Wypieki #2

10 czerwca 2016 17:38 / 1 osobie podoba się ten post
ORIM

To podam ci przepis sprawdzony w Szwecji.Wszyscy polacy tam przebywajacy go pieka.W smaku taki bardzo naturalny,smaczny.
2 kg mąki
2 łyżki soli
2 lyżki octu 10%
2 łyżki oleju
2 łyżki cukru
2 szklanki wody letniej
2 kostki drozdzy
Proste ! Proporcje mozna zmienic.Z tego wychodza dwa bochenki chleba.Smacznego

Wszystko rozumiem. Tak piekę, ale nie z pszenicy. Tylko jedno pytanie mam - wiesz po co tam ocet ? Ten składnik mnie zastanawia.
10 czerwca 2016 17:47 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

Wszystko rozumiem. Tak piekę, ale nie z pszenicy. Tylko jedno pytanie mam - wiesz po co tam ocet ? Ten składnik mnie zastanawia.

ocet zastepuje zakwas chlebowy jaki sie dodaje do chleba w piekarniach
10 czerwca 2016 17:53
ORIM

ocet zastepuje zakwas chlebowy jaki sie dodaje do chleba w piekarniach

Mąki nie za dużo przypadkiem?Może jakś fachowiec chlebowy się wypowie,bo ja laik.
10 czerwca 2016 17:57 / 2 osobom podoba się ten post
teresadd

Mąki nie za dużo przypadkiem?Może jakś fachowiec chlebowy się wypowie,bo ja laik.

Nie mam pojecia.Dali mi taki przepis jak pracowalem w Szwecji.Tego ichnego chleba nie da sie jesc.
Specjalnie nie robilem jakis ceregieli z robieniem go.Do michy,wyrobic,odstawic do wyrosniecia ciasto i do piekarnika.Zawsze sie udawal,a mistrzem swiata to ja w pieczeniu nie jestem
10 czerwca 2016 18:00 / 2 osobom podoba się ten post
ORIM

Nie mam pojecia.Dali mi taki przepis jak pracowalem w Szwecji.Tego ichnego chleba nie da sie jesc.
Specjalnie nie robilem jakis ceregieli z robieniem go.Do michy,wyrobic,odstawic do wyrosniecia ciasto i do piekarnika.Zawsze sie udawal,a mistrzem swiata to ja w pieczeniu nie jestem

Wypiekam chleb i na 1/2 kg mąki daję 2 szkl.wody,no ale jak piekłeś taki chleb to musi tak być.
10 czerwca 2016 18:37 / 2 osobom podoba się ten post
ORIM

ocet zastepuje zakwas chlebowy jaki sie dodaje do chleba w piekarniach

Ej, Orim, to nie tak.
Piekłam chleby też na zakwasie. To jest spulchniacz.
Jak masz drożdze - to co najwyżej daje posmak zakwasu. 
Dzieki, następnym razem gdy piec będe chleb na drożdzach, dodam octu i zobaczę, co to da.
10 czerwca 2016 18:42 / 2 osobom podoba się ten post
teresadd

Mąki nie za dużo przypadkiem?Może jakś fachowiec chlebowy się wypowie,bo ja laik.

Tereska, bo to wygląda na ciasto do zagniatania.Takie, jakie my robimy, co to tylko łyżką się miesza i ma mieć konsystencję gęstej śmietany - wymaga wiecej wody.
Inne proporcje mi sie zgadzają.
Takie ciasto na chleb, jak podał Orim, to tylko z mąki glutenowej wyjdzie, nasze, bezglutenowe nie maja tej "gumy", która to poskleja.
10 czerwca 2016 22:56 / 2 osobom podoba się ten post
dodane na zapodaj.netdodane na zapodaj.netTort szwarcwaldzki -urodzinowy dla mojego chopa.Jutro go rozdziewiczę i zobaczę jak srodek no dostojne świeczki też będą:)
10 czerwca 2016 23:22 / 2 osobom podoba się ten post
michasia

dodane na zapodaj.netdodane na zapodaj.netTort szwarcwaldzki -urodzinowy dla mojego chopa.Jutro go rozdziewiczę i zobaczę jak srodek no dostojne świeczki też będą:)

Michasiu, jak ja ten szwarcwaldzki uwielbiam!!!!!!!! Nie no, ja dziś nie zasnę! Ten tort "chodzi" za mną już od dwóch tygodni :)))) Pychotka!
10 czerwca 2016 23:29 / 2 osobom podoba się ten post
Nugatka

Michasiu, jak ja ten szwarcwaldzki uwielbiam!!!!!!!! Nie no, ja dziś nie zasnę! Ten tort "chodzi" za mną już od dwóch tygodni :)))) Pychotka! :-)

Ja też go lubię, moja rodzinka jeszcze nie miała okazji jesc , zobaczymy jutro, może wizualnie nie taki orginał, ale w srodku starał się wg . orginlnej receptury z wódką wisnióweczką w ponczu i w frużelinie:)
10 czerwca 2016 23:31 / 2 osobom podoba się ten post
michasia

Ja też go lubię, moja rodzinka jeszcze nie miała okazji jesc , zobaczymy jutro, może wizualnie nie taki orginał, ale w srodku starał się wg . orginlnej receptury z wódką wisnióweczką w ponczu i w frużelinie:)

Michasiu będę Cię prosić za kazdym razem o niego :)))) Miłego dnia jutro
10 czerwca 2016 23:32 / 2 osobom podoba się ten post
Michasiu, miało być będą!!!! nie ja
10 czerwca 2016 23:34 / 2 osobom podoba się ten post
michasia

dodane na zapodaj.netdodane na zapodaj.netTort szwarcwaldzki -urodzinowy dla mojego chopa.Jutro go rozdziewiczę i zobaczę jak srodek no dostojne świeczki też będą:)

Wlasnie dostalam slinotoku...Michaska!! Ty mnie normalnie utuczysz...jak widze te foty to tylko jesc mi sie chce i sruuu...kostka czekolady juz w gebusi. Ech...
11 czerwca 2016 00:21 / 4 osobom podoba się ten post
fioletowa.mysz

Wlasnie dostalam slinotoku...Michaska!! Ty mnie normalnie utuczysz...jak widze te foty to tylko jesc mi sie chce i sruuu...kostka czekolady juz w gebusi. Ech...

Miłości i słodkości nigdy nie ma się dość:) ja tego drugiego mam pod dostatkiema z tym pierwszym ciągły niedosyt
11 czerwca 2016 06:43 / 2 osobom podoba się ten post
michasia

Miłości i słodkości nigdy nie ma się dość:) ja tego drugiego mam pod dostatkiem:lol3:a z tym pierwszym :placz3:ciągły niedosyt:brak wiary:

Michasiu co ty nocki ciagniesz......... no przynajmniej nie jestem sama... a ja myslalam ze ty wypoczywasz jak nalezy..ech zycie zycie