Co dzisiaj gotujesz na obiad ? #8

15 sierpnia 2016 21:26
margaritka59

U mnie dzisiaj grillowana ośmiornica w moim wykonaniu, z sałatami i sosem z avocado. Już miałam frajdę przy oprawianiu tego stwora i myślę, że będzie tak samo przy jedzeniu. Bardzo lubię owoce morza:gotowanie:

Jestem ciekawa jak wyszła Ci ta ośmiornica? Z tego co wiem jest dosyć trudna w obróbce. Kiedyś Grecy mi opowiadali, że trzeba uważać aby nie była twarda. Podobno to sztuka taką właśnie zrobić. Nie wiem,  osobiście nie próbowałam  przyrządzać.
15 sierpnia 2016 21:30 / 2 osobom podoba się ten post
Ja w dalszym ciągu się lenię Linsen Eintopf z puszki. Babcia zachwycona. Cena promocyjna 1,29 euro.
15 sierpnia 2016 23:05 / 3 osobom podoba się ten post
Alina

Jestem ciekawa jak wyszła Ci ta ośmiornica? Z tego co wiem jest dosyć trudna w obróbce. Kiedyś Grecy mi opowiadali, że trzeba uważać aby nie była twarda. Podobno to sztuka taką właśnie zrobić. Nie wiem,  osobiście nie próbowałam  przyrządzać.

Nie jest to wcale takie trudne. Żeby mięsko nie było twarde, tylko takie chrupiąco miękkie, to są na to różne sposoby. Najłatwiejszy , to przed gotowaniem zamrozić. Nic nie traci na wartości .Przed gotowaniem właściwym zanurza sie macki we wrzatku - kilka razy po kilka mimut. Gotowanie własciwe w wodzie z listkiem laurowym, zielem ang.,cebulą, czosnkiem, toszeczkę soli . Przed grillowaniem , pokrojone kawałki poleżały chwilunię w takiej marynacie: olej, sok z limonki, tymianek suchy, pieprz i sól morska. Możesz mi wierzyć, że sama nie spodziewałam sie takiego smaku, mniam .., Wiem już, że ośmiornica będzie już często gościła w moim menu.Mój brat kupuje osmiornice w Polsce, już oprawione i zamrożone. Tutaj 1 kg świezej kosztuje 6,5 euro.
16 sierpnia 2016 07:15 / 1 osobie podoba się ten post
kartofelki smazone z jajeczkiem,szpimak,mus jabłkowy dla pana,woda dla nas
16 sierpnia 2016 09:57 / 2 osobom podoba się ten post
U mnie dzisiaj nóżki z kurczaka z piekarnika.
16 sierpnia 2016 11:54 / 2 osobom podoba się ten post
Barszcz czerwony  - na żeberku, włoszczyźnie i z ziemniakami.
Zwykła zupka, ale fajna
16 sierpnia 2016 13:15
Właśnie pdp . postanowiła dać mi nieco spokoju - zamówiłam pizzę i nie muszę gotowac dziś :)
16 sierpnia 2016 13:32 / 2 osobom podoba się ten post
Krewetki w sosie czosnkowym i musztardowym(palce lizać)-to dla mnie.
Paluszki rybne w sosie curry,warzywa duszone w piekarniku i spetzle-dla POD.
16 sierpnia 2016 17:40 / 1 osobie podoba się ten post
margaritka59

Nie jest to wcale takie trudne. Żeby mięsko nie było twarde, tylko takie chrupiąco miękkie, to są na to różne sposoby. Najłatwiejszy , to przed gotowaniem zamrozić. Nic nie traci na wartości .Przed gotowaniem właściwym zanurza sie macki we wrzatku - kilka razy po kilka mimut. Gotowanie własciwe w wodzie z listkiem laurowym, zielem ang.,cebulą, czosnkiem, toszeczkę soli . Przed grillowaniem , pokrojone kawałki poleżały chwilunię w takiej marynacie: olej, sok z limonki, tymianek suchy, pieprz i sól morska. Możesz mi wierzyć, że sama nie spodziewałam sie takiego smaku, mniam .., Wiem już, że ośmiornica będzie już często gościła w moim menu.Mój brat kupuje osmiornice w Polsce, już oprawione i zamrożone. Tutaj 1 kg świezej kosztuje 6,5 euro.

