Wypieki #2

04 czerwca 2016 21:39 / 1 osobie podoba się ten post
Dziewczyny, mam zaproszenie do kolezanki, Niemki z mojej tanz grupy. Będzie oglądanie filmu z naszego wystepu i poczęstunek. Chciałabym coś zrobic dobrego i koniecznie polskiego, ale weny mi cos brak. Macie jakiś fajny pomysł, co przygotowac , żeby zabłysnąc polskim specjałem? Plissssssss, pomóżcie :0
04 czerwca 2016 21:40
doda1961

Dziewczyny, mam zaproszenie do kolezanki, Niemki z mojej tanz grupy. Będzie oglądanie filmu z naszego wystepu i poczęstunek. Chciałabym coś zrobic dobrego i koniecznie polskiego, ale weny mi cos brak. Macie jakiś fajny pomysł, co przygotowac , żeby zabłysnąc polskim specjałem? Plissssssss, pomóżcie :0

Tylko na słodko ?
Bo jak nie - to pierogi.
04 czerwca 2016 21:49 / 1 osobie podoba się ten post
No własnie nie na słodko, a pierogi, to takie pracochłonne jest, że niechętnie :(
04 czerwca 2016 22:02 / 2 osobom podoba się ten post
Benita

Ciasteczka bezgrzeszne.
Przepis z internetu - nie pamiętam czyj - nazwa moja.
-1 szkl. mąki gryczanej
-1 szkl. mąki migdałowej lub kokosowej
-0,5 łyżeczki sody oczyszczonej lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 jajka
-2 łyżki oleju kokosowego
-mały kubeczek jogurtu naturalnego
-3 łyżki miodu (można więcej)
-garść posiekanych orzechów
-garść owoców suszonych
-2 łyżki wiórek kokosowych

Ja w jednej misce połączyłam składniki suche, w drugiej misce składniki mokre, potem wszystko razem wymieszałam.
Łyżką kłaść na blachę.
Wyszło mi 30 ciastek dość duzych
-180 stopni 12 min lub do zbrązowienia.

Pychota.

Mąkę migdałową lub kokosową to w Mullerze kupie,czy może tylko Rewe ewentualnie??Kaufland ,Lidl i Aldi.Tam nie ma .
05 czerwca 2016 06:56 / 2 osobom podoba się ten post
teresadd

Mąkę migdałową lub kokosową to w Mullerze kupie,czy może tylko Rewe ewentualnie??Kaufland ,Lidl i Aldi.Tam nie ma .

Tereska, każde mielone orzechy - do kupienia w każdym sklepie. Robiłam już z mielonymi migdałami i z mielonymi orzechami laskowymi, i nie wybieram tej białej mączki, a takie mielone ze skórkami. Baaaardzo smakowało mi z mielonymi orzechami laskowymi. Natomiast ta garść orzechów siekanych - to mi najbardziej pasują włoskie. Siekam je, ale niezbyt drobno, bo lubię jak je czuć podczas jedzenia.
05 czerwca 2016 07:00 / 3 osobom podoba się ten post
To babkę ziemniaczaną.
Znasz to danie ???, bo podobno druga połowa Polaków nie zna . Ja z tej połowy, która się na tym wychowała.
Robiłam tu, w de i wszystkim smakowało. Oni na kartoflach wychowani - to ich smaki w innym wydaniu.
Robi się prosto, łatwo przenieść, podzielne.
05 czerwca 2016 07:06 / 2 osobom podoba się ten post
teresadd

Jeszcze raz Cie zacytuje, coby Twoją uwagę sciągnąć.
Te ciastka wychodzą miękkie, jest ich duzo, bałam się, ze nie przetrwają do czasu, aż je wszystkie zjem - dlatego popakowałam po 2 i zamroziłam. Świetnie sie mrożą. Po wyjęciu z zamrazalnika praktycznie po 5 min nadają się do jedzenia. Ty tam sama będziesz jadła, więc może ten pomysł i Tobie sie przyda.
05 czerwca 2016 08:06 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

Kto by ją tam mierzył. Na bolka oko ze 26 cm. 

Fakt.Leżą mielone orzechy ,migdały w  każdym sklepie.A ż tak,to mnie do słodkości nie ciągnie,ale w razie gdyby co,to będą.
05 czerwca 2016 08:20 / 2 osobom podoba się ten post
Benita

To babkę ziemniaczaną.
Znasz to danie ???, bo podobno druga połowa Polaków nie zna . Ja z tej połowy, która się na tym wychowała.
Robiłam tu, w de i wszystkim smakowało. Oni na kartoflach wychowani - to ich smaki w innym wydaniu.

Ja znam ! Tę "babkę" czasem robię w PL
Mój "eksio" właśnie się też na niej wychował.
05 czerwca 2016 09:33 / 3 osobom podoba się ten post
teresadd

Fakt.Leżą mielone orzechy ,migdały w  każdym sklepie.A ż tak,to mnie do słodkości nie ciągnie,ale w razie gdyby co,to będą.

Jak sie długo cukru nie je - to potem "odkrywa" sie słodycz i w marchewce i w pomidorach.
Na ok. 30 ciastek dajesz 3 łyżki miodu - wiec sa mało słodkie. Dla mnie w sam raz, Pdp powiedziała, ze za mało soli (!!) mają.
Zawichrowany na zdrową żywność Wizytator powiedział, że sa super - woli te ciastka niż tort Rafaello (zjadł 3 duże kawały). 
Ja zdecydowanie też. Tortu nawet nie spróbowałam - tyle zjedli we dwoje, ze stwierdziłam bez próbowania, że pewnie dobry jest. Z tego co zostało kawałek spakowałam dla żony Wizytatora, kawałek zaniosę zaprzyjaźnionym Polakom i kawałek zostanie dla Pdp do kawy - i finito - nic się nie zmarnuje.
05 czerwca 2016 10:39 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

To babkę ziemniaczaną.

To ja z tej połowy którzy nie znają.Więc poprosiłabym o przepis.
05 czerwca 2016 11:20 / 2 osobom podoba się ten post
Marta

To ja z tej połowy którzy nie znają.Więc poprosiłabym o przepis.

Ciasto jak na placki ziemniaczane. Do ciasta dodajesz podsmażoną cebulę i podasmażoną wędzonkę (boczek, albo kiełbasę).
To wszystko wlewasz do formy i pieczesz. Pycha.
05 czerwca 2016 11:24 / 1 osobie podoba się ten post
Może byc taka foremka prostokątna? I jak dlugo trzeba piec i w ilu stopniach.
Poproszę o doprecyowanie
05 czerwca 2016 11:37 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

Ciasto jak na placki ziemniaczane. Do ciasta dodajesz podsmażoną cebulę i podasmażoną wędzonkę (boczek, albo kiełbasę).
To wszystko wlewasz do formy i pieczesz. Pycha.

Ja lubię do tego barszczyk czerwony czysty
I na drugi dzień też smakuje, np. odgrzewana na patelni.
05 czerwca 2016 11:37 / 1 osobie podoba się ten post
Marta

Może byc taka foremka prostokątna? I jak dlugo trzeba piec i w ilu stopniach.
Poproszę o doprecyowanie:-)

Benita myśli ,że jak ona wie ,to wsie wiedzą.Tu gdzie teraz mieszkam to robią tak kartoflaka.Podobny przepis.A może to samo ,tylko inną nazwa.Ktoflaka to 1,5h w tej.180 C.  A babkę to nie wiem,ale podejrzewam,że podobnie.