Wypieki #2

04 czerwca 2016 21:39 / 1 osobie podoba się ten post
Dziewczyny, mam zaproszenie do kolezanki, Niemki z mojej tanz grupy. Będzie oglądanie filmu z naszego wystepu i poczęstunek. Chciałabym coś zrobic dobrego i koniecznie polskiego, ale weny mi cos brak. Macie jakiś fajny pomysł, co przygotowac , żeby zabłysnąc polskim specjałem? Plissssssss, pomóżcie :0
04 czerwca 2016 21:40
doda1961

Dziewczyny, mam zaproszenie do kolezanki, Niemki z mojej tanz grupy. Będzie oglądanie filmu z naszego wystepu i poczęstunek. Chciałabym coś zrobic dobrego i koniecznie polskiego, ale weny mi cos brak. Macie jakiś fajny pomysł, co przygotowac , żeby zabłysnąc polskim specjałem? Plissssssss, pomóżcie :0

Tylko na słodko ?
Bo jak nie - to pierogi.
04 czerwca 2016 21:49 / 1 osobie podoba się ten post
No własnie nie na słodko, a pierogi, to takie pracochłonne jest, że niechętnie :(
04 czerwca 2016 22:02 / 2 osobom podoba się ten post
Benita

Ciasteczka bezgrzeszne.
Przepis z internetu - nie pamiętam czyj - nazwa moja.
-1 szkl. mąki gryczanej
-1 szkl. mąki migdałowej lub kokosowej
-0,5 łyżeczki sody oczyszczonej lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 jajka
-2 łyżki oleju kokosowego
-mały kubeczek jogurtu naturalnego
-3 łyżki miodu (można więcej)
-garść posiekanych orzechów
-garść owoców suszonych
-2 łyżki wiórek kokosowych

Ja w jednej misce połączyłam składniki suche, w drugiej misce składniki mokre, potem wszystko razem wymieszałam.
Łyżką kłaść na blachę.
Wyszło mi 30 ciastek dość duzych
-180 stopni 12 min lub do zbrązowienia.

Pychota.

Mąkę migdałową lub kokosową to w Mullerze kupie,czy może tylko Rewe ewentualnie??Kaufland ,Lidl i Aldi.Tam nie ma .
05 czerwca 2016 06:56 / 2 osobom podoba się ten post
teresadd

Mąkę migdałową lub kokosową to w Mullerze kupie,czy może tylko Rewe ewentualnie??Kaufland ,Lidl i Aldi.Tam nie ma .

Tereska, każde mielone orzechy - do kupienia w każdym sklepie. Robiłam już z mielonymi migdałami i z mielonymi orzechami laskowymi, i nie wybieram tej białej mączki, a takie mielone ze skórkami. Baaaardzo smakowało mi z mielonymi orzechami laskowymi. Natomiast ta garść orzechów siekanych - to mi najbardziej pasują włoskie. Siekam je, ale niezbyt drobno, bo lubię jak je czuć podczas jedzenia.
05 czerwca 2016 07:00 / 3 osobom podoba się ten post
To babkę ziemniaczaną.
Znasz to danie ???, bo podobno druga połowa Polaków nie zna . Ja z tej połowy, która się na tym wychowała.
Robiłam tu, w de i wszystkim smakowało. Oni na kartoflach wychowani - to ich smaki w innym wydaniu.
Robi się prosto, łatwo przenieść, podzielne.
05 czerwca 2016 07:06 / 2 osobom podoba się ten post
teresadd

Mąkę migdałową lub kokosową to w Mullerze kupie,czy może tylko Rewe ewentualnie??Kaufland ,Lidl i Aldi.Tam nie ma .

Jeszcze raz Cie zacytuje, coby Twoją uwagę sciągnąć.
Te ciastka wychodzą miękkie, jest ich duzo, bałam się, ze nie przetrwają do czasu, aż je wszystkie zjem - dlatego popakowałam po 2 i zamroziłam. Świetnie sie mrożą. Po wyjęciu z zamrazalnika praktycznie po 5 min nadają się do jedzenia. Ty tam sama będziesz jadła, więc może ten pomysł i Tobie sie przyda.
05 czerwca 2016 08:06 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

Kto by ją tam mierzył. Na bolka oko ze 26 cm. 

