Co dzisiaj gotujesz na obiad ? #8

12 sierpnia 2016 09:56 / 1 osobie podoba się ten post
U mnie dzis rybka,ziemniaczki i surowka z kiszonej kapustymus jakowy dla ulubienca i woda
12 sierpnia 2016 10:23 / 1 osobie podoba się ten post
Ja dzisiaj ziemniaczki i rybka, tylko nie wiem jeszcze czy zrobię ją na parze, czy ugotuję z przyprawami?
12 sierpnia 2016 13:14
Ugotuję rosół. Ta decyzja jest łatwa do podjęcia, te ważniejsze niestety wzbudzają niepokój i wcale nie są łatwe. Ehhh...
12 sierpnia 2016 13:31
Ja właśnie piekę rybkę w piekarniku , a do tego ziemniaki gotowane i sałatka .
12 sierpnia 2016 13:34
Rosół,indyk po prowansalsku,ryż,gotowane warzywa.Na deser chyba beda lody jakiś Eismann ma przyjechać
12 sierpnia 2016 13:35 / 1 osobie podoba się ten post
Jaki przeps na mus no tak dla mnie to prosta sprawa a tu w DE to juz na taka poszłam łatwizne ze hej! wiec tak teraz mamy wczesne papierowki jak to my je nazyzamy,zbieram bo drzewo do nieba wiec nie wleze,tylko spady myje jabłuszka i wykrawam pestki i i to co brzydkie wrzucam do garnka podlewam troche woda i gotuje.Jabłka gotuja sie szybciudko jak sa wszystkie miekkie czyli dobrze przegotowane w szybkowarze idzie to migiem czekam chwlke i je blederem zmiksuje pomiewasz jabłuszka gotuje ze skurka,słodzic nie trzeba poniewasz sa same w sobie słodkie,w pojemnik i do zamrazarki oczywiscie zimne i to wszystko !
12 sierpnia 2016 13:40 / 1 osobie podoba się ten post
Mirka Dz

Ja dzisiaj ziemniaczki i rybka, tylko nie wiem jeszcze czy zrobię ją na parze, czy ugotuję z przyprawami?

Ja miałam łososia podsmarzyłam delikatnie a potem dusiło sie w pomidorkach i papryce pyszne wyszła musze sie pochwalicJeszcze czuje smak jego!!
12 sierpnia 2016 13:41 / 2 osobom podoba się ten post
12 sierpnia 2016 16:01 / 1 osobie podoba się ten post
Ryba, ryż i sałaty. Kupiłam też dzisiaj ośmiornicę 1,5 kg.Sama jestem ciekawa efektów smakowych po moim przyrządzeniu.Zaczęłam od lektury i skorzystam jeszcze z koła ratunkowego- telefon do przyjaciela ( bratowa)
12 sierpnia 2016 16:48
kasia63

A co to takiego DZIADY?

dziady to bardzo //stara// potrawa,za czasow gdy po domach chodzili ludzie po prosbie,wiec niektore gospodynie na te okolicznosc przygotowywaly te potrawe,azeby poczestowac owych niespodziewanych gosci
dziady,to inaczej prazuchy,prazoki a jeszcze gdzie indziej na to mowia dusicha
pierwszy raz gotowalam taka mini pporcje
6srednich ,ziemniakow obrac i i zalac woda tak by je przykryly
gdy beda w polowie miekkie zasypac te gotujace ziemniaki 1 szklanka maki pszennej i dalej gotowac do miekkosci na wolniejszym ogniu
gdy juz sie ugotuja bardzo dobrze odcedzic,nastepnie to dokladnie utluc,na jednolita mase,
przygotowac na patelni podsmazony boczek z cebulka na masle lub smalcu,a z masy ziemniaczanej uformowalam waleczek i kroje male kluseczki,i lekko podsmazyc na patelni,ja podaje to z kapusniakiem na odzielnym talerzu,ale mozna to podac z kwasnym lub slodkim mlekiem a do tego mloda kapustka czy ewentualnie surowka
12 sierpnia 2016 17:10 / 1 osobie podoba się ten post
zrobiłam dziś fasolkę po bretońsku, obiecaną dziadkowi od 3 tyg., miałam problem z kupnem suchej fasoli na moim zadupiu, wczoraj wybrałam sie do miasta i znalazłam w Rewe 0,5 kg malej fasoli bio za 2,60€, najważniejsze, że dziadkowi, wnuczkom i córce smakowało :)
12 sierpnia 2016 20:46 / 1 osobie podoba się ten post
Babka

Twoja babcia ma dobre zadanie uprzykszyc Ci zycie...jest u siebie placi wlasciwie zada nie wymaga........a to ze wrcasz jest przyzwoleniem na wszystko ciekawe jak na to zmienniczka czy wraca ta sama czy babcia tez tak sie zachowuje w stosunku do niej czys tylko ty w takich laskach.......pod obstrzalem ale mam nadzieje ze padnie kosa na kamien.....za dobre masz serce za dobrze chcesz a gdzie w tym szacunek do samej siebie na to musisz juz zama sobie odpowiedziec Alinko...:zupa:

Ja nie mam stałej zmienniczki bo każdy chce zarobić pieniądze i nie będzie czekać aż ja po pięciu miesięcach łaskawie  zjadę do domu. Poza tym kto tutaj trafia to nie ma ochoty ponownie wrócić i dzięki temu ja mogę tak długo siedzieć. Obawiam się, że na innej stelli byłoby to niemozliwe.
13 sierpnia 2016 13:05 / 2 osobom podoba się ten post
Pulpet w sosie pomidorowym ( Marty ), ziemniaki i warzywa z wody.
13 sierpnia 2016 13:24 / 1 osobie podoba się ten post
Dziś fioletowa fasolka ,która po ugotowaniu zzieleniała z gorąca:)Ziemniaczki z koperkiem i styknie:)Jutro na specjalne zamówienie -gołąbki:)
13 sierpnia 2016 14:12 / 1 osobie podoba się ten post
no nie, ale 2-3 razy w tyg. wpadają dodatkowe gęby, ale mnie to bez różnicy usmażyć 5 kotletów, wrzucić garść makaronu więcej czy zrobić więcj salaty, a naczynia i tak wędrują do zmywarki