolada gorzaka też z Addi 125 g 70% można i 100g bo tak wyszła b gęsta Czekoladę rozpuszczasz na parze..... Smietanę ubijasz na średnich obrotach i jak zaczyna puchnąć to wlewasz czekoladę trochę przestudzoną.....to trwa 5 min.....wychodzi mus czekoladowy. przybierasz owocami w/g uznania......możesz przekładać ciastka.
Inny przepis to podgrzewasz śmietanę zdejmujesz z ognia dodajesz czkoladę ...rozpuszczasz czekasz, aż przestygnie i ubijasz......
Można to robić z białą czekoladą lub mleczną ale ja nie lubię słodkości , a to jest akurat mój smak.
Zupa z twojego przepisu pyszna była....jedynie bez miesa zrobiłam....
Dziś już zrobiłam palce lizać..... Jedna smietana kremówka u mnie BIO z Aldi 200ml czkolada gorzaka też z Addi 125 g 70% można i 100g bo tak wyszła b gęsta Czekoladę rozpuszczasz na parze..... Smietanę ubijasz na średnich obrotach i jak zaczyna puchnąć to wlewasz czekoladę trochę przestudzoną.....to trwa 5 min.....wychodzi mus czekoladowy. przybierasz owocami w/g uznania......możesz przekładać ciastka.
Inny przepis to podgrzewasz śmietanę zdejmujesz z ognia dodajesz czkoladę ...rozpuszczasz czekasz, aż przestygnie i ubijasz......
Można to robić z białą czekoladą lub mleczną ale ja nie lubię słodkości , a to jest akurat mój smak.
Zupa z twojego przepisu pyszna była....jedynie bez miesa zrobiłam....
Już zapisuję i zrobię w przyszłą sobotę. Na kolejny dzień wizytacji. Fajni ludzie - to i starać się warto.
18 lutego 2016 11:58 / 4 osobom podoba się ten post
U mnie mieso z idyka podsmażone lekko z cebulką i czosnkiem .....kluski do tego i pomidorki koktajlowe poddusić.......roboty na 10 min. Można jeszcze posypać serem.....ale nie lubię za bardzo łaczenia sera z mięsem...... Lubię gotować prosto i szybko ..... żadne miszmasz......już mi nie smakuje...chyba się starzeje.......
mzap88 (Usunięty)
18 lutego 2016 12:07 / 1 osobie podoba się ten post
Ale smakołyki wrzucacie! !
Ja walczę żeby dostać przepis na pyszne ciacho które jakiś czas temu przywiozła wnuczka babki.
Niby nic a smakuje bosko
Lemon curd:
( cytrynowo - jajeczny krem do bułeczek tostów lub chleba:-))
4 żółtka
pół szklanki cukru pudru
sok świeżo wyciśnięty z dwóch dużych cytryn
kostka masła
W rondelku dokładnie wymieszać żółtka,sok cytrynowy,cukier puder.Stale mieszając,dobrze podgrzać ( ale nie zagotować!).
Dodać pokrojoną na kawałki kostkę masła ( dobre prawdziwe ,nie maślany wynalazek jakiś).
Stale mieszając podgrzewać aż wszystko dobrze się połączy i zgęstnieje.Trwa to kilka minut.
Gotowy krem przelać do słoika.Ostudzić i wstawić do lodówki na minimum jedną noc.Można przechowywać w lodówce około tygodnia.
Dwie uwagi: żółtka muszą być bardzo starannie oddzielone od białek,bo inaczej powstaną nieapetyczne białe kłaczki w kremie.Uwaga nr 2- masa ze względu na swoją gęstość łatwo się przypala. Tak więc rondelka nie opuszczamy nawet na chwile,stale mieszamy energicznie.
To by było na tyle.Krem ten uwielbiam nauczyłam sie go robić u Szefa w Dusseldorfie.Ma orzeźwiający kwaskowy smak.
Ale- nie każdemu pasuje:-) Mnie- bardzo:-)
Masz doswiadczenie, więc dopytam - masło 250 g ?? Brzmi pysznie.
Marta (Usunięty)
18 lutego 2016 12:37 / 1 osobie podoba się ten post
Zwykła kostka nie jest tak bardzo ważne ile tego masła,kiedyś miałam w domu trochę więcej jak pół kostki i tyle dałam i wyszło ok.
Najważniejsze to nie przypalić,bo wtedy to niestety tylko wyrzucić
Barbara48 (Usunięty)
18 lutego 2016 12:51 / 2 osobom podoba się ten post
U mnie len dziś przyjechał więc szybki obiad-gotowe krokieciki ziemniaczane, kotlet schabowy, buraczki, mizeria i marchewka.
Marta (Usunięty)
18 lutego 2016 12:56 / 3 osobom podoba się ten post
To nie taki szybki Barbaro
Szybki to był u mnie: podsmażyłam na oleju mieszankę warzywną i zalałam jajkami rozmąconymi z mlekiem ,plus sól i pieprz.Patelnię przykryłam aby i od góry się ścięło.
Do tego ziemniaki z majerankiem,sałata lodowa
Obiad w 15 min a jaki dobry
Kruszynka64 (Usunięty)
18 lutego 2016 13:37 / 2 osobom podoba się ten post
No i zrobiłam ten Fenchel zapiekany w sosie beszamelowym,chyba Damie smakował-sądząc po naczyniu.Ja mam tylko wiatryRzeczywiście-dużo roboty,a szału do jedzenia nie ma,ale..o gustach nie dyskutuje się.Schudnąć to schudnę
Korzystamy z plików cookies w celu sprawnego działania witryny (cookies niezbędne) oraz tworzenia usług i ofert dostosowanych do Twoich potrzeb (cookies opcjonalne – możesz na nie wyrazić zgodę). Klikając w ustawienia dowiesz się więcej lub zmienisz preferencje urządzenia, z którego korzystasz. Szczegółowe informacje znajdziesz również w naszej polityce prywatności.
Pliki cookies w Opiekunki24.pl
Dostosuj zachowanie naszej strony do własnych preferencji
Wymagane
Te pliki cookie są niezbędne dla funkcjonowania strony internetowej i nie mogą być wyłączone w naszych systemach. Są one zazwyczaj ustawiane tylko w odpowiedzi na działania podejmowane przez użytkownika, które sprowadzają się do zapytania o usługi, takie jak ustawienie preferencji prywatności, logowanie lub wypełnianie formularzy. Można ustawić przeglądarkę tak, aby blokowała lub ostrzegała o tych plikach cookie, ale niektóre części witryny nie będą wtedy działały. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych osobowych. Zablokowanie tych plików cookie w przeglądarce może skutkować nieprawidłowym działaniem serwisu.
Reklama
Te pliki cookie mogą być ustawiane przez naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony internetowej. Mogą one być wykorzystywane przez te firmy do budowania profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania odpowiednich reklam na innych stronach. Nie przechowują one bezpośrednio danych osobowych, lecz opierają się na jednoznacznej identyfikacji przeglądarki i sprzętu internetowego. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, doświadcza mniej ukierunkowanych reklam.
Personalizacja
Te pliki cookie umożliwiają stronie internetowej zapewnienie większej funkcjonalności i personalizacji. Mogą być one ustawione przez nas lub przez zewnętrznych dostawców, których usługi zostały dodane do naszych stron internetowych. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, niektóre lub wszystkie te usługi mogą nie działać prawidłowo.
Analityka
Te pliki cookie umożliwiają nam zliczanie wizyt i źródeł ruchu, dzięki czemu możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej witryny. Pomagają one ustalić, które strony są najbardziej i najmniej popularne i zobaczyć, jak odwiedzający poruszają się po stronie. Wszystkie informacje zbierane przez te pliki cookie są agregowane i tym samym anonimowe. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, nie będziemy wiedzieć, kiedy odwiedził naszą stronę internetową.