Wypieki #2

11 listopada 2016 08:46 / 2 osobom podoba się ten post
Barbara48

IGGA
Opiekunka

Postów: 808
Lubianych postów: 2510
Przyjaciół: 87
14 maja 2016 20:37 / 3 osobom podoba się ten post Podoba mi się!Cytathttps://naforum.zapodaj.net/c639b1b6a31c.jpg.html
 
Bardzo prosty sernik:
3 jaja
2/3 szkl. cukru
1 kg sera 
1 budyn waniliowy
cukier waniliowy
wszystkie składniki zmiksować, bez konieczności ubijania piany z białek
 
wyłozyc do formy wyłożonej ciastkami maślanymi
 
na wierzch położyć przygotowana bezę z 4 białek
4 białka 2/3 szkl. cukru szczypta soli, pół ły zeczki octu, cukier waniliowy
 
całość włozyć do piekarnika 160 stopni c. na 1,5godz. 
po 1,5 godz wyłączyc piekarnik i zostawic ciasto w piekarnku do wystudzenia

Barbaro 48 - kocham Cię.
Wielkie dzięki - bardzo mi pomogłaś.
16 listopada 2016 12:28 / 4 osobom podoba się ten post
Babka cytrynowo-mandarynkowa z przepisu Michasi:)
16 listopada 2016 13:10
Barbara48

Babka cytrynowo-mandarynkowa z przepisu Michasi:)

16 listopada 2016 14:15
http://dorota.in/sernik-z-dynia-na-zimno/

Zrobiłam i jest pyszny polecam . ..dynię udusić na parze . ..
19 listopada 2016 21:59 / 6 osobom podoba się ten post
Tort urodzinowy dla Wnusi.Masa z bitej śmietany, mascarpone i z wiórkami kokosowymi a jeszcze ananas:)
19 listopada 2016 22:20 / 2 osobom podoba się ten post
michasia

Tort urodzinowy dla Wnusi.Masa z bitej śmietany, mascarpone i z wiórkami kokosowymi a jeszcze ananas:)

Piękny ten twój tort i napewno smaczny życze miłego świętowania
19 listopada 2016 22:26
salka

Piękny ten twój tort i napewno smaczny życze miłego świętowania:dwa piwa:

Jutro się okażę co tam w środku, fotkę zrobię :)dzięki:)
22 listopada 2016 13:24 / 5 osobom podoba się ten post
michasia

Tort urodzinowy dla Wnusi.Masa z bitej śmietany, mascarpone i z wiórkami kokosowymi a jeszcze ananas:)

Piękny torcik Michasiu:)
Podejrzewam że zjedzony do ostatniego kawałeczka:)
Mnie to się już tak nie chce piec, ale czasem muszę.
Dziś szybki biszkopt z konfiturą jagodowa,gruszkami i bitą śmietaną.
22 listopada 2016 16:48 / 4 osobom podoba się ten post
Po co tu weszłam....??? Ślinka mi leci....
22 listopada 2016 16:51 / 4 osobom podoba się ten post
Barbara48

Piękny torcik Michasiu:)
Podejrzewam że zjedzony do ostatniego kawałeczka:)
Mnie to się już tak nie chce piec, ale czasem muszę.
Dziś szybki biszkopt z konfiturą jagodowa,gruszkami i bitą śmietaną.

Wygląda przepysznie i z pewnością tak samo smakuje   Ja jutro chyba upiekę sernik na kruchym cieście z brzoskwiniami i kruszonką bo weszłam tu i ochoty sobie narobiłam
22 listopada 2016 21:16 / 2 osobom podoba się ten post
Barbara48

Piękny torcik Michasiu:)
Podejrzewam że zjedzony do ostatniego kawałeczka:)
Mnie to się już tak nie chce piec, ale czasem muszę.
Dziś szybki biszkopt z konfiturą jagodowa,gruszkami i bitą śmietaną.

Basiu, chyba Ty mnie prosiłaś o przepis na muffinki jagodowe, które kiedyś piekłam. Z opóźnieniem, ale miały być na wyjazd, więc proszę bardzo :)

200 g mąki
150 g cukru
1 budyń waniliowy
4 jajka 
150 ml oleju
50 ml mleka
mały cukier waniliowy
maly proszek do pieczenia (dałam trochę proszku i trochę sody, bo wydawalo mi się, że będzie za dużo proszku ;))
150 g mrożonych borówek (miałam mrożone jagody i sypałam "na oko" ;))

Wykonanie:
Wymieszać mąkę, proszek, sodę i budyń. 
Ubić cukier, cukier waniliowy, jajka i olej, dodać mleko i suche składniki, wymieszać.
Napełnić ciastem foremki do muffinek i posypać jagodami.
Piec w 200*C ok. 30 minut.

