Co dzisiaj gotujesz na obiad ? #8

12 czerwca 2016 12:48 / 1 osobie podoba się ten post
hawana

Jagnięcina jest pyszna bez upiększeń, barani tłuszcz zawsze ma zapaszek i to niezbyt przyjemny, a że na żeberkach tłuszczu jest dużo, dlatego postanowiłam zamarynować. Knorr podrzucił recepturę, ale za późno,  zrobiłam na oko taką do dziczyzny jak robił syn poprzedniej mojej pdp. Jest tam ocet balsamiczny, owoc jałowca,goździki, miód, gałka muszkatołowa, cynamon i inne. Nawet nie miałam wszystkich składników, ale pachnie  cudnie:-) Jeden dzień marynowałam w słoju w lodówce, raz po raz wstrząsając. Po wyjęciu obsmażyłam, potem podlałam wodą i dusiłam na patelni. Mięsko jest kruche, trochę słodko-kwaskowate, ale nie za bardzo.  Wiem , bo właśnie poobierałam kosteczki, odrzuciłam tłuszcz, rozdrobniłam mięsko i spróbowałam:-)Sos zrobię ciemny pieczeniowy z paczki, kapusta czerwona z jabłkiem ze słoika, kluseczki kopytka. Miałyśmy ten zestaw zjeść wczoraj na kolację, ale goście byli, więc dostali placki kartoflane, w końcu ta baranina to moja zdobyczna:-)

ale ta marynata też dobra, ocet sprawi, że mięso traci aromat barani i skruszeje trochę, miód podkreśli smak, owoc jałowca, goździki itpd nadzadzą aromatu. Tylko dopiszę jeszcze, że marynuję mięso ok. 4 dni. A wcześniej mrożę. 
Ale nie mus tak robić, każdy robi po swojemu. 
12 czerwca 2016 12:49 / 1 osobie podoba się ten post
No tak, dobra jest zupa z bobra, a jeszcze lepsza z...
Więc ni ma strachu
12 czerwca 2016 12:53 / 1 osobie podoba się ten post
hawana

A roladę z mielonego z porem i serem w środku, zapiekaną w rękawie w piekarniku robiłas? Bobra na zimno i na ciepło. Polecam.:-)

nie dziękuję ---- może dobrze smakuje - ale sama myśl , że mielone
12 czerwca 2016 13:10 / 2 osobom podoba się ten post
lolowa

nie dziękuję ---- może dobrze smakuje - ale sama myśl , że mielone :diabel2::goraczka::ubikacja2:

Przejedzona?
12 czerwca 2016 13:13 / 1 osobie podoba się ten post
hawana

Przejedzona?

zdecydowane --- NIE ---- chcę twardego mięsiwa w różnych postaciach ( byle nie mielone ) mam 160 cm wzrostu --- miałam przed ostatnim przyjazdem 58 kg--- a teraz tylko lub aż 54 mam dośc
12 czerwca 2016 14:35 / 4 osobom podoba się ten post
Puree ziemniaczane , biała kiełbasa ( ichnia ) smażona .......i ......bigos , prawdziwy bigos !
12 czerwca 2016 15:02 / 4 osobom podoba się ten post
Syn nam przywiózł meksykańskie jedzonko, dobrze że sosy można samemu dodawać, bo spróbowałam jednego i ledwo ogniem ziać nie zaczęłam.
12 czerwca 2016 16:23 / 1 osobie podoba się ten post
Mirka Dz

Syn nam przywiózł meksykańskie jedzonko, dobrze że sosy można samemu dodawać, bo spróbowałam jednego i ledwo ogniem ziać nie zaczęłam.

Tylko broń Boże nie popijaj wodą, a .... mlekiem. 
12 czerwca 2016 16:24 / 1 osobie podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Puree ziemniaczane , biała kiełbasa ( ichnia ) smażona .......i ......bigos , prawdziwy bigos ! :fastfood:

Lubię bigos.
12 czerwca 2016 17:27 / 2 osobom podoba się ten post
Knorr

Lubię bigos.

Zapraszam
12 czerwca 2016 18:33 / 1 osobie podoba się ten post
Sznycel młode ziemniaki i sałata lodowa z pomidorami na deser lody
12 czerwca 2016 18:34 / 2 osobom podoba się ten post
salka

Sznycel młode ziemniaki i sałata lodowa z pomidorami na deser lody:-)

dzisiaj nie gotujemy, dzisiaj kibicujemy ! Polska biało czerwona ....
12 czerwca 2016 18:40 / 3 osobom podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Puree ziemniaczane , biała kiełbasa ( ichnia ) smażona .......i ......bigos , prawdziwy bigos ! :fastfood:

Zostalo troche tego bigosu?  Bo ja bym sie chetnie wprosila ;)) Wzielabym naparstek jakiegos trunku bo po co nam wiecej skoro po 50-tce spiewac zaczniemy? 
12 czerwca 2016 23:15 / 4 osobom podoba się ten post
Jutro na obiad będzie bigos, z Kapustki ))
13 czerwca 2016 09:14 / 2 osobom podoba się ten post
Sznycle , młode ziemniaki .