Wypieki #2

14 maja 2016 12:06 / 3 osobom podoba się ten post
A ja upiekłam kruche ciasto z jabłkami wg Michasi.Jeszcze nie próbowałam bo gorące,ale pachnie obłędnie.
14 maja 2016 12:20 / 2 osobom podoba się ten post
Marta

A ja upiekłam kruche ciasto z jabłkami wg Michasi.Jeszcze nie próbowałam bo gorące,ale pachnie obłędnie.

Kruche z jabłkami - mmm - klasyka gatunku.
Smakuje na pewno tak, jak pachnie.
Smacznego !
14 maja 2016 12:58 / 3 osobom podoba się ten post
Juz spróbowałam smakuje też obłędnie.Michasia to nawet największe beztalencie nauczy piec
14 maja 2016 13:23 / 1 osobie podoba się ten post
salazar

Nie działa ani Zapodaj, ani iFotos. Zdjęcie jest, ale linki nie wchodzą. Doopa blada :(. 

14 maja 2016 13:25 / 1 osobie podoba się ten post
salazar

Tak robię i wychodzą te gówienka małe, zła jestem :(. Dzięki za pomoc, idę spać, pa :)!

Wstawiłam twoje dzieło 
14 maja 2016 13:28 / 1 osobie podoba się ten post
MeryKy

Wstawiłam twoje dzieło :-)

Dzięki wielkie :) :* !
Moje tumanectwo komputerowe mnie przeraża ;(.
14 maja 2016 13:30 / 2 osobom podoba się ten post
[S=http://ifotos.pl/z/saxrapw/][/url]   Dzisiejszy wypiek.
14 maja 2016 13:31 / 1 osobie podoba się ten post
a ciom to jest ,gdzie i za ile kupione??
14 maja 2016 13:34 / 3 osobom podoba się ten post
Przestańcie sie kajać! My nie smarkule jakies,nie wyssaliśmy wiedzy komputerowej z mlekiem matki.To twórcy forum sie powinni pokajać że nie pomyśleli,że opiekunki to kobiety młode ale nie smarkate i wklejanie zdjęć ma byc proste a nie gania sie nas po innych stronach.Do znudzenia bede to powtarzać może w końcu ten pożal sie boże informatyk sie otrząśnie.
Tymczasem szarlotkę zjem nie wstawiwszy zdjęcia.
14 maja 2016 13:37 / 2 osobom podoba się ten post
Marta

Juz spróbowałam smakuje też obłędnie.Michasia to nawet największe beztalencie nauczy piec:-)

Żeby nauczyć to trzeba mieć zdolną uczennicę. Cieszę się że wyszło
14 maja 2016 13:40 / 3 osobom podoba się ten post
MeryKy

Przepis na "Zwetschgendatschi mit Streuseln" ;)

Ciasto serowo-olejowe:
300 g serka homo (20 % tłuszczu)
12 łyżek oleju 
160 g cukru
2 jajka
600 g mąki
2 małe opakowania proszku

Serek, olej, cukier i jajka zmiksować. Przesiać mąkę z proszkiem i dodawać do masy serowej. Wcześniej zmienić końcówki w mikserze na te do ciasta drożdżowego, bo ciasto jest gęste. Najpierw dodać ok. 3/4 mąki, bo może się zdarzyć, że podana ilość to będzie za dużo (teraz tak było, trochę maki z proszkiem mi zostało ;)). Na koniec można jeszcze powyrabiać ciasto ręką, ale nie jest to konieczne. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem. 
Na górę rozłożyć śliwki lub inne owoce, posypać kruszonką Michasi :). Pierwszy raz zrobiłam kruszonkę wg przepisu z książki, ale nie była zbyt dobra, przepis Michasi jest o wiele lepszy (wiadomo :)!).
Piec ok. 50 minut w 180* C.

14 maja 2016 13:40 / 3 osobom podoba się ten post
Mnie zatkałoa  ja dzisiaj walczę z ciastem orzechowym i po konsultacji z wytrawną Kuchareczką Barbarą48 zrobię do niego masę kawową
14 maja 2016 13:41 / 1 osobie podoba się ten post
Barbara48

[S=http://ifotos.pl/z/saxrapw/][/url]   Dzisiejszy wypiek.

daj piętkę chociaż
14 maja 2016 13:49
Michasiu możesz przypomnieć przepis na sławną kruszonkę bo nie zapisalam sobie dzięki z góry
14 maja 2016 14:05 / 3 osobom podoba się ten post
michasia

daj piętkę chociaż:modlitwa:

Dam Ci caly bochenek,tylko musisz przyjechac  . Musze czesc zamrozic bo w przepisie najpierw bylo 1  kg maki zytniej. Jak juz wyrobilam z woda z ogorkow , to mi ciasto nie pasowalo. Po nocnej konsultacji z kolezanka dosypalam 1 kg pszennej.I tym sposobem mam 4 chleby