Są waniliowe, dzięki owocom (w mojej mrożonce przeważały czarne porzeczki i jeżyny) niezbyt słodkie, bardzo wilgotne i nie wysychają (powiedziałabym nawet, że wręcz przeciwnie), więc mogą leżakować ;).
22 listopada 2016 21:38 / 1 osobie podoba się ten post
salazar

Basiu, chyba Ty mnie prosiłaś o przepis na muffinki jagodowe, które kiedyś piekłam. Z opóźnieniem, ale miały być na wyjazd, więc proszę bardzo :)

200 g mąki
150 g cukru
1 budyń waniliowy
4 jajka 
150 ml oleju
50 ml mleka
mały cukier waniliowy
maly proszek do pieczenia (dałam trochę proszku i trochę sody, bo wydawalo mi się, że będzie za dużo proszku ;))
150 g mrożonych borówek (miałam mrożone jagody i sypałam "na oko" ;))

Wykonanie:
Wymieszać mąkę, proszek, sodę i budyń. 
Ubić cukier, cukier waniliowy, jajka i olej, dodać mleko i suche składniki, wymieszać.
Napełnić ciastem foremki do muffinek i posypać jagodami.
Piec w 200*C ok. 30 minut.

Są waniliowe, dzięki owocom (w mojej mrożonce przeważały czarne porzeczki i jeżyny) niezbyt słodkie, bardzo wilgotne i nie wysychają (powiedziałabym nawet, że wręcz przeciwnie), więc mogą leżakować ;).

Salazar bardzo dziękuję:)
Już zapisalam przepis.
Myślę że zrobię je już w niedzielę bo mam jeszcze zamrożone jagody.
Oby wyszły:)
28 listopada 2016 16:41 / 5 osobom podoba się ten post
Dziś wypróbowywalam piekarnik pod kątem pieczenia ciastek, jednak w tym piekarniku musiałam obniżyć trochę temperaturę, ale coś tam upiekłam- póki co wersja demo :)

28 listopada 2016 17:57 / 2 osobom podoba się ten post
Benita

Przepis na mufiny z kaszy gryczanej bardzo poproszę.

Muffinki z kaszy gryczanej.

Składniki:

- 200 g kaszy gryczanej,
- 2 opakowania szynki długodojrzewającej np. szwarnwaldzkiej,
- 100 g. długodojrzewającego sera ( czyli jaki bądź ja biorę),
- 2 jajka,
- pół pęczka natki pietruszki,
- sól, pieprz,
- 100 g twarogu,
no i blaszka do muffinek.

Kaszę ugotować. Blaszkę wyłożyć szynką w kształcie otwartej róży, dwa plastry na jedną babeczkę.
Starty ser, posiekaną natkę, ugotowaną kaszę i jajko wymieszać w misce, solić i pieprzyć. 
Wypełnić różyczki do 3/4 wysokości.
Na wierzch sypać pokruszonym twarogiem (tutaj użyłem sera feta).

Wstawić do nagrzanego piekarnika 165 stopni C. z włączonym termoobiegiem i zapiekać przez 15-25 minut.


29 listopada 2016 19:07 / 3 osobom podoba się ten post

Michasiu proszę przepis:)

Leśny mech...
 2 szklanki mąki pszennej ,3/4 szklanki cukru ,1 szklanka oleju,4 jajka,3 łyżeczki proszku do pieczenia,450g szpinaku rozdrobnionego ,3 łyżeczki cukru waniliowego,łyżka cukru pudru ,1 serek mascarpone 250g,śmietanka 30% - 800 ml , 2 śmietanfixy, owoc granatu.
Jajka wbijamy do miski miksujemy aż masa jajeczna będzie jasna ,dodajemy stopniowo cukier i dalej miksujemy do rozpuszczenia . Następnie małymi porcjami dolewamy olej i dalej miksujemy do połączenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia ,miksując wsypujemy porcjami do płynnych składników . Szpinak rozmrażamy ,dajemy na ściereczkę płócienną ,zakręcamy i wyciskamy cały płyn . Partiami wrzucamy do masy i już łyżką dobrze łączymy całość. Tortownicę 28 cm wykładamy papierem do pieczenia ,boki delikatnie smarujemy tłuszczem ,wylewamy masę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 minut do suchego patyczka.Studzimy ciasto ,następnie dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy ,jak jest prawie ubita dodajemy śmietanfixy i cukry ,chwilę miksujemy . Na samym końcu dodajemy serek mascarpone i na niskich obrotach łączymy ze sobą. Gdy ciasto jest wystudzone ,wierzch odcinamy ,odwracamy i kruszymy zieloną stronę . Na ciasto wykładamy masę ,rozsmarowujemy równo ,następnie sypiemy pokruszone ciasto tworząc mech. Owoc granatu przekrawamy na pół ,uderzając łyżką wysypujemy ziarenka ,dajemy na sitko przepłukujemy i posypujemy wierzch . Chłodzimy w lodówce kilka godzin lub zostawiamy na całą noc.