didusiaNigdy nie jadłam baranich żeberek -a dobre to je?:-)
Jagnięcina jest pyszna bez upiększeń, barani tłuszcz zawsze ma zapaszek i to niezbyt przyjemny, a że na żeberkach tłuszczu jest dużo, dlatego postanowiłam zamarynować. Knorr podrzucił recepturę, ale za późno, zrobiłam na oko taką do dziczyzny jak robił syn poprzedniej mojej pdp. Jest tam ocet balsamiczny, owoc jałowca,goździki, miód, gałka muszkatołowa, cynamon i inne. Nawet nie miałam wszystkich składników, ale pachnie cudnie

Jeden dzień marynowałam w słoju w lodówce, raz po raz wstrząsając. Po wyjęciu obsmażyłam, potem podlałam wodą i dusiłam na patelni. Mięsko jest kruche, trochę słodko-kwaskowate, ale nie za bardzo. Wiem , bo właśnie poobierałam kosteczki, odrzuciłam tłuszcz, rozdrobniłam mięsko i spróbowałam

Sos zrobię ciemny pieczeniowy z paczki, kapusta czerwona z jabłkiem ze słoika, kluseczki kopytka. Miałyśmy ten zestaw zjeść wczoraj na kolację, ale goście byli, więc dostali placki kartoflane, w końcu ta baranina to moja zdobyczna