Fakt.Leżą mielone orzechy ,migdały w  każdym sklepie.A ż tak,to mnie do słodkości nie ciągnie,ale w razie gdyby co,to będą.
05 czerwca 2016 08:20 / 2 osobom podoba się ten post
Benita

To babkę ziemniaczaną.
Znasz to danie ???, bo podobno druga połowa Polaków nie zna . Ja z tej połowy, która się na tym wychowała.
Robiłam tu, w de i wszystkim smakowało. Oni na kartoflach wychowani - to ich smaki w innym wydaniu.
Robi się prosto, łatwo przenieść, podzielne.

Ja znam ! Tę "babkę" czasem robię w PL
Mój "eksio" właśnie się też na niej wychował.
05 czerwca 2016 09:33 / 3 osobom podoba się ten post
teresadd

Fakt.Leżą mielone orzechy ,migdały w  każdym sklepie.A ż tak,to mnie do słodkości nie ciągnie,ale w razie gdyby co,to będą.

Jak sie długo cukru nie je - to potem "odkrywa" sie słodycz i w marchewce i w pomidorach.
Na ok. 30 ciastek dajesz 3 łyżki miodu - wiec sa mało słodkie. Dla mnie w sam raz, Pdp powiedziała, ze za mało soli (!!) mają.
Zawichrowany na zdrową żywność Wizytator powiedział, że sa super - woli te ciastka niż tort Rafaello (zjadł 3 duże kawały). 
Ja zdecydowanie też. Tortu nawet nie spróbowałam - tyle zjedli we dwoje, ze stwierdziłam bez próbowania, że pewnie dobry jest. Z tego co zostało kawałek spakowałam dla żony Wizytatora, kawałek zaniosę zaprzyjaźnionym Polakom i kawałek zostanie dla Pdp do kawy - i finito - nic się nie zmarnuje.
05 czerwca 2016 10:39 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

To babkę ziemniaczaną.
Znasz to danie ???, bo podobno druga połowa Polaków nie zna . Ja z tej połowy, która się na tym wychowała.
Robiłam tu, w de i wszystkim smakowało. Oni na kartoflach wychowani - to ich smaki w innym wydaniu.
Robi się prosto, łatwo przenieść, podzielne.

To ja z tej połowy którzy nie znają.Więc poprosiłabym o przepis.
05 czerwca 2016 11:20 / 2 osobom podoba się ten post
Marta

To ja z tej połowy którzy nie znają.Więc poprosiłabym o przepis.

Ciasto jak na placki ziemniaczane. Do ciasta dodajesz podsmażoną cebulę i podasmażoną wędzonkę (boczek, albo kiełbasę).
To wszystko wlewasz do formy i pieczesz. Pycha.
05 czerwca 2016 11:24 / 1 osobie podoba się ten post
Może byc taka foremka prostokątna? I jak dlugo trzeba piec i w ilu stopniach.
Poproszę o doprecyowanie
05 czerwca 2016 11:37 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

Ciasto jak na placki ziemniaczane. Do ciasta dodajesz podsmażoną cebulę i podasmażoną wędzonkę (boczek, albo kiełbasę).
To wszystko wlewasz do formy i pieczesz. Pycha.

Ja lubię do tego barszczyk czerwony czysty
I na drugi dzień też smakuje, np. odgrzewana na patelni.
05 czerwca 2016 11:37 / 1 osobie podoba się ten post
Marta

Może byc taka foremka prostokątna? I jak dlugo trzeba piec i w ilu stopniach.
Poproszę o doprecyowanie:-)

Benita myśli ,że jak ona wie ,to wsie wiedzą.Tu gdzie teraz mieszkam to robią tak kartoflaka.Podobny przepis.A może to samo ,tylko inną nazwa.Ktoflaka to 1,5h w tej.180 C.  A babkę to nie wiem,ale podejrzewam,że podobnie.