Wyciągam dla Benity :-)

Wyciągam dla Benity :-)
Tort Rafaello.
Przepis Ewy Wachowicz.
-2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody
-do tej galaretki wrzucić 2 białe czekolady - mieszać, aż sie rozpuści
-schłodzić
-0,5 l śmietany kremówki ubić na sztywno
-do zimnej, płynnej galaretki dodać ubitą smietanę - zmiksować
-dodać 200 gr wiórków kokosowych - zmiksować
Na blachę (ja na tortownicę):
-warstwa biszkoptów umoczonych w likierze (ja nie namaczałam)
-całą śmietanę z galaretką i kokosem
-posypać wiórkami kokosowymi
-powtykać na sztywno migdały prażone bez skórki ( powtykałam tak, że pół migdała zanurzałam w masie - drugie pół wystawało dałam całe 100 gr)
- do lodówki na conajmniej 2 godziny
Jak uprażyć migdały:
Na blachę (ja na papier do pieczenia) - do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 min.
Smacznego
Latwe!! Ale mam pytanie - a te galaretki to jakie maja byc? chodzi mi o smk?
Dałam cytrynowe - bo były najjaśniejsze z oferty sklepu. Smak się wpasował.
Latwe!! Ale mam pytanie - a te galaretki to jakie maja byc? chodzi mi o smk?
No tak tez myslalam o zoltych.Ale wolalam sie dopytac ,zeby nie spaskudzic przepisu ;))) Edit; a tortownica to jakiej wielkosci?
No tak tez myslalam o zoltych.Ale wolalam sie dopytac ,zeby nie spaskudzic przepisu ;))) Edit; a tortownica to jakiej wielkosci?
Kto by ją tam mierzył. Na bolka oko ze 26 cm. Fajniej by było w kwadratowej lub prostokątnej - fajna kostka by wyszła.
jak sie nie ma, co sie lubi .....
No ja mam kwadratowa ale strasznie mala jest...jak polowa normalnej. Musze to wszystko wymieszac ze soba i zobacze ile wyjdzie,moze sie akurat dopasuje do tej malej? Moze byc przeciez ta kostka wysoka,nie?
Cyt. wyrwany z kontekstu ( tak dla jaj , bo nudno ) :" może się akurat dopasuje do małej "....czy aby na pewno masz na myśli formę do wypieków ciast ? czy cosik takiego śmiesznego z " elektroniki " ?:lol3:
No ja mam kwadratowa ale strasznie mala jest...jak polowa normalnej. Musze to wszystko wymieszac ze soba i zobacze ile wyjdzie,moze sie akurat dopasuje do tej malej? Moze byc przeciez ta kostka wysoka,nie?