Dobrze przyrządzona ośmiornica jest super, a z tego co piszesz to taka właśnie Ci wyszła. Smacznego! 
16 sierpnia 2016 17:56 / 1 osobie podoba się ten post
Alina

Dobrze przyrządzona ośmiornica jest super, a z tego co piszesz to taka właśnie Ci wyszła. Smacznego! :-)

Tus przylazla.......do gotowania,,,dyskusji spac,,,,,,,,,,pieronem,,,,,,,,bo komary czekaja,,ino jesc,,,,,,,,, wstydz sie,,,,,,,,, obudzila sie bedzie gotowac jak ta babka z toba wytrzyma,,,,,,,,,,,,,
16 sierpnia 2016 19:15 / 2 osobom podoba się ten post
Babka

Tus przylazla.......do gotowania,,,dyskusji spac,,,,,,,,,,pieronem,,,,,,,,bo komary czekaja,,ino jesc,,,,,,,,,:adorator: wstydz sie,,,,,,,,,:strach przed noca: obudzila sie bedzie gotowac jak ta babka z toba wytrzyma,,,,,,,,,,,,,:wiezienie:

Ja to o takich eksperymentach tylko pomarzyć i poczytać mogę. Dzisiaj na obiad zrobiłam śledzia w śmietanie + ziemniaki w mundurkach, a ponieważ była córka to na deser była sałatka owocowa. Koszt śledzia 1,25 euro x 2 opakowania = 2,50. No i niech ktoś mi powie, że za 50 euro nie da się w dwie osoby tygodznia przeżyć ? Da się i to razem z kotem przyjmując w dodatku gości. Zapraszam na przeszkolenie do mojej pdp. Za to jak przyjadę do domu to sobie zrobię schabowego na pół talerza ot co.
16 sierpnia 2016 19:24 / 1 osobie podoba się ten post
Alina

Ja to o takich eksperymentach tylko pomarzyć i poczytać mogę. Dzisiaj na obiad zrobiłam śledzia w śmietanie + ziemniaki w mundurkach, a ponieważ była córka to na deser była sałatka owocowa. Koszt śledzia 1,25 euro x 2 opakowania = 2,50. No i niech ktoś mi powie, że za 50 euro nie da się w dwie osoby tygodznia przeżyć ? Da się i to razem z kotem przyjmując w dodatku gości. Zapraszam na przeszkolenie do mojej pdp. Za to jak przyjadę do domu to sobie zrobię schabowego na pół talerza ot co.:-)

Alina masz fejsa dej namiary............ja Cie przeszkole,,,,,,,,,,,,ja pitole
16 sierpnia 2016 22:09 / 1 osobie podoba się ten post
Babka

Tus przylazla.......do gotowania,,,dyskusji spac,,,,,,,,,,pieronem,,,,,,,,bo komary czekaja,,ino jesc,,,,,,,,,:adorator: wstydz sie,,,,,,,,,:strach przed noca: obudzila sie bedzie gotowac jak ta babka z toba wytrzyma,,,,,,,,,,,,,:wiezienie:

Babka  może nie zauważy,a może już śpi , to napisze szybciutko: cieciorka z warzywami i chorizo , lody i małe co nieco poza domem. 
16 sierpnia 2016 22:36 / 1 osobie podoba się ten post
margarita13

Krewetki w sosie czosnkowym i musztardowym(palce lizać)-to dla mnie.
Paluszki rybne w sosie curry,warzywa duszone w piekarniku i spetzle-dla POD.

Też wybrałabym to pierwsze 
17 sierpnia 2016 06:54 / 1 osobie podoba się ten post
Dobrze ze mam rezewe zupka pomidorowa z zamrazarki wiec tak jakby bez roboty