Wypieki #2

10 czerwca 2016 17:38 / 1 osobie podoba się ten post
ORIM

To podam ci przepis sprawdzony w Szwecji.Wszyscy polacy tam przebywajacy go pieka.W smaku taki bardzo naturalny,smaczny.
2 kg mąki
2 łyżki soli
2 lyżki octu 10%
2 łyżki oleju
2 łyżki cukru
2 szklanki wody letniej
2 kostki drozdzy
Proste ! Proporcje mozna zmienic.Z tego wychodza dwa bochenki chleba.Smacznego

Wszystko rozumiem. Tak piekę, ale nie z pszenicy. Tylko jedno pytanie mam - wiesz po co tam ocet ? Ten składnik mnie zastanawia.
10 czerwca 2016 17:47 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

Wszystko rozumiem. Tak piekę, ale nie z pszenicy. Tylko jedno pytanie mam - wiesz po co tam ocet ? Ten składnik mnie zastanawia.

ocet zastepuje zakwas chlebowy jaki sie dodaje do chleba w piekarniach
10 czerwca 2016 17:53
ORIM

Mąki nie za dużo przypadkiem?Może jakś fachowiec chlebowy się wypowie,bo ja laik.
10 czerwca 2016 17:57 / 2 osobom podoba się ten post
teresadd

Mąki nie za dużo przypadkiem?Może jakś fachowiec chlebowy się wypowie,bo ja laik.

Nie mam pojecia.Dali mi taki przepis jak pracowalem w Szwecji.Tego ichnego chleba nie da sie jesc.
Specjalnie nie robilem jakis ceregieli z robieniem go.Do michy,wyrobic,odstawic do wyrosniecia ciasto i do piekarnika.Zawsze sie udawal,a mistrzem swiata to ja w pieczeniu nie jestem
10 czerwca 2016 18:00 / 2 osobom podoba się ten post
ORIM

Nie mam pojecia.Dali mi taki przepis jak pracowalem w Szwecji.Tego ichnego chleba nie da sie jesc.
Specjalnie nie robilem jakis ceregieli z robieniem go.Do michy,wyrobic,odstawic do wyrosniecia ciasto i do piekarnika.Zawsze sie udawal,a mistrzem swiata to ja w pieczeniu nie jestem

Wypiekam chleb i na 1/2 kg mąki daję 2 szkl.wody,no ale jak piekłeś taki chleb to musi tak być.
10 czerwca 2016 18:37 / 2 osobom podoba się ten post
ORIM

Ej, Orim, to nie tak.
Piekłam chleby też na zakwasie. To jest spulchniacz.
Jak masz drożdze - to co najwyżej daje posmak zakwasu. 
Dzieki, następnym razem gdy piec będe chleb na drożdzach, dodam octu i zobaczę, co to da.
10 czerwca 2016 18:42 / 2 osobom podoba się ten post
teresadd

Tereska, bo to wygląda na ciasto do zagniatania.Takie, jakie my robimy, co to tylko łyżką się miesza i ma mieć konsystencję gęstej śmietany - wymaga wiecej wody.
Inne proporcje mi sie zgadzają.
Takie ciasto na chleb, jak podał Orim, to tylko z mąki glutenowej wyjdzie, nasze, bezglutenowe nie maja tej "gumy", która to poskleja.
10 czerwca 2016 22:56 / 2 osobom podoba się ten post
dodane na zapodaj.netdodane na zapodaj.netTort szwarcwaldzki -urodzinowy dla mojego chopa.Jutro go rozdziewiczę i zobaczę jak srodek no dostojne świeczki też będą:)
10 czerwca 2016 23:22 / 2 osobom podoba się ten post
michasia

dodane na zapodaj.netdodane na zapodaj.netTort szwarcwaldzki -urodzinowy dla mojego chopa.Jutro go rozdziewiczę i zobaczę jak srodek no dostojne świeczki też będą:)

Michasiu, jak ja ten szwarcwaldzki uwielbiam!!!!!!!! Nie no, ja dziś nie zasnę! Ten tort "chodzi" za mną już od dwóch tygodni :)))) Pychotka!
10 czerwca 2016 23:29 / 2 osobom podoba się ten post
Nugatka

Michasiu, jak ja ten szwarcwaldzki uwielbiam!!!!!!!! Nie no, ja dziś nie zasnę! Ten tort "chodzi" za mną już od dwóch tygodni :)))) Pychotka! :-)

Ja też go lubię, moja rodzinka jeszcze nie miała okazji jesc , zobaczymy jutro, może wizualnie nie taki orginał, ale w srodku starał się wg . orginlnej receptury z wódką wisnióweczką w ponczu i w frużelinie:)
10 czerwca 2016 23:31 / 2 osobom podoba się ten post
michasia

Ja też go lubię, moja rodzinka jeszcze nie miała okazji jesc , zobaczymy jutro, może wizualnie nie taki orginał, ale w srodku starał się wg . orginlnej receptury z wódką wisnióweczką w ponczu i w frużelinie:)

Michasiu będę Cię prosić za kazdym razem o niego :)))) Miłego dnia jutro
10 czerwca 2016 23:32 / 2 osobom podoba się ten post
Michasiu, miało być będą!!!! nie ja
10 czerwca 2016 23:34 / 2 osobom podoba się ten post
michasia

Wlasnie dostalam slinotoku...Michaska!! Ty mnie normalnie utuczysz...jak widze te foty to tylko jesc mi sie chce i sruuu...kostka czekolady juz w gebusi. Ech...
11 czerwca 2016 00:21 / 4 osobom podoba się ten post
fioletowa.mysz

Wlasnie dostalam slinotoku...Michaska!! Ty mnie normalnie utuczysz...jak widze te foty to tylko jesc mi sie chce i sruuu...kostka czekolady juz w gebusi. Ech...

Miłości i słodkości nigdy nie ma się dość:) ja tego drugiego mam pod dostatkiema z tym pierwszym ciągły niedosyt
11 czerwca 2016 06:43 / 2 osobom podoba się ten post
michasia

Miłości i słodkości nigdy nie ma się dość:) ja tego drugiego mam pod dostatkiem:lol3:a z tym pierwszym :placz3:ciągły niedosyt:brak wiary:

Michasiu co ty nocki ciagniesz......... no przynajmniej nie jestem sama... a ja myslalam ze ty wypoczywasz jak nalezy..ech zycie zycie