Michasiu proszę przepis:)
Leśny mech...
2 szklanki mąki pszennej ,3/4 szklanki cukru ,1 szklanka oleju,4 jajka,3 łyżeczki proszku do pieczenia,450g szpinaku rozdrobnionego ,3 łyżeczki cukru waniliowego,łyżka cukru pudru ,1 serek mascarpone 250g,śmietanka 30% - 800 ml , 2 śmietanfixy, owoc granatu.
Jajka wbijamy do miski miksujemy aż masa jajeczna będzie jasna ,dodajemy stopniowo cukier i dalej miksujemy do rozpuszczenia . Następnie małymi porcjami dolewamy olej i dalej miksujemy do połączenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia ,miksując wsypujemy porcjami do płynnych składników . Szpinak rozmrażamy ,dajemy na ściereczkę płócienną ,zakręcamy i wyciskamy cały płyn . Partiami wrzucamy do masy i już łyżką dobrze łączymy całość. Tortownicę 28 cm wykładamy papierem do pieczenia ,boki delikatnie smarujemy tłuszczem ,wylewamy masę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 minut do suchego patyczka.Studzimy ciasto ,następnie dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy ,jak jest prawie ubita dodajemy śmietanfixy i cukry ,chwilę miksujemy . Na samym końcu dodajemy serek mascarpone i na niskich obrotach łączymy ze sobą. Gdy ciasto jest wystudzone ,wierzch odcinamy ,odwracamy i kruszymy zieloną stronę . Na ciasto wykładamy masę ,rozsmarowujemy równo ,następnie sypiemy pokruszone ciasto tworząc mech. Owoc granatu przekrawamy na pół ,uderzając łyżką wysypujemy ziarenka ,dajemy na sitko przepłukujemy i posypujemy wierzch . Chłodzimy w lodówce kilka godzin lub zostawiamy na całą noc.
