Co dzisiaj gotujesz na obiad ? #8

16 września 2016 11:02 / 6 osobom podoba się ten post
Ktoś sie tłucze w kuchni to pewnie obiad będzię . Co tam , zjem i skrytykuję :) Jutro wyjezdżam to mi nie zalezy
16 września 2016 11:16 / 5 osobom podoba się ten post
Ryba smażona, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, nieśmiertelny mus jabłkowy.
16 września 2016 11:20 / 4 osobom podoba się ten post
ewa59

Ryba smażona, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, nieśmiertelny mus jabłkowy.

U mnie podobnie. Ryba smazona,micha salaty z dodatkami (ja) a pdp dostanie jeszcze ze dwa ziemniaki. Oraz sos musztardowy. Na deser dla mnie jablko. A dla babci bedzie resztka sorbetu z czarnej porzeczki 
16 września 2016 11:21 / 4 osobom podoba się ten post
Moja babulenka bez musu nie jada.....a to obiad dla Niej, sorry
16 września 2016 11:25 / 3 osobom podoba się ten post
tina 100%

Sos śliwkowy do mięs :)
Jeżeli masz powidła, to słoik powideł należy rozcieńczyć do żądanej konsystencji wodą ,podgrzewając doprawić solą , cukrem, octem i chili-można dodać szczyptę kardamonu lub imbiru. Zagotować, wystudzić-podawać na zimno.
Natomiast ze świeżych śliwek to tak około 70 dag wydrylować, wrzucić do gara razem z cukrem-dość porządna ilość, bo tak mniej więcej 4 łyżki stołowe i pogotować. Jeśli chcesz uzyskać bardziej wytrawny smak, to wystarczy, że będziesz je dusić dopóki nie rozpadną się trochę, a jeżeli chcesz taki ciężkawy, dymny jak w Decadence, to musisz je podsmażyć w tym syropie, aż ściemnieją. Następnie doprawiasz octem, solą, chili i czym Ci tam fantazja podpowie-acha , przy świezych śliwkach dobrze się sprawdza sos sojowy. 
Jeżeli chcesz sos podac na ciepło, to lepiej dodać sok z cytryny, niż ocet.
Mnie smakował bardziej sos niezbyt długo gotowany, ale potem potraktowany blenderem. Smak owoców był wyrazistszy.
Myślę, że dodatek śliwek suszonych byłby ciekawym akcentem.

Zatem oddaję przepis twojemu wyczuciu i fantazji :) Smacznego :)

Mam.Wyprodukowałam DecadenceW końcu mam Marca J...Jest pyszny....Nie musiałam blendować,tak fajnie śliwki sie rozleciały i nie dodałam chili,bo PoD nie lubi mocno pikantnych akcentów(limonka,sól,sos sojowy,kardamon,imbir).Dzięki Tina
16 września 2016 11:32 / 4 osobom podoba się ten post
mleczkovoll40

Ktoś sie tłucze w kuchni to pewnie obiad będzię . Co tam , zjem i skrytykuję :) Jutro wyjezdżam to mi nie zalezy :-)

Taka kolezanka, zamiast pomóc, to czeka na gotowe. A ja biedna muszę wszystkiego poszukać, przygotować, ugotować i usmazyć...
16 września 2016 11:33 / 2 osobom podoba się ten post
Malgi

Taka kolezanka, zamiast pomóc, to czeka na gotowe. A ja biedna muszę wszystkiego poszukać, przygotować, ugotować i usmazyć...:gotowanie:

czy ja kiedys pisałam , że życie opiekunki to raj na ziemi ? nigdy , przenigdy .
16 września 2016 19:03 / 3 osobom podoba się ten post
Pieczen z sosem grzybowym ziemniaczki czerwona kapusta i mizeria.;-)
16 września 2016 23:50 / 1 osobie podoba się ten post
Obiadowe zaległości trza odrobić:)
Wczoraj-bawarskie kiełbaski smażone,ziemniaki,surówka/papryka czerw.cykoria,groszek z puszki,jabłko/
Dziś- łosoś smażony,ziemniaki,surówka /buraczki+jabłko/
17 września 2016 07:05 / 1 osobie podoba się ten post
ziemniaczki piurre i kapusta kiszona ichna,jogurt i herbatka
17 września 2016 08:31 / 1 osobie podoba się ten post
rosol wolowy z wielka iloscia warzyw dla pdp. Dla mnie micha salaty i kawalek gotowanej wolowiny Na deser sliwki stanleyki.
17 września 2016 08:43
Dziś kuchnia serwuje kalafiora,ziemniaki i potrawkę z parówek,papryki,cebuli i może fasoli białej/obadam co w puszce:)/
17 września 2016 11:02 / 9 osobom podoba się ten post
Świeża rybka zaraz będzie dostarczona,Darek wraca.
Sandacz i szczupak
17 września 2016 11:05 / 5 osobom podoba się ten post
Schab z sosem z kurek,słodkie ziemniaki,karczochy w oliwie i zielona sałata,a dla POD warzywa na cieplo(dziś Provence).
17 września 2016 11:40 / 5 osobom podoba się ten post
Makaron + sos pieczarkowy (nie uległam Pdp i w całości "selbst gemacht" !) + sałata zielona (tu uległam....) z sosem. I picie.
To co  zwykle u nas :pomponiara: