U mnie dzisiaj grillowana ośmiornica w moim wykonaniu, z sałatami i sosem z avocado. Już miałam frajdę przy oprawianiu tego stwora i myślę, że będzie tak samo przy jedzeniu. Bardzo lubię owoce morza:gotowanie:
U mnie dzisiaj grillowana ośmiornica w moim wykonaniu, z sałatami i sosem z avocado. Już miałam frajdę przy oprawianiu tego stwora i myślę, że będzie tak samo przy jedzeniu. Bardzo lubię owoce morza:gotowanie:
Jestem ciekawa jak wyszła Ci ta ośmiornica? Z tego co wiem jest dosyć trudna w obróbce. Kiedyś Grecy mi opowiadali, że trzeba uważać aby nie była twarda. Podobno to sztuka taką właśnie zrobić. Nie wiem, osobiście nie próbowałam przyrządzać.
Nie jest to wcale takie trudne. Żeby mięsko nie było twarde, tylko takie chrupiąco miękkie, to są na to różne sposoby. Najłatwiejszy , to przed gotowaniem zamrozić. Nic nie traci na wartości .Przed gotowaniem właściwym zanurza sie macki we wrzatku - kilka razy po kilka mimut. Gotowanie własciwe w wodzie z listkiem laurowym, zielem ang.,cebulą, czosnkiem, toszeczkę soli . Przed grillowaniem , pokrojone kawałki poleżały chwilunię w takiej marynacie: olej, sok z limonki, tymianek suchy, pieprz i sól morska. Możesz mi wierzyć, że sama nie spodziewałam sie takiego smaku, mniam .., Wiem już, że ośmiornica będzie już często gościła w moim menu.Mój brat kupuje osmiornice w Polsce, już oprawione i zamrożone. Tutaj 1 kg świezej kosztuje 6,5 euro.
Dobrze przyrządzona ośmiornica jest super, a z tego co piszesz to taka właśnie Ci wyszła. Smacznego! :-)
Tus przylazla.......do gotowania,,,dyskusji spac,,,,,,,,,,pieronem,,,,,,,,bo komary czekaja,,ino jesc,,,,,,,,,:adorator: wstydz sie,,,,,,,,,:strach przed noca: obudzila sie bedzie gotowac jak ta babka z toba wytrzyma,,,,,,,,,,,,,:wiezienie:
Ja to o takich eksperymentach tylko pomarzyć i poczytać mogę. Dzisiaj na obiad zrobiłam śledzia w śmietanie + ziemniaki w mundurkach, a ponieważ była córka to na deser była sałatka owocowa. Koszt śledzia 1,25 euro x 2 opakowania = 2,50. No i niech ktoś mi powie, że za 50 euro nie da się w dwie osoby tygodznia przeżyć ? Da się i to razem z kotem przyjmując w dodatku gości. Zapraszam na przeszkolenie do mojej pdp. Za to jak przyjadę do domu to sobie zrobię schabowego na pół talerza ot co.:-)
Tus przylazla.......do gotowania,,,dyskusji spac,,,,,,,,,,pieronem,,,,,,,,bo komary czekaja,,ino jesc,,,,,,,,,:adorator: wstydz sie,,,,,,,,,:strach przed noca: obudzila sie bedzie gotowac jak ta babka z toba wytrzyma,,,,,,,,,,,,,:wiezienie:
Krewetki w sosie czosnkowym i musztardowym(palce lizać)-to dla mnie.
Paluszki rybne w sosie curry,warzywa duszone w piekarniku i spetzle-dla POD.