Wypieki #2

11 czerwca 2016 07:59
michasia

Miłości i słodkości nigdy nie ma się dość:) ja tego drugiego mam pod dostatkiem:lol3:a z tym pierwszym :placz3:ciągły niedosyt:brak wiary:

Moja Ty slodka pralinko!  Nie placz...nie Ty jedna masz ten problem ;(
11 czerwca 2016 08:13 / 2 osobom podoba się ten post
Niektórzy mają problem odwrotny...kiedy przyjedziesz i kiedy przyjedziesz,jakby kurde daty mojego powrotu nie znał
Michasia tort pierwsza klasa,nie porywam sie nawet na coś takiego ...toteż o przepis nie proszę...
A może jednak poproszę
11 czerwca 2016 11:06 / 2 osobom podoba się ten post
Marta

Niektórzy mają problem odwrotny...kiedy przyjedziesz i kiedy przyjedziesz,jakby kurde daty mojego powrotu nie znał:-)
Michasia tort pierwsza klasa,nie porywam sie nawet na coś takiego ...toteż o przepis nie proszę...
A może jednak poproszę:-)

Złapałam chwilę: Tort szwarcwaldzki:
- 6 jaj
-3/4 szkl. cukru
- 2/3 szkl. mąki
- 1/3 szkl. maki ziemiaczanej
- 1 łyzeczka proszku do piecz.
-  75gr, masła
- 100 gr. gorzkiej czekoldy
szczypta soli do białek

masło rozpuszczam w rondelku, czekolade na parze i łącze razem. Ubijam żółtka z cukrem na puszystą masę dodaje mąki i proszek i na końcu ubitą pianę/ ręcznie mieszaną.
 KREM
- 750ml. smietany kremówki 36%
 4 łyzki cukru pudru
 3 łyzeczki zelatyny
 -ubić śietanę pod koniec dodać cukier i rozpuszczoną w małej iloścci schłodzzoną żelatyne
  PONCZ
 50ml. wódki wiśniówki
1 szkl. soku z wisni
  FRUŻELINA
 - 500ml, wisni
- 300ml. soku z wisni
- 50 ml,wódki wisniówki
 2 łyzki maki ziemniaczanej
 i cukier do samku ja dałam 2 łyzki
   Biszkopt kroimy na 2 aby były 3 krązki , nasączamy nkładamy ostudzoną frużelinę z wissniami na to ubita śmietanę, 2 krążek postepujemy identycznie, na wierz wykładamy smietanę i dekorujemy. Najlepszy na drugi dzień. Ja piekłam z 1/5 porcji to wyszły mi 4 krązki. Smacznego:)
11 czerwca 2016 11:38 / 1 osobie podoba się ten post
Nie wydaje sie taki bardzo skomplikowany,trzeba spróbować
Już przepis spisany
Tutaj nie upiekę,składniki za drogie a nie bede dokładać z własnej kasy.
No to w końcu chyba Darek sie doczeka w domu jakiegoś ciasta.Jak usłyszy,że z wiśniówką,to na bank będzie chciał.
11 czerwca 2016 15:44 / 2 osobom podoba się ten post
michasia

Złapałam chwilę: Tort szwarcwaldzki:
- 6 jaj
-3/4 szkl. cukru
- 2/3 szkl. mąki
- 1/3 szkl. maki ziemiaczanej
- 1 łyzeczka proszku do piecz.
-  75gr, masła
- 100 gr. gorzkiej czekoldy
szczypta soli do białek

masło rozpuszczam w rondelku, czekolade na parze i łącze razem. Ubijam żółtka z cukrem na puszystą masę dodaje mąki i proszek i na końcu ubitą pianę/ ręcznie mieszaną.
 KREM
- 750ml. smietany kremówki 36%
 4 łyzki cukru pudru
 3 łyzeczki zelatyny
 -ubić śietanę pod koniec dodać cukier i rozpuszczoną w małej iloścci schłodzzoną żelatyne
  PONCZ
 50ml. wódki wiśniówki
1 szkl. soku z wisni
  FRUŻELINA
 - 500ml, wisni
- 300ml. soku z wisni
- 50 ml,wódki wisniówki
 2 łyzki maki ziemniaczanej
 i cukier do samku ja dałam 2 łyzki
   Biszkopt kroimy na 2 aby były 3 krązki , nasączamy nkładamy ostudzoną frużelinę z wissniami na to ubita śmietanę, 2 krążek postepujemy identycznie, na wierz wykładamy smietanę i dekorujemy. Najlepszy na drugi dzień. Ja piekłam z 1/5 porcji to wyszły mi 4 krązki. Smacznego:)

