Co dzisiaj gotujesz na obiad ? #8

12 czerwca 2016 11:55 / 2 osobom podoba się ten post
lolowa

jak ja wam wszystkim zazdroszczę --- poniewaz moja babunia rok temu była dosyc długo w spiączce farmakologicznej ( bez trachotomii , wszystkie rurki były w ustach ) nie umie już jeśc nic twardszego niz mielony , nie chce mi się gotowac dwóch obiadów , dla każdej cos innego , to mogę tutaj tylko pomarzyc i w myślach te smaki poczuc

Zapraszam do nas na obiad
12 czerwca 2016 11:59 / 3 osobom podoba się ten post
Babcia - zupka, catering
Moja zmienniczka i ja: pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym (sos wyrób własny ! tak na koniec poszalałam....) + ryż + surówka (tu nie poszalałam...) + woda do, popicia
12 czerwca 2016 12:08
Kobietka

Babcia - zupka, catering :-(
Moja zmienniczka i ja: pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym (sos wyrób własny ! tak na koniec poszalałam....) + ryż + surówka (tu nie poszalałam...:zawstydzony:) + woda do, popicia :yo:

A co to za catering macie? Drogi taki "luxus"?
12 czerwca 2016 12:23 / 1 osobie podoba się ten post
hawana

Pomidorowa z makaronem w południe, a teraz piekę baranie zeberka marynowane. Zrobiłam  jak dziczyznę. Zobaczymy co z tego wyniknie. Pachnie ładnie. Do tego ciemny sos planuję, ziemniaki i czerwoną kapustę.

Bardzo dobre!!!!! 
I tylko cabernet sauvignon brak ))
12 czerwca 2016 12:25 / 2 osobom podoba się ten post
Ziemniaki , mielone ze serem ,czerwona kapustka -dla mnie dodatkowo żurek.
12 czerwca 2016 12:31
margarita13

Zapraszam do nas na obiad:randka3::taniec2:

dziękuję bardzo ---- pognałabym na skrzydłach ---- żeby już nic z mięsa mielonego nie widziec
12 czerwca 2016 12:35 / 3 osobom podoba się ten post
didusia

Nigdy nie jadłam baranich żeberek -a dobre to je?:-)

Jagnięcina jest pyszna bez upiększeń, barani tłuszcz zawsze ma zapaszek i to niezbyt przyjemny, a że na żeberkach tłuszczu jest dużo, dlatego postanowiłam zamarynować. Knorr podrzucił recepturę, ale za późno,  zrobiłam na oko taką do dziczyzny jak robił syn poprzedniej mojej pdp. Jest tam ocet balsamiczny, owoc jałowca,goździki, miód, gałka muszkatołowa, cynamon i inne. Nawet nie miałam wszystkich składników, ale pachnie  cudnie Jeden dzień marynowałam w słoju w lodówce, raz po raz wstrząsając. Po wyjęciu obsmażyłam, potem podlałam wodą i dusiłam na patelni. Mięsko jest kruche, trochę słodko-kwaskowate, ale nie za bardzo.  Wiem , bo właśnie poobierałam kosteczki, odrzuciłam tłuszcz, rozdrobniłam mięsko i spróbowałamSos zrobię ciemny pieczeniowy z paczki, kapusta czerwona z jabłkiem ze słoika, kluseczki kopytka. Miałyśmy ten zestaw zjeść wczoraj na kolację, ale goście byli, więc dostali placki kartoflane, w końcu ta baranina to moja zdobyczna
12 czerwca 2016 12:38 / 2 osobom podoba się ten post
hawana

Jagnięcina jest pyszna bez upiększeń, barani tłuszcz zawsze ma zapaszek i to niezbyt przyjemny, a że na żeberkach tłuszczu jest dużo, dlatego postanowiłam zamarynować. Knorr podrzucił recepturę, ale za późno,  zrobiłam na oko taką do dziczyzny jak robił syn poprzedniej mojej pdp. Jest tam ocet balsamiczny, owoc jałowca,goździki, miód, gałka muszkatołowa, cynamon i inne. Nawet nie miałam wszystkich składników, ale pachnie  cudnie:-) Jeden dzień marynowałam w słoju w lodówce, raz po raz wstrząsając. Po wyjęciu obsmażyłam, potem podlałam wodą i dusiłam na patelni. Mięsko jest kruche, trochę słodko-kwaskowate, ale nie za bardzo.  Wiem , bo właśnie poobierałam kosteczki, odrzuciłam tłuszcz, rozdrobniłam mięsko i spróbowałam:-)Sos zrobię ciemny pieczeniowy z paczki, kapusta czerwona z jabłkiem ze słoika, kluseczki kopytka. Miałyśmy ten zestaw zjeść wczoraj na kolację, ale goście byli, więc dostali placki kartoflane, w końcu ta baranina to moja zdobyczna:-)

to zemsta --- tak obrazowo opisywac ---- może mielonego ???
12 czerwca 2016 12:39 / 2 osobom podoba się ten post
Knorr

Bardzo dobre!!!!! 
I tylko cabernet sauvignon brak :-)))

Zabraknie  i już zabrakło do marynaty, ale damy radę
12 czerwca 2016 12:39 / 1 osobie podoba się ten post
Knorr

Bardzo dobre!!!!! 
I tylko cabernet sauvignon brak :-)))

Zabraknie  i już zabrakło do marynaty, ale damy radę
12 czerwca 2016 12:40 / 3 osobom podoba się ten post
lolowa

to zemsta --- tak obrazowo opisywac ---- może mielonego ???

Bardzo chętnie, suróweczkę z białej jeszcze poproszę
12 czerwca 2016 12:40 / 1 osobie podoba się ten post
ja już mężowi kazałam przygotowac --- schabowego , karczek z grilla , steki wołowe ---- było tylko pytanie , czy dam radę to wszystko na raz zjeśc ---- odp. TAK
12 czerwca 2016 12:43 / 3 osobom podoba się ten post
lolowa

dziękuję bardzo ---- pognałabym na skrzydłach ---- żeby już nic z mięsa mielonego nie widziec

A roladę z mielonego z porem i serem w środku, zapiekaną w rękawie w piekarniku robiłas? Bobra na zimno i na ciepło. Polecam.
12 czerwca 2016 12:45 / 1 osobie podoba się ten post
Pomidorowa z makaronem,co prawda z kostki i koncentratu pomid.ale nawet dobra.W lodówce mam 3 rodzaje ciast.Skosztuje wpierw sernika na zimno.
12 czerwca 2016 12:46 / 2 osobom podoba się ten post
hawana

A roladę z mielonego z porem i serem w środku, zapiekaną w rękawie w piekarniku robiłas? Bobra na zimno i na ciepło. Polecam.:-)

tego BOBRA bedzie najtrudniej wyczaic, poza tym jest pod ochrona