Wypieki #2

14 maja 2016 14:52
Benita

I dziękuję.
Napewno nie było tam łyżki oleju ??

Nie, ale jak się doda , to nic się nie stanie, bo niby dlaczego?
Można by z oliwą z oliwek wypróbować.
14 maja 2016 14:53 / 1 osobie podoba się ten post
salazar

Myślę, że tak, tylko kruszonki zrób podwójną ilość, bo wydaje mi się, że na moim placku trochę jej za mało jednak ;).

Ciekawe czy jakby uzyc zamiast maki orzechow to kruszonka bylaby okej? I czy by sie nie przypalala? Moze jak na ciasto ciepnac owocow typu gruszki to lepiej by sie skomponowalo z orzechami? Szkoda mi zmarnowac ciasto przez glupote,stad moje pytanie 
14 maja 2016 14:54
Orzechy mają dużo tłuszczu. Dodaję czasem do kruszonki wiórki kokosowe.
14 maja 2016 14:55 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

Tak, bez żadnego zakwasu.Potrzebny jest ryż, mleko do gotowania ryżu, mąka w takiej ilości, żeby konsystencja nie była ani za lużna, ani za zbita, sól , no i to własciwie wszystko.W keksówce trzeba piec .  Acha- z drożdzy i mąki zaczyn zrobić, niech wyrośnie, potem po wyrobieniu ciasto niech wyrośnie i w keksówce raz jeszcze.Cięzkie ciasto jest dość i drożdze muszą popracować.

Pytanie pewnie durne,ale nie mam wprawy w pieczeniu chleba...Jak dlugo sie takie ciasto wyrabia? 
14 maja 2016 14:57
Benita

Orzechy mają dużo tłuszczu. Dodaję czasem do kruszonki wiórki kokosowe.

To zrobie z orzechami...Nie robilam nigdy ani z nimi ani z kokosem. Tylko z cynamonem jak na szarlotke potrzebowalam kruszonki.
14 maja 2016 14:57 / 3 osobom podoba się ten post
fioletowa.mysz

Pytanie pewnie durne,ale nie mam wprawy w pieczeniu chleba...Jak dlugo sie takie ciasto wyrabia? :-)

Ryżowe to nie wiem, dopiero będę kombinowac, ale z żytniej mąki to szybko się wyrabia, natomiast nad chlebem z mąki pszennej trzeba się trochę pomęczyc. Ręcznie to tak optymalnie ok pół godziny min.
14 maja 2016 14:59 / 1 osobie podoba się ten post
fioletowa.mysz

To zrobie z orzechami...Nie robilam nigdy ani z nimi ani z kokosem. Tylko z cynamonem jak na szarlotke potrzebowalam kruszonki.

Hej, ja napisałam, ze orzechy maja za dużo tłuszczu !! Kruszonka jak w przepisie i do tego trochę orzechów, to chyba jeszcze bym sie pokusiła, ale z samych orzechów - to nie ma prawa sie udać.
Zrób, jak Ci odwaga pozwala i powiedz.
14 maja 2016 15:09 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Ryżowe to nie wiem, dopiero będę kombinowac, ale z żytniej mąki to szybko się wyrabia, natomiast nad chlebem z mąki pszennej trzeba się trochę pomęczyc. Ręcznie to tak optymalnie ok pół godziny min.

O matko,corko i tesciowo...To nie na moje ambicje kulinarne,co to to nie! A juz zaczelam sobie wyobrazac ten zapach chleba. No trudno...pomarzyc dobra rzecz. 
14 maja 2016 15:11 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

Hej, ja napisałam, ze orzechy maja za dużo tłuszczu !! Kruszonka jak w przepisie i do tego trochę orzechów, to chyba jeszcze bym sie pokusiła, ale z samych orzechów - to nie ma prawa sie udać.
Zrób, jak Ci odwaga pozwala i powiedz.