Jestem roztrzepaniec , frużelinę robię w nastepujaacy sposób: wisnie i sok/troszkę odlewam do rozbełtania z mąką/ icukier gotuję i zalewam sokiem roztrzepanym z mąką i gotuje jak gęsty kisiel. Dodaję wisniówkę i studzzęok. sorki:)
12 czerwca 2016 18:59 / 6 osobom podoba się ten post
Dostałam od zaprzyjażnionej Niemki bardzo dobry przepis na Marmurkuchen w Niemczech uwielbiany.Ten przepis wypróbowałam pare razy jest super.               -4 jajka                                                                                                                                                                                                                                                 -300g mąki                                                                                                                                                                                                                                           -220 g cukru                                                                                                                                                                                                                                        -250g masła                                                                                                                                                                                                                                         -200 ml kwasnej śmietany                                                                                                                                                                                                                    -2 cukry waniliowe                                                                                                                                                                                                                               -1 proszek do pieczenia                                                                                                                                                                                                                        -łyzeczka sody                                                                                                                                                                                                                                    -1 łyżka kakao                                                                                                                                                                                                                                        Maslo utrzec z cukrem,nastepnie dodawać żołtka potem naprzemian mąke zproszkiem i sodą i śmietane.Na koniec dodać ubitą pianę z białek. Z ciasta odłożyć 1/4 i dodać do tej małej części kakao.Do dużej okrągłej formy z kominkiem wyłożyć połowe ciasta jasnego na to ciemne cisto a na koniec jasne ciasto całość przemieszać widelcem( porada mojej pod) piec 50 min w 170 stopni po upieczeniu i wystygnięciu plać ciemną glazurą.
14 czerwca 2016 14:49 / 6 osobom podoba się ten post
dodane na zapodaj.netdodane na zapodaj.netBiszkopt z bita śmietaną, maskarpone, truskaweczki i galaretka:)
14 czerwca 2016 15:02 / 1 osobie podoba się ten post
michasia

dodane na zapodaj.netdodane na zapodaj.netBiszkopt z bita śmietaną, maskarpone, truskaweczki i galaretka:)

Ci powiem,ze wyglada wysmienicie,jak zwykle to co pieczesz;)) Tylko wez sie w koncu za te obiecane jaja Adama bo juz nie moge sie doczekac;)))
14 czerwca 2016 15:08 / 2 osobom podoba się ten post
fioletowa.mysz

Ci powiem,ze wyglada wysmienicie,jak zwykle to co pieczesz;)) Tylko wez sie w koncu za te obiecane jaja Adama bo juz nie moge sie doczekac;)))

Nie będę miała wyjścia:) Zrobię obiecuję:) przy nich trochę celebracji jest i albo wyjdą jaja albo usta Adama/ tez jest pod taką nazwą/:)
14 czerwca 2016 17:32 / 2 osobom podoba się ten post
michasia

Nie będę miała wyjścia:) Zrobię obiecuję:) przy nich trochę celebracji jest i albo wyjdą jaja albo usta Adama/ tez jest pod taką nazwą/:)

Michasiu ciasto jak zwykle wygląda przepysznie! Ja czekam też na te jajeczka-usteczka Adama
15 czerwca 2016 06:09 / 2 osobom podoba się ten post
Pośrodku ogrodu rósł duży dąb. Wyglądał jak wielki parasol. Pod nim na zielonej trawie stały stoły, krzesła. Każde inne. Wiklinowe fotele, białe ławeczki. Między nimi zadbane grządki truskawek, poziomek i kwitnącej lawendy. Droga wysypana białymi kamieniami prowadziła do domu z werandą. Zajrzałam przez okno.

Artykuł otwarty w ramach bezpłatnego limitu prenumeraty cyfrowej
Zobaczyłam drewniany, starannie nakryty stół. Filiżanki do kawy, herbaty, cukier, kawa w dzbanku otulona wełnianym ubrankiem. Talerze, widelczyki. Misa bitej śmietany. Konfitury. Koszyk pełen słodkich bułeczek.

Najważniejsze były jednak TARTY. Stały przytulone do siebie. - Proszę nalać sobie kawy - usłyszałam. - Jest pani tu pierwszy raz? Może pani jeść wszystko, tylko przed wyjściem trzeba się wyspowiadać przy kasie.

Spowiadałam się długo...

Uwaga: Przy przygotowaniu ciasta kruchego ważna jest szybkość. Zważ mąkę, cukier, pokrój masło w drobną kostkę. Oddziel białko od żółtka. Połącz wodę z żółtkiem. Rozmieszaj. Przed wyrabianiem ciasta umyj ręce w lodowatej wodzie. Ciasto na tartę powinno 'odpocząć ' w lodówce min. pół godziny.

Są trzy metody pieczenia tart: Nadzienie wlewa się na nieupieczone ciasto i wszystko piecze się razem. Całkowicie wypieka się spód tarty. Doskonała do nadzienia na zimno, np. owoce i galaretka. Wyłożyć formę ciastem. Przykryć pergaminem. Na pergamin wysypać suchy groch, fasolę lub ryż. Upiec. Zdjąć papier z grochem i dopiec środek. Ta metoda zapobiega opadaniu boków i wybrzuszaniu ciasta. Ciasto kruche można przygotować w malakserze.

