Ryba smażona, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, nieśmiertelny mus jabłkowy.

Ryba smażona, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, nieśmiertelny mus jabłkowy.
Sos śliwkowy do mięs :)
Jeżeli masz powidła, to słoik powideł należy rozcieńczyć do żądanej konsystencji wodą ,podgrzewając doprawić solą , cukrem, octem i chili-można dodać szczyptę kardamonu lub imbiru. Zagotować, wystudzić-podawać na zimno.
Natomiast ze świeżych śliwek to tak około 70 dag wydrylować, wrzucić do gara razem z cukrem-dość porządna ilość, bo tak mniej więcej 4 łyżki stołowe i pogotować. Jeśli chcesz uzyskać bardziej wytrawny smak, to wystarczy, że będziesz je dusić dopóki nie rozpadną się trochę, a jeżeli chcesz taki ciężkawy, dymny jak w Decadence, to musisz je podsmażyć w tym syropie, aż ściemnieją. Następnie doprawiasz octem, solą, chili i czym Ci tam fantazja podpowie-acha , przy świezych śliwkach dobrze się sprawdza sos sojowy.
Jeżeli chcesz sos podac na ciepło, to lepiej dodać sok z cytryny, niż ocet.
Mnie smakował bardziej sos niezbyt długo gotowany, ale potem potraktowany blenderem. Smak owoców był wyrazistszy.
Myślę, że dodatek śliwek suszonych byłby ciekawym akcentem.
Zatem oddaję przepis twojemu wyczuciu i fantazji :) Smacznego :)
Ktoś sie tłucze w kuchni to pewnie obiad będzię . Co tam , zjem i skrytykuję :) Jutro wyjezdżam to mi nie zalezy :-)
Taka kolezanka, zamiast pomóc, to czeka na gotowe. A ja biedna muszę wszystkiego poszukać, przygotować, ugotować i usmazyć...:gotowanie: