Dziś wypróbowywalam piekarnik pod kątem pieczenia ciastek, jednak w tym piekarniku musiałam obniżyć trochę temperaturę, ale coś tam upiekłam- póki co wersja demo :)
Dziś wypróbowywalam piekarnik pod kątem pieczenia ciastek, jednak w tym piekarniku musiałam obniżyć trochę temperaturę, ale coś tam upiekłam- póki co wersja demo :)
Michasiu proszę przepis:)
Leśny mech...
2 szklanki mąki pszennej ,3/4 szklanki cukru ,1 szklanka oleju,4 jajka,3 łyżeczki proszku do pieczenia,450g szpinaku rozdrobnionego ,3 łyżeczki cukru waniliowego,łyżka cukru pudru ,1 serek mascarpone 250g,śmietanka 30% - 800 ml , 2 śmietanfixy, owoc granatu.
Jajka wbijamy do miski miksujemy aż masa jajeczna będzie jasna ,dodajemy stopniowo cukier i dalej miksujemy do rozpuszczenia . Następnie małymi porcjami dolewamy olej i dalej miksujemy do połączenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia ,miksując wsypujemy porcjami do płynnych składników . Szpinak rozmrażamy ,dajemy na ściereczkę płócienną ,zakręcamy i wyciskamy cały płyn . Partiami wrzucamy do masy i już łyżką dobrze łączymy całość. Tortownicę 28 cm wykładamy papierem do pieczenia ,boki delikatnie smarujemy tłuszczem ,wylewamy masę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 minut do suchego patyczka.Studzimy ciasto ,następnie dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy ,jak jest prawie ubita dodajemy śmietanfixy i cukry ,chwilę miksujemy . Na samym końcu dodajemy serek mascarpone i na niskich obrotach łączymy ze sobą. Gdy ciasto jest wystudzone ,wierzch odcinamy ,odwracamy i kruszymy zieloną stronę . Na ciasto wykładamy masę ,rozsmarowujemy równo ,następnie sypiemy pokruszone ciasto tworząc mech. Owoc granatu przekrawamy na pół ,uderzając łyżką wysypujemy ziarenka ,dajemy na sitko przepłukujemy i posypujemy wierzch . Chłodzimy w lodówce kilka godzin lub zostawiamy na całą noc.
Dziękuję bardzo:) upiekę w sobotę, czy szpinak jest wyczuwalny?
A co to są "śmietan fiksy"?
:-):-)
Jak sfiksujesz, to tylko Ci zostanie bicie piany :lol2:
To jest taki zageszczacz do śmietany, ja używam sporadycznie, najczęściej latem jak jest bardzo gorąco.
Akurat w tym cieście nie ma potrzeby bo jest smietana z mascarpone.
No ale w przepisie jest podany ten chemiczny dodatek.
Knorrku ja podalam podstawowy przepis od mojej koleżanki, ale jeszcze się nie zdarzyło abym czegoś nie zmodyfikowala. Lubię eksperymentować, bawi mnie to, nawet do babki cytrynowej Michaski dodalam soku z mandarynek, pyszności:)
Dlatego robisz takie ładne ciastka. Doświadczenie masz.