03 kwietnia 2016 14:52 / 2 osobom podoba się ten post
salazarKiedyś na innym forum wdałam się w podobną dyskusję w wątku pt. Kuchenne świętokradztwa ;). Dowiedziałam się dzięki tej rozmowie, że jajko sadzone z obydwu stron to (teraz cytat :)):
"Klasyka amerykanska.;)
Nazywa sie egg over easy, a robi sie je tak:
how2heroes.com/videos/techniques/eggs-over-easy
Nasze sadzone, czyli 'oczko' nazywa sie 'sunny side up', czyli sloneczna strona do gory."
Moja przyjaciółka tak robi sadzone, wywraca i nie ma opcji, żeby coś pozostało nie ścięte ;(.. De gustibus non est disputandum :D.
Dokładnie tak :). Moja pdp, jak zobaczyła jajko słoneczną stroną do góry, to napomykala, że ona zawsze odwracała :)
Dla siebie to jajko "sadzę", metodą "koszulkową" . Na patelni podgrzewam nie tłuszcz, a wodę, prawie do stanu wrzenia, a potem wbijam jajko- czekam aż białko trochę się zetnie, potem nakrywam pokrywką- dalej para wodna scina bialko nad żółtkiem- żółtko pozostaje płynne. Od naszej forumowej Ona Lisy podkradłam pomysł , aby do tej wody trochę masełka dodać. No i takie jajko mnie odpowiada- delikatne, żółtko płynne. Natomiast mojemu starszemu synowi bardziej pasuje wersja "hard" :)