Wypieki #2

29 listopada 2016 19:10 / 4 osobom podoba się ten post
tina 100%

Dziś wypróbowywalam piekarnik pod kątem pieczenia ciastek, jednak w tym piekarniku musiałam obniżyć trochę temperaturę, ale coś tam upiekłam- póki co wersja demo :)

ja tez bede korzystac z waszych przepisow, ale jak juz opuszcze to miejsce. Nie przepadam za slodkim, ale lubilam kiedys od czasu do czasu cos upiec, poznac nowy przepis
29 listopada 2016 19:16 / 1 osobie podoba się ten post
Barbara48

Michasiu proszę przepis:)

Leśny mech...
 2 szklanki mąki pszennej ,3/4 szklanki cukru ,1 szklanka oleju,4 jajka,3 łyżeczki proszku do pieczenia,450g szpinaku rozdrobnionego ,3 łyżeczki cukru waniliowego,łyżka cukru pudru ,1 serek mascarpone 250g,śmietanka 30% - 800 ml , 2 śmietanfixy, owoc granatu.
Jajka wbijamy do miski miksujemy aż masa jajeczna będzie jasna ,dodajemy stopniowo cukier i dalej miksujemy do rozpuszczenia . Następnie małymi porcjami dolewamy olej i dalej miksujemy do połączenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia ,miksując wsypujemy porcjami do płynnych składników . Szpinak rozmrażamy ,dajemy na ściereczkę płócienną ,zakręcamy i wyciskamy cały płyn . Partiami wrzucamy do masy i już łyżką dobrze łączymy całość. Tortownicę 28 cm wykładamy papierem do pieczenia ,boki delikatnie smarujemy tłuszczem ,wylewamy masę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 minut do suchego patyczka.Studzimy ciasto ,następnie dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy ,jak jest prawie ubita dodajemy śmietanfixy i cukry ,chwilę miksujemy . Na samym końcu dodajemy serek mascarpone i na niskich obrotach łączymy ze sobą. Gdy ciasto jest wystudzone ,wierzch odcinamy ,odwracamy i kruszymy zieloną stronę . Na ciasto wykładamy masę ,rozsmarowujemy równo ,następnie sypiemy pokruszone ciasto tworząc mech. Owoc granatu przekrawamy na pół ,uderzając łyżką wysypujemy ziarenka ,dajemy na sitko przepłukujemy i posypujemy wierzch . Chłodzimy w lodówce kilka godzin lub zostawiamy na całą noc.

Dziękuję bardzo:) upiekę w sobotę, czy szpinak jest wyczuwalny?
29 listopada 2016 21:41 / 7 osobom podoba się ten post
michasia

Nie ;-)....Zostałam kiedyś zmuszona ( !!! ) do upieczenia " zielonego mchu " . Szpinaku nie wyczuwasz , jest smaczne , ale ja sie nie zachwycałam . Naraziłam się tym na krytykę mojej córki i męża , którzy stwierdzili , że " Danusia upiekła lepsze ciasto ! " ( Danusia - teściowa córki ) " a ty musialas chyba cos nie tak zrobić ! " .......takie otrzymalam podziekowanie za poświęcenie swojego czasu rodzinie  W odpowiezi usłyszeli : " cenzura, cenzura , cenzura .....sami se pieczta ! ....ja mam urlop ! "
29 listopada 2016 22:19 / 1 osobie podoba się ten post
michasia

Nie, szpinaku nie czuć, ale następnym razem dam mniej proszku do pieczenia, wydaje mi się że w przepisie jest zbyt dużo, tylko czy wtedy wyjdzie?
30 listopada 2016 19:56 / 1 osobie podoba się ten post
michasia

A co to są "śmietan fiksy"?

30 listopada 2016 20:22 / 1 osobie podoba się ten post
Knorr

:-):-)

Śmietan fix wiąże płynne cząsteczki bitej śmietany
30 listopada 2016 20:56 / 1 osobie podoba się ten post
Knorr

To jest taki zageszczacz do śmietany, ja używam sporadycznie, najczęściej latem jak jest bardzo gorąco.
Akurat w tym cieście nie ma potrzeby bo jest smietana z mascarpone.
30 listopada 2016 21:12 / 4 osobom podoba się ten post
Knorr

Jak sfiksujesz, to tylko Ci zostanie bicie piany 
30 listopada 2016 21:42 / 1 osobie podoba się ten post
Nugatka

Jak sfiksujesz, to tylko Ci zostanie bicie piany :lol2:

Jednym słowem - edupedia.
30 listopada 2016 21:43
Barbara48

To jest taki zageszczacz do śmietany, ja używam sporadycznie, najczęściej latem jak jest bardzo gorąco.
Akurat w tym cieście nie ma potrzeby bo jest smietana z mascarpone.

No ale w przepisie jest podany ten chemiczny dodatek. 
30 listopada 2016 21:49 / 2 osobom podoba się ten post
Idę się bawić. Noc nadchodzi przecie )
A za komplement dziękuję. Zawsze to miłe co dobrego"usłyszeć" ))
30 listopada 2016 21:57 / 2 osobom podoba się ten post
Myślę. Nie tylko wtedy.
30 listopada 2016 22:07 / 2 osobom podoba się ten post
Knorr

No ale w przepisie jest podany ten chemiczny dodatek. 

Knorrku ja podalam podstawowy przepis od mojej koleżanki, ale jeszcze się nie zdarzyło abym czegoś nie zmodyfikowala. Lubię eksperymentować, bawi mnie to, nawet do babki cytrynowej Michaski dodalam soku z mandarynek, pyszności:)
30 listopada 2016 22:15 / 3 osobom podoba się ten post
Barbara48

Knorrku ja podalam podstawowy przepis od mojej koleżanki, ale jeszcze się nie zdarzyło abym czegoś nie zmodyfikowala. Lubię eksperymentować, bawi mnie to, nawet do babki cytrynowej Michaski dodalam soku z mandarynek, pyszności:)

Dlatego robisz takie ładne ciastka. Doświadczenie masz. 
30 listopada 2016 22:25 / 3 osobom podoba się ten post
Knorr

Dlatego robisz takie ładne ciastka. Doświadczenie masz. 

Dziękuje, ale doświadczenie to za dużo powiedziane.
Ja zaczęłam wypiekać dopiero w ubiegłym roku,kiedy przyjechałam do tej pracy.
Wcześniej w domku sporadycznie, aż tak nie przepadamy za ciastami.
Moje Babcie uwielbiają natomiast,dlaczego mam im nie zrobić przyjemności?
A cóż im jeszcze zostało?