Wypieki #2

04 czerwca 2016 10:24 / 3 osobom podoba się ten post
Wyciągam dla Benity
04 czerwca 2016 10:26 / 2 osobom podoba się ten post
basiaim

Wyciągam dla Benity :-)

I dziękuję Ci bardzo. Ja nie potrafiłam.
Jak tort okaże się zjadliwy, to wieczorem przepis wstawię. Robi się szybko, tylko trzeba wcześniej przed godziną "O" - bo musi swoje odstać w lodówce.
04 czerwca 2016 11:49 / 7 osobom podoba się ten post

Drozdzowe z truskawkami I kruszonka :)
04 czerwca 2016 20:26 / 2 osobom podoba się ten post
Tort Rafaello.
Przepis Ewy Wachowicz.
-2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody
-do tej galaretki wrzucić 2 białe czekolady - mieszać, aż sie rozpuści
-schłodzić
-0,5 l śmietany kremówki ubić na sztywno
-do zimnej, płynnej galaretki dodać ubitą smietanę - zmiksować
-dodać 200 gr wiórków kokosowych - zmiksować

Na blachę (ja na tortownicę):
-warstwa biszkoptów umoczonych w likierze (ja nie namaczałam)
-całą śmietanę z galaretką i kokosem
-posypać wiórkami kokosowymi
-powtykać na sztywno migdały prażone bez skórki ( powtykałam tak, że pół migdała zanurzałam w masie - drugie pół wystawało dałam całe 100 gr)
- do lodówki na conajmniej 2 godziny

Jak uprażyć migdały:
Na blachę (ja na papier do pieczenia) - do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 min.
Smacznego
04 czerwca 2016 20:33 / 2 osobom podoba się ten post
Ciasteczka bezgrzeszne.
Przepis z internetu - nie pamiętam czyj - nazwa moja.
-1 szkl. mąki gryczanej
-1 szkl. mąki migdałowej lub kokosowej
-0,5 łyżeczki sody oczyszczonej lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 jajka
-2 łyżki oleju kokosowego
-mały kubeczek jogurtu naturalnego
-3 łyżki miodu (można więcej)
-garść posiekanych orzechów
-garść owoców suszonych
-2 łyżki wiórek kokosowych

Ja w jednej misce połączyłam składniki suche, w drugiej misce składniki mokre, potem wszystko razem wymieszałam.
Łyżką kłaść na blachę.
Wyszło mi 30 ciastek dość duzych
-180 stopni 12 min lub do zbrązowienia.

Pychota.
04 czerwca 2016 20:33 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

Tort Rafaello.
Przepis Ewy Wachowicz.
-2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody
-do tej galaretki wrzucić 2 białe czekolady - mieszać, aż sie rozpuści
-schłodzić
-0,5 l śmietany kremówki ubić na sztywno
-do zimnej, płynnej galaretki dodać ubitą smietanę - zmiksować
-dodać 200 gr wiórków kokosowych - zmiksować

Na blachę (ja na tortownicę):
-warstwa biszkoptów umoczonych w likierze (ja nie namaczałam)
-całą śmietanę z galaretką i kokosem
-posypać wiórkami kokosowymi
-powtykać na sztywno migdały prażone bez skórki ( powtykałam tak, że pół migdała zanurzałam w masie - drugie pół wystawało dałam całe 100 gr)
- do lodówki na conajmniej 2 godziny

Jak uprażyć migdały:
Na blachę (ja na papier do pieczenia) - do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 min.
Smacznego

Latwe!! Ale mam pytanie -  a te galaretki to jakie maja byc? chodzi mi o smk?
04 czerwca 2016 20:34 / 1 osobie podoba się ten post
fioletowa.mysz

Latwe!! Ale mam pytanie -  a te galaretki to jakie maja byc? chodzi mi o smk?

Dałam cytrynowe - bo były najjaśniejsze z oferty sklepu. Smak się wpasował.
04 czerwca 2016 20:38 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

Dałam cytrynowe - bo były najjaśniejsze z oferty sklepu. Smak się wpasował.

No tak tez myslalam o zoltych.Ale wolalam sie dopytac ,zeby nie spaskudzic przepisu ;))) Edit; a tortownica to jakiej wielkosci? 
04 czerwca 2016 20:39
fioletowa.mysz

Latwe!! Ale mam pytanie -  a te galaretki to jakie maja byc? chodzi mi o smk?

Fioletowa, przepis jest na polskie galaretki - a te są z cukrem. Niemieckie są bez cukru, więc je dosłodziłam. Najlepiej jak się zrobi masę - to ją spróbować, jak za mało słodkie, to zawsze można dosłodzić cukrem pudrem.
04 czerwca 2016 20:41 / 2 osobom podoba się ten post
fioletowa.mysz

No tak tez myslalam o zoltych.Ale wolalam sie dopytac ,zeby nie spaskudzic przepisu ;))) Edit; a tortownica to jakiej wielkosci? 

Kto by ją tam mierzył. Na bolka oko ze 26 cm. 
04 czerwca 2016 20:42 / 2 osobom podoba się ten post
fioletowa.mysz

No tak tez myslalam o zoltych.Ale wolalam sie dopytac ,zeby nie spaskudzic przepisu ;))) Edit; a tortownica to jakiej wielkosci? 

Kto by ją tam mierzył. Na bolka oko ze 26 cm. Fajniej by było w kwadratowej lub prostokątnej - fajna kostka by wyszła.
jak sie nie ma, co sie lubi .....
04 czerwca 2016 20:58 / 2 osobom podoba się ten post
Benita

Kto by ją tam mierzył. Na bolka oko ze 26 cm. Fajniej by było w kwadratowej lub prostokątnej - fajna kostka by wyszła.
jak sie nie ma, co sie lubi .....

No ja mam kwadratowa ale strasznie mala jest...jak polowa normalnej. Musze to wszystko wymieszac ze soba i zobacze ile wyjdzie,moze sie akurat dopasuje do tej malej? Moze byc przeciez ta kostka wysoka,nie?
04 czerwca 2016 21:11 / 1 osobie podoba się ten post
fioletowa.mysz

No ja mam kwadratowa ale strasznie mala jest...jak polowa normalnej. Musze to wszystko wymieszac ze soba i zobacze ile wyjdzie,moze sie akurat dopasuje do tej malej? Moze byc przeciez ta kostka wysoka,nie?

Cyt. wyrwany z kontekstu ( tak dla jaj , bo nudno ) :" może się akurat dopasuje do małej "....czy aby na pewno masz na myśli formę do wypieków ciast ? czy cosik takiego śmiesznego z " elektroniki " ?
04 czerwca 2016 21:16 / 1 osobie podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Cyt. wyrwany z kontekstu ( tak dla jaj , bo nudno ) :" może się akurat dopasuje do małej "....czy aby na pewno masz na myśli formę do wypieków ciast ? czy cosik takiego śmiesznego z " elektroniki " ?:lol3:

A nie powiem  Zgaduj zgadula ;P
04 czerwca 2016 21:35 / 1 osobie podoba się ten post
fioletowa.mysz

No ja mam kwadratowa ale strasznie mala jest...jak polowa normalnej. Musze to wszystko wymieszac ze soba i zobacze ile wyjdzie,moze sie akurat dopasuje do tej malej? Moze byc przeciez ta kostka wysoka,nie?

Może. Jak poukładasz zmyślnie migdały, to Ci wyjdzie jeden migdał na jednej kosteczce ciasta.