I dziękuję.
Napewno nie było tam łyżki oleju ??
I dziękuję.
Napewno nie było tam łyżki oleju ??
Myślę, że tak, tylko kruszonki zrób podwójną ilość, bo wydaje mi się, że na moim placku trochę jej za mało jednak ;).
Tak, bez żadnego zakwasu.Potrzebny jest ryż, mleko do gotowania ryżu, mąka w takiej ilości, żeby konsystencja nie była ani za lużna, ani za zbita, sól , no i to własciwie wszystko.W keksówce trzeba piec . Acha- z drożdzy i mąki zaczyn zrobić, niech wyrośnie, potem po wyrobieniu ciasto niech wyrośnie i w keksówce raz jeszcze.Cięzkie ciasto jest dość i drożdze muszą popracować.
Orzechy mają dużo tłuszczu. Dodaję czasem do kruszonki wiórki kokosowe.
Pytanie pewnie durne,ale nie mam wprawy w pieczeniu chleba...Jak dlugo sie takie ciasto wyrabia? :-)
To zrobie z orzechami...Nie robilam nigdy ani z nimi ani z kokosem. Tylko z cynamonem jak na szarlotke potrzebowalam kruszonki.
Ryżowe to nie wiem, dopiero będę kombinowac, ale z żytniej mąki to szybko się wyrabia, natomiast nad chlebem z mąki pszennej trzeba się trochę pomęczyc. Ręcznie to tak optymalnie ok pół godziny min.
Hej, ja napisałam, ze orzechy maja za dużo tłuszczu !! Kruszonka jak w przepisie i do tego trochę orzechów, to chyba jeszcze bym sie pokusiła, ale z samych orzechów - to nie ma prawa sie udać.
Zrób, jak Ci odwaga pozwala i powiedz.
Ciekawe czy jakby uzyc zamiast maki orzechow to kruszonka bylaby okej? I czy by sie nie przypalala? Moze jak na ciasto ciepnac owocow typu gruszki to lepiej by sie skomponowalo z orzechami? Szkoda mi zmarnowac ciasto przez glupote,stad moje pytanie :-)
W oryginalnym niemieckim przepisie jest właśnie kruszonka orzechowa, ale wyszła mi średnia, może Ty będziesz miała do niej lepszą rękę :).
Idzie tak:
100 g masła
100 g cukru
200 g mąki
1/2 łyżeczki cynamonu
100 g zmielonych orzechów włoskich
Masło rozpuścić, mikserem (końcówkami do drożdżowego) połączyć z resztą składników i schłodzić w lodówce.
KRUSZONKA NR 2
-185gr.mąki
- 100gr, cukru
- 125gr. masła
cukier waniliowy, wszystkie składniki zagnieść.
Ja częsciej używam tej z masłem rozpuszczonym. Jak chcesz więcej to podwajasz składniki i jest tak duuuużo:)
Michasiu, nigdy nie myślałaś, aby pisać bloga? :-) Pieczesz rewelacyjnie, widać, że sprawia Ci wielką przyjemność, przepisy też: domowe i na bank przepyszne ciasta z tego wychodzą o Twojej smykałce już nie wspomnę! :-) Te zdjęcia robią wrażenie! Materiał jest, a i jeszcze na przyjemności można czerpać coś innego... :-) Oj! Miałabyś wieeele wejść! :-) a jakby syn dodał jeszcze swoje cudeńka, to.... :-)
Pisałam 2 lata temu. Miałam takiego o wszystkim, wnuki, druty i ciasta,ale czasu mi brakowało bo bawiłam wnuki Może go wznowie. Nie wiem chyba jeszcze jest . ...... pt." Świat Babci Basi:-)