Wypieki #2

19 maja 2016 20:42
Barbara48

Drozdzowe z sliwkami. 

Basia pychota . Czy tą dziurke wydłubałas specjalnie, zeby owoce było widać ? Pisz przepis. Proszę 
19 maja 2016 20:46
michasia

dodane na zapodaj.netdodane na zapodaj.netdodane na zapodaj.netKruche z jagodami :)

O matko , michasiu i jeszcze fajnie przystrojone. Czy Twoj przepis juz jest na foum ?
19 maja 2016 21:51 / 2 osobom podoba się ten post
mleczkovoll40

O matko , michasiu i jeszcze fajnie przystrojone. Czy Twoj przepis juz jest na foum ?

Już jest: też łatwe:-

CIASTO
      - 400gr. mąki
      - 3 łyżki cukru pudru. 
      - 5 żółtek
      250gr. masła
       - 2 łyżeczki do pieczenia
Wszystko zagniatamy /masło zimne/ , dzielimy na 2 części i do zamrażalki

BEZA
   - 5 białek
   - 200gr. cukru
    - 2 budynie po 40gr bez cukru/smak obojętny
    - 125ml.oleju

białka z cukrem ubijamy, dodajemy sypki budyń na koniec strużkiem lejemy olej.
potrzenbne jeszcze będą owoce:)

Pierwszą część kruchego scieramy na tarce na blachę wyłożoną papierem i podpiekamy 20 min. w 190st.Po wyjęciu musi ostygnąć smarujemy dżem / albo i nie/ wykładamy ubitą bezę na to owoce i drugą cześć kruchego ścieramy na wierz, jeszcze pieczemy 35-do 40min.:) smacznego:)

PI
19 maja 2016 21:57 / 1 osobie podoba się ten post
michasia

Już jest: też łatwe:-

CIASTO
      - 400gr. mąki
      - 3 łyżki cukru pudru. 
      - 5 żółtek
      250gr. masła
       - 2 łyżeczki do pieczenia
Wszystko zagniatamy /masło zimne/ , dzielimy na 2 części i do zamrażalki

BEZA
   - 5 białek
   - 200gr. cukru
    - 2 budynie po 40gr bez cukru/smak obojętny
    - 125ml.oleju

białka z cukrem ubijamy, dodajemy sypki budyń na koniec strużkiem lejemy olej.
potrzenbne jeszcze będą owoce:)

Pierwszą część kruchego scieramy na tarce na blachę wyłożoną papierem i podpiekamy 20 min. w 190st.Po wyjęciu musi ostygnąć smarujemy dżem / albo i nie/ wykładamy ubitą bezę na to owoce i drugą cześć kruchego ścieramy na wierz, jeszcze pieczemy 35-do 40min.:) smacznego:)

PI

Bardzo dziekuję, bardzo. Jestem pelna podziwu dla Waszych zdolności wypiekowych* . jak bede wychodziła za mąz zamowię tort nie jeden a dwa. Jeden wg Twojego przepisu, drugi wg przepisu Basi .
19 maja 2016 22:03 / 1 osobie podoba się ten post
mleczkovoll40

Bardzo dziekuję, bardzo. Jestem pelna podziwu dla Waszych zdolności wypiekowych* . jak bede wychodziła za mąz zamowię tort nie jeden a dwa. Jeden wg Twojego przepisu, drugi wg przepisu Basi .

Weselny to już poważniejsza sprawa ale jakieś okrągłe urodzinki czy cóś tam, to nie ma sprawy:)
19 maja 2016 22:05 / 1 osobie podoba się ten post
michasia

Weselny to już poważniejsza sprawa:zaklopotanie: ale jakieś okrągłe urodzinki czy cóś tam, to nie ma sprawy:)

Najokrąglejsze to 100 -  (setne) jak nie zapomne,że obiecałas, he he przy torcie to tylko pożartować mozna
20 maja 2016 09:56 / 2 osobom podoba się ten post
Knorr

Wygląda jak Maczu Pikczu.

Ze niby co? Takie stare?
20 maja 2016 10:07 / 1 osobie podoba się ten post
mleczkovoll40

Basia pychota . Czy tą dziurke wydłubałas specjalnie, zeby owoce było widać ? Pisz przepis. Proszę :-)

Składniki:
250ml ciepłego mleka
40-50g świeżych drożdży
2 jajka
150g cukru + 1 łyżka cukru
150g masła
450-500g + 1 łyżka mąki pszennej, użyłam mąki pszennej typ 500 EKO „Młyn Kopytowa”
700-800g miękkich owoców (użyłam śliwek i moreli z puszki)
Kruszonka:
2 łyżki masła
1/2 szklanki mąki pszennej, użyłam mąki pszennej 500 EKO „Młyn Kopytowa”
1/2 szklanki cukru

ciasto drozdzowe z owocami i kruszonka2

Ciasto:
1. Do ciepłego mleka dodać drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki, wymieszać dokładnie, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut.
2. Jajka ubić z cukrem, ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez około 2-3  minuty. Masło roztopić.
3. Do drożdży dodać jajka, wymieszać. Wsypać mąkę i wymieszać mikserem na jednolite ciasto (ciasto będzie dość luźne i będzie obklejało mieszadła do miksera). Następnie w dwóch-trzech partiach dodać masło i dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut (ma podwoić objętość).
4. Wyrośnięte ciasto wylać do blaszki o wymiarach 23x33cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i na wierzchu poukładać owoce (śliwki przepołowione skórką do dołu).
Kruszonka:
5. Do miseczki wsypać cukier, mąkę i dodać masło. Zagnieść, aż powstanie kruszonka (jeśli będzie klejąca, proszę dodać jeszcze mąki, a jeśli zbyt luźna, to masła). Owoce w blaszce posypać kruszonką.
6. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170oC na funkcji góra-dół przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. 
Podawać przestygnięte, pokrojone na kwadraty.  Kruszonke wyzarlam, uwielbiam.Od Wielkanocy nie jem ciast, ale nie mogłam się oprzeć kruszonce.
20 maja 2016 12:49 / 5 osobom podoba się ten post
dodane na zapodaj.netdodane na zapodaj.netdodane na zapodaj.netCiasto jogurtowe z przepisu Impaly czeka do kawy:)
23 maja 2016 17:17
http://ifotos.pl/z/saeqnar/
23 maja 2016 17:23 / 8 osobom podoba się ten post
23 maja 2016 19:50 / 1 osobie podoba się ten post
Piecze sie kruche z bezą i owocami z przepisu Michasi.Już widzę i czuję że to będzie rewelacja.
23 maja 2016 20:34
Barbara48

Bardzo proszę o przepis na tą roladę :) pozdrawiam:)
23 maja 2016 21:06 / 4 osobom podoba się ten post
Już wystygło spróbowałam i miałam racje,absolutna rewelacja!Tak kruchutkie i ta waniliowa beza i ten rabarbar no po prostu poezja.Zdecydowanie nr 1 na liście pieczonych przeze mnie ciast. Kocham Cię Michasia.
23 maja 2016 21:48 / 1 osobie podoba się ten post
Marta

Już wystygło spróbowałam i miałam racje,absolutna rewelacja!Tak kruchutkie i ta waniliowa beza i ten rabarbar no po prostu poezja.Zdecydowanie nr 1 na liście pieczonych przeze mnie ciast. Kocham Cię Michasia.

Marta narobiłaś mi smaka :) zjadłabym kawałek ;) dobra dzisiaj muszę się zadowolić tylko sucharem ;) miłego wieczorku :)