Przez te półtora roku jak tu jestem to się tyle ciast napieklam aż mi obrzydly.
Wcześniej rzadko pieklam a jeszcze mniej jadłam.
Przez nie tylko mi przybyło tu i ówdzie.

Przez te półtora roku jak tu jestem to się tyle ciast napieklam aż mi obrzydly.
Wcześniej rzadko pieklam a jeszcze mniej jadłam.
Przez nie tylko mi przybyło tu i ówdzie.
Kluski, rolady wołowe i modro kapusta :-)
Dzisiaj bez prezentacji bo syn wizytę zaliczył/ obiadu nie jadł/ i zapomniałam pstryknąć. miałam żeberka pieczone i kapustę duszoną na miodzie,ziemniaki.
Michasiu, możesz napisać coś więcej o tej kapuście :)?
Kurczak na ryżu- jest przepyszny Emotikon smile
2 szklanki ryżu, na to cebula w półplasterki /u mnie podduszona troszkę / na to kurczak- doprawiony według własnego gustu.
Zalewa - 5 szkl wody, 2 łyżeczki papryki sl., 1 łyżką cukru, 6 łyżek keczupu /ja dałam pikantny/, pieprz, czosnek gr., pół kostki masła i 2 łyżeczki Vegety. Zagotować i zalać ryż z cebulą i kurczakiem. Piec około godziny w 200 st bez przykrycia. Ja piekłam trochę ponad godzinkę.
Smacznego!
Prawdziwo niedziela:-) A kluski tarte?
Kapustę kiszoną / jak kwasna to płuczę/ wyciska, wrzucam na patelnię/ dużą/ bez żadnego tłuszczu i daję jej się podpalić, oczywiście mieszam.Kiedy równo podpalona podlewam sporą ilością wody,dodaję cebulę pokrojoną listek,ziarenka pieprzu, ziela i miodu 2-3 łyżki i oleju też tak około 3 łyżek.,Przykrywam i na małym ogniu się dusi.zaglądam co jakiś czas i podlewam wodą.Ilości dokładnych nie podam bo zależy ile kapusty,musi mieć smak słodko-kwaśny, ja jeszcze daję troszkę cukru, soli do smaku .Powinna mieć kolor ciemnego brązu/kasztan?/ Jestem jej smakoszem.
Dzięki :).
"Podpalić" tzn. lekko przypalić, czy co?
Kapustę kiszoną / jak kwasna to płuczę/ wyciska, wrzucam na patelnię/ dużą/ bez żadnego tłuszczu i daję jej się podpalić, oczywiście mieszam.Kiedy równo podpalona podlewam sporą ilością wody,dodaję cebulę pokrojoną listek,ziarenka pieprzu, ziela i miodu 2-3 łyżki i oleju też tak około 3 łyżek.,Przykrywam i na małym ogniu się dusi.zaglądam co jakiś czas i podlewam wodą.Ilości dokładnych nie podam bo zależy ile kapusty,musi mieć smak słodko-kwaśny, ja jeszcze daję troszkę cukru, soli do smaku .Powinna mieć kolor ciemnego brązu/kasztan?/ Jestem jej smakoszem.
Biorę bez pytania. Zanim zrobię , to już jestem smakoszem tej kapustki :przytula:
Nie pożałujesz:) bierz w ciemno tylko nasza krajowa kapusta jest lepsza.