Wypieki #2

06 listopada 2016 21:58 / 2 osobom podoba się ten post
michasia

MASA CYTRYNOWA

-2 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
-  4 łyżki płaskie maki ziemiaczanej
 - 5 łyżek mąki pszennej-
- 3 jajka
 - otarta skórka z 3 cytryn i 3/4 szkl. soku z cytryn
- 300gram masła
 1 szklankę mleka zagotowac z 1 szklanką cukru, a nastepna szklankę z mąkami, jajkami i skórką zmiksowac i zalac na gotujace mleko. masło rozetrzeć dodawać po trochu ostudzony nudyn. Na końcu wlac sok z cytryn tez dozować:)))biszkopt może byc słodszy.

Uwielbiam Cie Basik
06 listopada 2016 22:02 / 4 osobom podoba się ten post
fioletowa.mysz

Uwielbiam Cie Basik:milosc1:

Dziękuję,   ja Ciebie też 
06 listopada 2016 22:21 / 2 osobom podoba się ten post
Pochwalę się :)Upiekłam sławne ciasto Niepowtarzalnej:)Piana po prawdzie wyszła nieco gumiasta/kondonowata jak określiła autorka przepisu:)/Mniamuśne:)Oto przepis:
KRUCHE Z OWOCAMI/jabłka,rabarbar,śliwki/
C I A S T O
3szkl.mąki
2łyzeczki proszku do pieczenia
6 żółtek
masło zimne
1łyzka gęstej śmietany
1 łyżka smalcu/niekoniecznie/
3 łyżki cukru
Masło posiekać z mąką i proszkiem,dodać żółtka,jeszcze posiekać i szybko zagnieść ciasto.Włożyć do lodówki lub zamrażalnika - tak zrobiłam i zamarzło na kość,ale dobrze się potem ścierało na tarce.
Blacha wyłożona papierem do piecz.na to zetrzeć 2/3 ciasta,wyłożyć podduszone,dość dobrze odparowane,ostudzone jabłka,zrobiłam wcześniej i cukru do nich nie dodawałam wcale.Na jabłka wyłożyć pianę/6 białek ubić dodając cukier i budyń jednocześnie/ Moim zdaniem budyń chyba spowodował gumowatość piany,następnym razem nie dodam.Na pianę zetrzeć pozostałą część ciasta .Piec w nagrzanym piekarniku ok.180 stopni.W gazówce z dolnym grzaniem trwało to 70 minut,z tym że mój piecze tak sobie i zawsze zmniejszam po kwadransie na 150, bo inaczej wszystko się pali:(Wyciągałam od razu.Baśka zostawia do ostygnięcia.
06 listopada 2016 22:22 / 2 osobom podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Dziękuję,   ja Ciebie też :lol1:

Wiem Czubku moj jedyny 
06 listopada 2016 22:27 / 3 osobom podoba się ten post
fioletowa.mysz

Uwielbiam Cie Basik:milosc1:

06 listopada 2016 22:28 / 4 osobom podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Dziękuję,   ja Ciebie też :lol1:

06 listopada 2016 22:31 / 2 osobom podoba się ten post
kasia63

Pochwalę się :)Upiekłam sławne ciasto Niepowtarzalnej:)Piana po prawdzie wyszła nieco gumiasta/kondonowata jak określiła autorka przepisu:)/Mniamuśne:)Oto przepis:
KRUCHE Z OWOCAMI/jabłka,rabarbar,śliwki/
C I A S T O
3szkl.mąki
2łyzeczki proszku do pieczenia
6 żółtek
masło zimne
1łyzka gęstej śmietany
1 łyżka smalcu/niekoniecznie/
3 łyżki cukru
Masło posiekać z mąką i proszkiem,dodać żółtka,jeszcze posiekać i szybko zagnieść ciasto.Włożyć do lodówki lub zamrażalnika - tak zrobiłam i zamarzło na kość,ale dobrze się potem ścierało na tarce.
Blacha wyłożona papierem do piecz.na to zetrzeć 2/3 ciasta,wyłożyć podduszone,dość dobrze odparowane,ostudzone jabłka,zrobiłam wcześniej i cukru do nich nie dodawałam wcale.Na jabłka wyłożyć pianę/6 białek ubić dodając cukier i budyń jednocześnie/ Moim zdaniem budyń chyba spowodował gumowatość piany,następnym razem nie dodam.Na pianę zetrzeć pozostałą część ciasta .Piec w nagrzanym piekarniku ok.180 stopni.W gazówce z dolnym grzaniem trwało to 70 minut,z tym że mój piecze tak sobie i zawsze zmniejszam po kwadransie na 150, bo inaczej wszystko się pali:(Wyciągałam od razu.Baśka zostawia do ostygnięcia.

   mam prawie identyczny przepis,jeno do piany zamiast budyniu daję odrobinę mąki ziemniaczanej lub kisiel.
Nie jest gumiaste.
06 listopada 2016 22:32 / 3 osobom podoba się ten post
michasia

Dzisiejsze popołudnie z Pdp przy serniku:)Jutro już we trzy będziemy smakować:)

Matuchno...........jaki piękny serniczek.......
06 listopada 2016 22:56 / 3 osobom podoba się ten post
Kobietka

Matuchno...........jaki piękny serniczek.......:zakochana:

Sam wchodzi do buzi choć to mojej roboty a przepis ze starego ciastownika:)
06 listopada 2016 23:01 / 2 osobom podoba się ten post
michasia

Sam wchodzi do buzi:zawstydzony: choć to mojej roboty a przepis ze starego ciastownika:)

Sam wchodzi powiadasz.....?
Uwielbiam sernik....
06 listopada 2016 23:04 / 3 osobom podoba się ten post
Kobietka

Sam wchodzi powiadasz.....? :czerwieni sie:
Uwielbiam sernik....:-)

Ale już nie wychodzi tylko zostaje na boczkach:pomponiara:
06 listopada 2016 23:08 / 2 osobom podoba się ten post
michasia

Ale już nie wychodzi tylko zostaje na boczkach:pomponiara:

Coś za coś ale jaka przyjemność.....
Dla takich chwil warto się poświęcić......
11 listopada 2016 08:34 / 1 osobie podoba się ten post
michasia

Dzisiejsze popołudnie z Pdp przy serniku:)Jutro już we trzy będziemy smakować:)

Juz odnalazłam Wypieki.
A przepis gdzie ?
11 listopada 2016 08:44 / 1 osobie podoba się ten post
IGGA
Opiekunka

Postów: 808
Lubianych postów: 2510
Przyjaciół: 87
14 maja 2016 20:37 / 3 osobom podoba się ten post Podoba mi się!Cytathttps://naforum.zapodaj.net/c639b1b6a31c.jpg.html
 
Bardzo prosty sernik:
3 jaja
2/3 szkl. cukru
1 kg sera 
1 budyn waniliowy
cukier waniliowy
wszystkie składniki zmiksować, bez konieczności ubijania piany z białek
 
wyłozyc do formy wyłożonej ciastkami maślanymi
 
na wierzch położyć przygotowana bezę z 4 białek
4 białka 2/3 szkl. cukru szczypta soli, pół ły zeczki octu, cukier waniliowy
 
całość włozyć do piekarnika 160 stopni c. na 1,5godz. 
po 1,5 godz wyłączyc piekarnik i zostawic ciasto w piekarnku do wystudzenia
11 listopada 2016 08:44
Knorr

Z kaszy gryczanej.

Przepis na mufiny z kaszy gryczanej bardzo poproszę.