Wypieki #2

14 maja 2016 14:06 / 1 osobie podoba się ten post
Marta

Michasiu możesz przypomnieć przepis na sławną kruszonkę bo nie zapisalam sobie dzięki z góry

KRUSZONKA
- 3/4 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 16gr.cukru waniliowego/można bez/
- 70gr.masła
Masło roztopić i dodać składniki:)
14 maja 2016 14:08 / 2 osobom podoba się ten post
Marta

Michasiu możesz przypomnieć przepis na sławną kruszonkę bo nie zapisalam sobie dzięki z góry

Marta udalo mi sie wstawic zdjecie obiadu smartfonem,co nie zmienia faktu ze zabiera czas ten sposob. Przed ten bylo prosciej i szybciej. 
14 maja 2016 14:14 / 2 osobom podoba się ten post
Marta

KRUSZONKA NR 2
-185gr.mąki
- 100gr, cukru
- 125gr. masła
 cukier waniliowy, wszystkie składniki zagnieść.
Ja częsciej używam tej z masłem rozpuszczonym. Jak chcesz więcej to podwajasz składniki i jest tak duuuużo:)
14 maja 2016 14:19 / 2 osobom podoba się ten post
michasia

KRUSZONKA
- 3/4 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 16gr.cukru waniliowego/można bez/
- 70gr.masła
Masło roztopić i dodać składniki:)

Michasiu, ja robiłam z przepisu: 8 łyżek mąki, 4 łyżki masła i 4 łyżki cukru i rozcierałam w palcach :).
14 maja 2016 14:28 / 1 osobie podoba się ten post
Barbara48

Benitko ja nie z tych co odpuszczają, draże skałę dopóki nie pęknie. Później wstawie zdjęcie chlebka z nowego przepisu,na wodzie z ogórków kiszonych.

A przepisik dasz ? :)))
Wczoraj będąc na imprezce z córką pdp jadłam chleb pieczony z czerwonego ryżu, całkiem pokręcony przepis, ale będę piekła- wtedy wstawię fotkę choćby nie wiem co :)
Chleb pyszny był :)
14 maja 2016 14:28 / 1 osobie podoba się ten post
salazar

Michasiu, ja robiłam z przepisu: 8 łyżek mąki, 4 łyżki masła i 4 łyżki cukru i rozcierałam w palcach :).

Ja robię też właśnie tak. Masła nie roztapiam, a cukier zwykły kryształ, nie puder.
14 maja 2016 14:30 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

A przepisik dasz ? :)))
Wczoraj będąc na imprezce z córką pdp jadłam chleb pieczony z czerwonego ryżu, całkiem pokręcony przepis, ale będę piekła- wtedy wstawię fotkę choćby nie wiem co :)
Chleb pyszny był :)

Z czerwonego ryżu ? Tego jeszcze nie znam. Masz przepis - zapodaj.
Proszę.
14 maja 2016 14:34
salazar

Przepis na "Zwetschgendatschi mit Streuseln" ;)

Ciasto serowo-olejowe:
300 g serka homo (20 % tłuszczu)
12 łyżek oleju 
160 g cukru
2 jajka
600 g mąki
2 małe opakowania proszku

Serek, olej, cukier i jajka zmiksować. Przesiać mąkę z proszkiem i dodawać do masy serowej. Wcześniej zmienić końcówki w mikserze na te do ciasta drożdżowego, bo ciasto jest gęste. Najpierw dodać ok. 3/4 mąki, bo może się zdarzyć, że podana ilość to będzie za dużo (teraz tak było, trochę maki z proszkiem mi zostało ;)). Na koniec można jeszcze powyrabiać ciasto ręką, ale nie jest to konieczne. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem. 
Na górę rozłożyć śliwki lub inne owoce, posypać kruszonką Michasi :). Pierwszy raz zrobiłam kruszonkę wg przepisu z książki, ale nie była zbyt dobra, przepis Michasi jest o wiele lepszy (wiadomo :)!).
Piec ok. 50 minut w 180* C.

