Miłości i słodkości nigdy nie ma się dość:) ja tego drugiego mam pod dostatkiem:lol3:a z tym pierwszym :placz3:ciągły niedosyt:brak wiary:
Miłości i słodkości nigdy nie ma się dość:) ja tego drugiego mam pod dostatkiem:lol3:a z tym pierwszym :placz3:ciągły niedosyt:brak wiary:
Niektórzy mają problem odwrotny...kiedy przyjedziesz i kiedy przyjedziesz,jakby kurde daty mojego powrotu nie znał:-)
Michasia tort pierwsza klasa,nie porywam sie nawet na coś takiego ...toteż o przepis nie proszę...
A może jednak poproszę:-)
Złapałam chwilę: Tort szwarcwaldzki:
- 6 jaj
-3/4 szkl. cukru
- 2/3 szkl. mąki
- 1/3 szkl. maki ziemiaczanej
- 1 łyzeczka proszku do piecz.
- 75gr, masła
- 100 gr. gorzkiej czekoldy
szczypta soli do białek
masło rozpuszczam w rondelku, czekolade na parze i łącze razem. Ubijam żółtka z cukrem na puszystą masę dodaje mąki i proszek i na końcu ubitą pianę/ ręcznie mieszaną.
KREM
- 750ml. smietany kremówki 36%
4 łyzki cukru pudru
3 łyzeczki zelatyny
-ubić śietanę pod koniec dodać cukier i rozpuszczoną w małej iloścci schłodzzoną żelatyne
PONCZ
50ml. wódki wiśniówki
1 szkl. soku z wisni
FRUŻELINA
- 500ml, wisni
- 300ml. soku z wisni
- 50 ml,wódki wisniówki
2 łyzki maki ziemniaczanej
i cukier do samku ja dałam 2 łyzki
Biszkopt kroimy na 2 aby były 3 krązki , nasączamy nkładamy ostudzoną frużelinę z wissniami na to ubita śmietanę, 2 krążek postepujemy identycznie, na wierz wykładamy smietanę i dekorujemy. Najlepszy na drugi dzień. Ja piekłam z 1/5 porcji to wyszły mi 4 krązki. Smacznego:)
Biszkopt z bita śmietaną, maskarpone, truskaweczki i galaretka:)
Ci powiem,ze wyglada wysmienicie,jak zwykle to co pieczesz;)) Tylko wez sie w koncu za te obiecane jaja Adama bo juz nie moge sie doczekac;)))
Nie będę miała wyjścia:) Zrobię obiecuję:) przy nich trochę celebracji jest i albo wyjdą jaja albo usta Adama/ tez jest pod taką nazwą/:)
Ja już drugi raz zrobiłam lekki sernik na zimno z jogurtów greckich z truskawkami idealny dla tych co na diecie i nie tylko :)
2 galaretki rozpuszczam w 2 szklankach wody zostawiam do wystygnięcia tortownicę smaruje masłem margaryną czym kto woli rozkładam kawałki truskawek
2 jogurty duże mieszam z zimna galaretką wylewam na truskawki i do lodówki po ok pół godziny wyjmuję układam połówki truskawek i zalewam 1 zimną galaretką też rozpuszczoną w szklance wody. Sernik lekki pyszny rodzinka znajomi się zajadają i szybki w wykonaniu :)