Ja ostatnio byłam w szoku, jak w Polsce poszłam do Deichmanna z eklamacją butów - a tutaj na miejscu pani zobaczyla i oddała mi pieniądze. W Niemczech jeszcze w sumie niczego nie zwracałam do sklepu.
Ja ostatnio byłam w szoku, jak w Polsce poszłam do Deichmanna z eklamacją butów - a tutaj na miejscu pani zobaczyla i oddała mi pieniądze. W Niemczech jeszcze w sumie niczego nie zwracałam do sklepu.
Darek wyluzuj już nie jesteś w pracy:-)
Jak dla mnie ,to te szorty sa niepełnowartościowe bo nie pasują na mój tyłek,o.
Szukam w necie informacji na temat praw opiekunek i natrafiłam na ciekawe informacje. Otóż nawet opiekunki wysłane z innych państw przez firmy, podlegają najważniejszym niemieckim regulacjom, o płacy minimalnej, o czasie pracy itd. To w sumie wszyscy wiemy, ale nie wiedziałam jakie dokładnie są przepisy co do czasu pracy. Otoz należy się jeden dzień wolny w tygodniu i 11 godzin odpoczynku nocnego. II nie ma żadnych seniorenfonow. To nie nasze zadanie, odpoczynek ma być nieprzerwany. Możemy pracować maksymalnie 38,5 godziny, przy czym samo przebywanie w domu pdp i oczekiwanie na wezwanie jest normalną pracą.
Ja jestem zatrudniona w firmie zięcia mojej Pdp i wolnych dni jako takich nie mam,wszyscy przed południem pracują. Natomiast zaraz po obiedzie jak mam ochotę wybyc z domu to informuje córkę Pdp i jadę na kilka godzin,nigdy nie było problemu ze muszę szybko wracać, wręcz przeciwnie, jak przyjezdzam po 4 h to jest zdziwienie że już. Jak chciałam jechać na weekend do znajomych to też nie było problemu, teraz znów się szykuję może w czerwcu. Trafiłam na super Pdp i rodzinkę,wszystkim takiej życzę.
Moje przyjaciolki pracujace przez Caritas maja wolne 2 razy w tyg. Po 8 h.Wtedy Pdp sa w przedszkolu.