CIASTO - Łatwe w wykonaniu:
- 6 jaj / białka oddzielnie ubijamy/
- 2,5szkl.mąki
- 12 łyżek ciepłej wody
- 12 łyżek oleju
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szkl zmielonych orzechów
Żółtka ucieramy z cukrem,dodajemy wodę, olej,mąkę,proszek i orzechy.Na koniec dodajemy ubitą pianę.Mieszamy delikatnie nie mikserem.Do nagrzanego piekarnika do 180st,wkładamy i zniżamy temperaturę do 160st. i pieczemy 45min.
KREM:
- 600mil.mleka
- 3 żółtka
- 1 budyń
- 0,5 łyżki mąki
- 1 płaska łyżka mąki ziemiaczanej
- 2 łyżki cukru
- 300gr.masła
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej/ zaparzyć w 3 łyżkach wody
w 1 szkl mleka mieszamy budyńi mąki, resztę mleka gotujemy z cukrem i dodajemy budyń.po ugotowaniu, dodajemy żółtka.Po ostudzeniu dodajemy porcjamy do utartego masła i na końcu kawę
Ciasto na pół kroimy ,nasączamy ponczem/ ja robie z wody,cytryny i cukru, mocn nasącczam/ wykładam połowę kremu,przykładam drugą połową i, nasączami krem. Na wierz można zrobić polewę lub zetrzeć czekoladę.Smacznego.:)
W tym na zdjęciu krem jest łatwiejszy:
- 1 puszka brzoskwiń/mogą być róże owoce,zmiksowane ok.05kg
- 250 gr. serka mascarpone
-250 gr, serka kuark
-75gr, cukru
- 250m smietany 30%
1 łyżka żelatyny
Serki mieszam z cukrem , żelatynę rozpuszczam w małej ilości wody i dodaje do zmiksowanych owoców, wlewam do serków i tak postępuje jak w/w opisie.
Orginalnie w przepisie do orzechowego ciasta pasuje bardziej kawowy krem, ale ten z serkami też się komponuję.
Ciasto kroimy na pół, ja nasączam ponczem z wody cytryny i cukru/ dośc mocno nasączam/,
-