O,dziekuje! W przyszlym tygodniu chyba upieke;)) Z truskawkami tez bedzie pasilo?
14 maja 2016 14:36 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

Z czerwonego ryżu ? Tego jeszcze nie znam. Masz przepis - zapodaj.
Proszę.

Wyprobuję najpierw :)
Córka babci sfotografowała wiszący w kuchni przepis, co by nie "przepisywać" :)

Ale napiszę ,że czerwonego ryżu  nie mieli się na mąkę, tylko gotuje w mleku i to jest jedyny płyn, który w tym chlebie jest.

Oprócz drożdży , soli, trzeba dodać mąkę taką, jaka komu pasuje- ten chleb był z dodatkiem orkiszowej, ale można pszenną dodać np. jak kto woli.

Acha, ryż nie musi być czerwony, może być zwykły, basmati, czy  mieszanka jakaś z dzikim ryżem .
14 maja 2016 14:37 / 1 osobie podoba się ten post
Tina, trzymam za słowo. Brzmi jak moja bajka.
14 maja 2016 14:40 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

Tina, trzymam za słowo. Brzmi jak moja bajka.

Kurcze, proporcji w tym przepisie nie było, tylko składniki, ale może dlatego, że ten chleb piekł facet :)
Będę improwizować, spróbuję wyczuć- zresztą często piekę "na oko" , może się uda- wtedy podam proporcje.
Tak sobie myślę, że przez gotowanie ryżu, ten chleb, mimo dodatku mąki orkiszowej się nie rozpadał .
14 maja 2016 14:46
tina 100%

Kurcze, proporcji w tym przepisie nie było, tylko składniki, ale może dlatego, że ten chleb piekł facet :)
Będę improwizować, spróbuję wyczuć- zresztą często piekę "na oko" , może się uda- wtedy podam proporcje.
Tak sobie myślę, że przez gotowanie ryżu, ten chleb, mimo dodatku mąki orkiszowej się nie rozpadał .

To składniki zapodaj. Ja wprawiona w pieczeniu chleba rozmaitego, to i tutaj powinnam sobie poradzić.
Na samych drożdżach?
14 maja 2016 14:47 / 1 osobie podoba się ten post
fioletowa.mysz

O,dziekuje! W przyszlym tygodniu chyba upieke;)) Z truskawkami tez bedzie pasilo?

Myślę, że tak, tylko kruszonki zrób podwójną ilość, bo wydaje mi się, że na moim placku trochę jej za mało jednak ;).
14 maja 2016 14:49 / 2 osobom podoba się ten post
Benita

To składniki zapodaj. Ja wprawiona w pieczeniu chleba rozmaitego, to i tutaj powinnam sobie poradzić.
Na samych drożdżach?

Tak, bez żadnego zakwasu.Potrzebny jest ryż, mleko do gotowania ryżu, mąka w takiej ilości, żeby konsystencja nie była ani za lużna, ani za zbita, sól , no i to własciwie wszystko.W keksówce trzeba piec .  Acha- z drożdzy i mąki zaczyn zrobić, niech wyrośnie, potem po wyrobieniu ciasto niech wyrośnie i w keksówce raz jeszcze.Cięzkie ciasto jest dość i drożdze muszą popracować.

14 maja 2016 14:52
tina 100%

Tak, bez żadnego zakwasu.Potrzebny jest ryż, mleko do gotowania ryżu, mąka w takiej ilości, żeby konsystencja nie była ani za lużna, ani za zbita, sól , no i to własciwie wszystko.W keksówce trzeba piec .  Acha- z drożdzy i mąki zaczyn zrobić, niech wyrośnie, potem po wyrobieniu ciasto niech wyrośnie i w keksówce raz jeszcze.Cięzkie ciasto jest dość i drożdze muszą popracować.

I dziękuję.
Napewno nie było tam łyżki oleju ??