Ciasto na tartę: (proporcje na 2 tarty): 350 g mąki, 170 g zimnego masła, 60 g cukru pudru, 2 żółtka, 4 łyżeczki zimnej wody lub mleka 

Do miski przesiać mąkę, dodać pokrojone masło. Rozgniatając palcami, połączyć masło z mąką. Powinny powstać małe grudki podobnie jak na kruszonkę. Dodać cukier. Wlać żółtko z wodą. Zagnieść szybko. Kulę ciasta owinąć folią i włożyć do lodówki. Czasami sprawia trudność rozwałkowanie ciasta. Wałkując, można podsypać odrobiną mąki. Żeby ciasto się nie lepiło, można spróbować wałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej. Jamie Olivier kroi ciasto w plastry i wykłada nimi formę od tarty.

TARTA 1: 250 g gorzkiej czekolady 70-proc., 250 ml śmietanki 36-proc., 2 jajka, 5 łyżek cukru, 75 g biszkoptów, 5 łyżek amaretto

Rozpuścić czekoladę ze śmietanką (w kąpieli wodnej). Ostudzić. ' Ubić białka z 2 łyżkami cukru. Osobno ubić żółtka z resztą cukru. Do żółtek dodać masę czekoladową oraz ubite białka. Dokładnie wymieszać. 1/3 masy rozsmarować na upieczonym wcześniej cieście. Biszkopty podzielić na części i zanurzać w amaretto. Układać na warstwie czekolady. Następnie przykryć resztą masy. Zapiekać całość ok. 15 min. Ostudzić, posypać kakao.

TARTA 2: 125 g serka toska, 100 g gęstej śmietany 22-proc., 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego sok z 3 limonek, starta skórka z 2 limonek, świeże truskawki, maliny, jagody

Ubić serek, śmietanę, mleko i sok z limonek na gęstą, jednolitą masę. Dodać skórkę z limonek. Wyłożyć masę na upieczoną i wystudzoną tartę. Ułożyć owoce.

18 czerwca 2016 13:29 / 3 osobom podoba się ten post
Dzisiaj upiekłam lekką babkę : 4 jajka, 1/2 szkl.cukru ,1/2 szkl.mąki zwykłej ,1/2 szkl. mąki ziemniaczanej ,3/4 szkl. oleju ,1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,cukier waniliowy.Białka ubić z cukrem dodać żoltka i ubijać dalej .Nastepnie wlac olej idobrze ubic,wymieszac maki i proszek do pieczenia ipowoli wsypywac do ubitej masy mieszac szpatulka.Ciasto mozna podzielic na dwie nierowne czesci i do mniejszej dodać łyżke kakao albo zostawic białe ja dodałm cukier cytrynowy(udało mi sie kupić tutaj) i sok z połowy cytryny .Ciasto wlac do keksowki wyłożonej papierem bo ciasto rośnie piec 35-40 min w tem.170s.Moje wyszło fajnie cytrynowe i leciutkie babcia uwielbia takie ciasta.
18 czerwca 2016 18:27 / 4 osobom podoba się ten post
Ja już drugi raz zrobiłam lekki sernik na zimno z jogurtów greckich z truskawkami idealny dla tych co na diecie i nie tylko :)
2 galaretki rozpuszczam w 2 szklankach wody zostawiam do wystygnięcia tortownicę smaruje masłem margaryną czym kto woli rozkładam kawałki truskawek
2 jogurty duże mieszam z zimna galaretką wylewam na truskawki i do lodówki po ok pół godziny wyjmuję układam połówki truskawek i zalewam 1 zimną galaretką też rozpuszczoną w szklance wody. Sernik lekki pyszny rodzinka znajomi się zajadają i szybki w wykonaniu :)
18 czerwca 2016 19:28
takaja

Ja już drugi raz zrobiłam lekki sernik na zimno z jogurtów greckich z truskawkami idealny dla tych co na diecie i nie tylko :)
2 galaretki rozpuszczam w 2 szklankach wody zostawiam do wystygnięcia tortownicę smaruje masłem margaryną czym kto woli rozkładam kawałki truskawek
2 jogurty duże mieszam z zimna galaretką wylewam na truskawki i do lodówki po ok pół godziny wyjmuję układam połówki truskawek i zalewam 1 zimną galaretką też rozpuszczoną w szklance wody. Sernik lekki pyszny rodzinka znajomi się zajadają i szybki w wykonaniu :)

ciekawy i prosty przepis, tylko powiedz mi czy te jogurty ubijasz czy tak normalnie mieszasz tylko z galaretką ? i jeszcze tak sobie mysle ,że te truskawki ze spodu podniosą sie i na zastygniętą mase jeszcze warstwa truskawek ?chyba dobrze mysle tak?. Tak sobie pomyślałam , że na spód można dać biszkopty albo herbatniki czy nie potrzeba bo tak jest dobre
18 czerwca 2016 19:37
Mieszam łyżką można na biszkopty pokruszone ciastka ale ja robię dietetyczne jak te truskawki przyciśniesz do posmarowanej tortownicy (może być tez zwykła blaszka) to nie dzwigają się a nawet jakby to ładnie wyglądają po przekrojeniu tak dobrze zrozumiałaś 2 warstwy truskawek ale można bez lub z innymi owocami np banany jagody maliny :)