Na wyjeździe #35

26 listopada 2016 21:02 / 1 osobie podoba się ten post
To co już masz bliźniaki?
26 listopada 2016 21:22 / 3 osobom podoba się ten post
Co za trudne równanie .
50÷ 2=25
Wnuków to Ci zycze ,bo ja też czekam na wnuczęta.
26 listopada 2016 22:03 / 3 osobom podoba się ten post
basiaim

Nie...ja już muszę do domu!  

Babka ogląda jakiś ichniejszy program muzyczny...złapałam się na tym, że zaczęłam podśpiewywać "Letzte weihnacht" i  kiwać się w rytm tego!  :tanczy:

a ja te ichniejsze programy muzyczne lubię i dzisiajsze 
Das Adventsfest der 100.000 Lichter, oglądam z przyjemnością
28 listopada 2016 09:35 / 1 osobie podoba się ten post
Zadano mi pytanie, czy upiekę na święta Precle ? co to jest ???
28 listopada 2016 09:50 / 2 osobom podoba się ten post
Gosia 1234

Tu masz stronkę z róznymi preclowymi przepisami 
http://www.brezel-baecker.de/brezelrezepte#brezelrezept4

A wygląda toto mniej-więcej tak :

28 listopada 2016 11:07 / 5 osobom podoba się ten post
Gosia 1234

Nie lepiej kupić? Raczej trudno jest upiec dobre precle,trzeba miec odpowiednią mąkę i wyrabiać to ,eeee tam powiedz,że nie umiesz.
28 listopada 2016 11:17 / 6 osobom podoba się ten post
ivanilia40

Nie lepiej kupić? Raczej trudno jest upiec dobre precle,trzeba miec odpowiednią mąkę i wyrabiać to ,eeee tam powiedz,że nie umiesz.

Nie wiem, jak jest z mąką, jaka ma być, jak wyrabiać itp. bo ja tego nie piekłam (choć lubię je jeść).
Jadłam w Monachium,zrobiliśmy bawarski wieczór, biała kiełbasa i precle pieczone przez córkę pdp, jak przyjechali jej znajomi z Berlina.
Niestety- poległa. Były przede wszystkim niektóre niedopieczone. Ze wstydem dopiekała je jeszcze raz.

28 listopada 2016 11:17 / 6 osobom podoba się ten post
Gosia 1234

Na każde pytanie "czy umiem" wykraczające poza standardowe obowiązki opiekunki odpowiadam "nie umiem". Jak na razie się sprawdza. Tu synowa piecze chleb, bułki, precle ale oprócz właściwej mąki, kosmicznego pieca dosypuje jeszcze jakiś magiczny proszek. My dostajemy gotowe.
28 listopada 2016 11:23 / 4 osobom podoba się ten post
basiaim

Nie wiem, jak jest z mąką, jaka ma być, jak wyrabiać itp. bo ja tego nie piekłam (choć lubię je jeść).
Jadłam w Monachium,zrobiliśmy bawarski wieczór, biała kiełbasa i precle pieczone przez córkę pdp, jak przyjechali jej znajomi z Berlina.
Niestety- poległa. Były przede wszystkim niektóre niedopieczone. Ze wstydem dopiekała je jeszcze raz.

Tu mam fajną rodzinę,ale za nic na świecie nie dałabym się wrobić w pieczenie czegoś czego nie jestem pewna. 
28 listopada 2016 11:42 / 12 osobom podoba się ten post
Gosia 1234

Nie piekłam nic.Zaraz za pierwszym razem poinformowałam ,że nie piekę i nie jem.Tego się trzymałam.Teraz dla Pdp piękę zopfa i zebrę.
Po upieczeniu kroję na kromki ,mrożę i mam dla babci.Czasami ich poczęsteuję ,ale bez przesady.Rodzina ma ochotę ,to przynosi sama.
Porządek ma być.
28 listopada 2016 11:47 / 10 osobom podoba się ten post
Gosia 1234

W Edece są bardzo dobre mrożone .Wkładasz do piekarnika i po kilku minutach są pachnące ,chrupiące .W innych sklepach ,tez mozna kupić te mrozone ,ale w Edece najlepsze .Kup jedno opakowanie i zrób próbę np na śniadanie .
28 listopada 2016 12:38 / 6 osobom podoba się ten post
tina 100%

Tu masz stronkę z róznymi preclowymi przepisami 
http://www.brezel-baecker.de/brezelrezepte#brezelrezept4

A wygląda toto mniej-więcej tak :

I to jest ten rarytas świateczny ? hahaha
To ja mam w Święta inne podniebienie :)
28 listopada 2016 12:43 / 9 osobom podoba się ten post
ivanilia40

Ivanilka naturalnie że nie dałam sie wmanewrować :)
Powiedziałam co my Polacy jemy na Święta i spoko.
Pieczenie gęsi tez wybiłam im z głowy :)
Zjem chętnie jedno i drugie ale jak rodzinka zrobi :)
28 listopada 2016 12:50 / 2 osobom podoba się ten post
Gosia 1234

I to jest ten rarytas świateczny ? hahaha
To ja mam w Święta inne podniebienie :)

Nie tylko na swięta to jedzą
Może w zestawieniu z czymś, to jest ich potrawa świąteczna.
W piekarniach tego mnogo,mnogo.
28 listopada 2016 13:28 / 7 osobom podoba się ten post
teresadd

Nie piekłam nic.Zaraz za pierwszym razem poinformowałam ,że nie piekę i nie jem.Tego się trzymałam.Teraz dla Pdp piękę zopfa i zebrę.
Po upieczeniu kroję na kromki ,mrożę i mam dla babci.Czasami ich poczęsteuję ,ale bez przesady.Rodzina ma ochotę ,to przynosi sama.
Porządek ma być.

Ja też nic nie piekę....raz upieklam ciasto z rabarbarem i wystarczy....wnuczka Pdp jest mistrzynią w pieczeniu ciast i na wszelkie okazje to jest jej rola i zajęcie. Ja piekę z Pdp tylko wafelki w takiej specjalnej maszynce podobnej do tostera. Wafelki składa się na cztery i wychodzą takie małe rożki, które je się na sucho lub macza w bitej śmietanie. A ja i Pdp polewamy sobie śmietanę advocatem. Pycha.