Inaczej...zrobie troche tej orzechowej,mielonych orzechow uzyje,pol na pol z maka? I na kawalek ciasta posypie. Jak sie spali to przynajmniej nie cale.
14 maja 2016 15:12 / 2 osobom podoba się ten post
Spalić sie nie spali, ale roztopi i wsiąknie w ciasto - jak to tłuszcz.
14 maja 2016 15:16 / 1 osobie podoba się ten post
fioletowa.mysz

Ciekawe czy jakby uzyc zamiast maki orzechow to kruszonka bylaby okej? I czy by sie nie przypalala? Moze jak na ciasto ciepnac owocow typu gruszki to lepiej by sie skomponowalo z orzechami? Szkoda mi zmarnowac ciasto przez glupote,stad moje pytanie :-)

W oryginalnym niemieckim przepisie jest właśnie kruszonka orzechowa, ale wyszła mi średnia, może Ty będziesz miała do niej lepszą rękę :). 

Idzie tak:
100 g masła
100 g cukru
200 g mąki
1/2 łyżeczki cynamonu
100 g zmielonych orzechów włoskich
Masło rozpuścić, mikserem (końcówkami do drożdżowego) połączyć z resztą składników i schłodzić w lodówce.
14 maja 2016 15:19 / 1 osobie podoba się ten post
salazar

W oryginalnym niemieckim przepisie jest właśnie kruszonka orzechowa, ale wyszła mi średnia, może Ty będziesz miała do niej lepszą rękę :). 

Idzie tak:
100 g masła
100 g cukru
200 g mąki
1/2 łyżeczki cynamonu
100 g zmielonych orzechów włoskich
Masło rozpuścić, mikserem (końcówkami do drożdżowego) połączyć z resztą składników i schłodzić w lodówce.

A warto sprawdzic. A w Twojej co sie nie udalo? Rozpackala sie? Czy niesmaczna? 
14 maja 2016 17:30 / 2 osobom podoba się ten post
michasia

KRUSZONKA NR 2
-185gr.mąki
- 100gr, cukru
- 125gr. masła
 cukier waniliowy, wszystkie składniki zagnieść.
Ja częsciej używam tej z masłem rozpuszczonym. Jak chcesz więcej to podwajasz składniki i jest tak duuuużo:)

Michasiu, nigdy nie myślałaś, aby pisać bloga? Pieczesz rewelacyjnie, widać, że sprawia Ci wielką przyjemność, przepisy też: domowe i na bank przepyszne ciasta z tego wychodzą o Twojej smykałce już nie wspomnę! Te zdjęcia robią wrażenie! Materiał jest, a i jeszcze na przyjemności można czerpać coś innego...   Oj! Miałabyś wieeele wejść! a jakby syn dodał jeszcze swoje cudeńka, to....
14 maja 2016 17:59 / 2 osobom podoba się ten post
Nugatka

Michasiu, nigdy nie myślałaś, aby pisać bloga? :-) Pieczesz rewelacyjnie, widać, że sprawia Ci wielką przyjemność, przepisy też: domowe i na bank przepyszne ciasta z tego wychodzą o Twojej smykałce już nie wspomnę! :-) Te zdjęcia robią wrażenie! Materiał jest, a i jeszcze na przyjemności można czerpać coś innego... :-)  Oj! Miałabyś wieeele wejść! :-) a jakby syn dodał jeszcze swoje cudeńka, to.... :-)

Pisałam 2 lata temu. Miałam takiego o wszystkim, wnuki, druty i ciasta,ale czasu mi brakowało bo bawiłam wnuki Może go wznowie. Nie wiem chyba jeszcze jest . ...... pt." Świat Babci Basi
14 maja 2016 18:04 / 1 osobie podoba się ten post
michasia

Pisałam 2 lata temu. Miałam takiego o wszystkim, wnuki, druty i ciasta,ale czasu mi brakowało bo bawiłam wnuki Może go wznowie. Nie wiem chyba jeszcze jest . ...... pt." Świat Babci Basi:-)

JEST! wznów koniecznie Michasiu!