Michasiu możesz przypomnieć przepis na sławną kruszonkę bo nie zapisalam sobie dzięki z góry
Michasiu możesz przypomnieć przepis na sławną kruszonkę bo nie zapisalam sobie dzięki z góry
Michasiu możesz przypomnieć przepis na sławną kruszonkę bo nie zapisalam sobie dzięki z góry
Michasiu możesz przypomnieć przepis na sławną kruszonkę bo nie zapisalam sobie dzięki z góry
KRUSZONKA
- 3/4 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 16gr.cukru waniliowego/można bez/
- 70gr.masła
Masło roztopić i dodać składniki:)
Benitko ja nie z tych co odpuszczają, draże skałę dopóki nie pęknie. Później wstawie zdjęcie chlebka z nowego przepisu,na wodzie z ogórków kiszonych.
Michasiu, ja robiłam z przepisu: 8 łyżek mąki, 4 łyżki masła i 4 łyżki cukru i rozcierałam w palcach :).
A przepisik dasz ? :)))
Wczoraj będąc na imprezce z córką pdp jadłam chleb pieczony z czerwonego ryżu, całkiem pokręcony przepis, ale będę piekła- wtedy wstawię fotkę choćby nie wiem co :)
Chleb pyszny był :)
Przepis na "Zwetschgendatschi mit Streuseln" ;)
Ciasto serowo-olejowe:
300 g serka homo (20 % tłuszczu)
12 łyżek oleju
160 g cukru
2 jajka
600 g mąki
2 małe opakowania proszku
Serek, olej, cukier i jajka zmiksować. Przesiać mąkę z proszkiem i dodawać do masy serowej. Wcześniej zmienić końcówki w mikserze na te do ciasta drożdżowego, bo ciasto jest gęste. Najpierw dodać ok. 3/4 mąki, bo może się zdarzyć, że podana ilość to będzie za dużo (teraz tak było, trochę maki z proszkiem mi zostało ;)). Na koniec można jeszcze powyrabiać ciasto ręką, ale nie jest to konieczne. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem.
Na górę rozłożyć śliwki lub inne owoce, posypać kruszonką Michasi :). Pierwszy raz zrobiłam kruszonkę wg przepisu z książki, ale nie była zbyt dobra, przepis Michasi jest o wiele lepszy (wiadomo :)!).
Piec ok. 50 minut w 180* C.
Z czerwonego ryżu ? Tego jeszcze nie znam. Masz przepis - zapodaj.
Proszę.
Tina, trzymam za słowo. Brzmi jak moja bajka.
Kurcze, proporcji w tym przepisie nie było, tylko składniki, ale może dlatego, że ten chleb piekł facet :)
Będę improwizować, spróbuję wyczuć- zresztą często piekę "na oko" , może się uda- wtedy podam proporcje.
Tak sobie myślę, że przez gotowanie ryżu, ten chleb, mimo dodatku mąki orkiszowej się nie rozpadał .
O,dziekuje! W przyszlym tygodniu chyba upieke;)) Z truskawkami tez bedzie pasilo?
To składniki zapodaj. Ja wprawiona w pieczeniu chleba rozmaitego, to i tutaj powinnam sobie poradzić.
Na samych drożdżach?
Tak, bez żadnego zakwasu.Potrzebny jest ryż, mleko do gotowania ryżu, mąka w takiej ilości, żeby konsystencja nie była ani za lużna, ani za zbita, sól , no i to własciwie wszystko.W keksówce trzeba piec . Acha- z drożdzy i mąki zaczyn zrobić, niech wyrośnie, potem po wyrobieniu ciasto niech wyrośnie i w keksówce raz jeszcze.Cięzkie ciasto jest dość i drożdze muszą popracować.