Co dzisiaj gotujesz na obiad? 10

21 maja 2017 15:48 / 7 osobom podoba się ten post
Gulasz z piersi kurczakowych i pieczarek,buttergemuse,ziemniaki.Pdp ma przedziwny zwyczaj-wodę z gotowania ziemniaków daje się jej do popicia obiadu/ziemniaki niesolone/Mhm....każdy pije co lubi:)
22 maja 2017 07:54 / 3 osobom podoba się ten post
Dzis na słodkoKwiaty dzikiego bzu jeszcze zmalazłysmy z pdp!Wiec beda w ciescie nalesnikowym,budyn
22 maja 2017 08:35 / 3 osobom podoba się ten post
kasia63

Gulasz z piersi kurczakowych i pieczarek,buttergemuse,ziemniaki.Pdp ma przedziwny zwyczaj-wodę z gotowania ziemniaków daje się jej do popicia obiadu/ziemniaki niesolone/Mhm....każdy pije co lubi:)

Pierwszy raz słyszę....może ta woda ma jakieś cudowne właściwości....??
Całe życie odcedzalam kartofle do zlewu.....  jak można niesolone kartofle jeść ?
22 maja 2017 08:44 / 3 osobom podoba się ten post
ewa59

Całe życie odcedzalam kartofle do zlewu.....:-)  jak można niesolone kartofle jeść ?

W wojnę i po wojnie to było bardzo często jedyne źródło jakichkolwiek witamin, wiem to z opowieści moich podopiecznych.Jedli także kwiatki nie wiem nazwy ale to takie żółte ,wysokie i mają szorstkie liście.
22 maja 2017 09:07 / 3 osobom podoba się ten post
ewa59

Całe życie odcedzalam kartofle do zlewu.....:-)  jak można niesolone kartofle jeść ?

Gotowane na parze ziemniaki bez soli są bardzo smaczne.
Ja też się już spotkałam w D. z wykorzystaniem wody z ziemniaków.
22 maja 2017 10:37 / 3 osobom podoba się ten post
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i warzywami, surówka, sałatka owocowa na deser
22 maja 2017 10:43 / 4 osobom podoba się ten post
Kotlet schabowy , młode ziemniaki , buraczki zasmażane .
22 maja 2017 10:55 / 2 osobom podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Kotlet schabowy , młode ziemniaki , buraczki zasmażane .

Znam i robię,ale może ty inaczej je robisz, przepisik na zasmażane buraczki poproszę Basiu ?
22 maja 2017 10:57 / 2 osobom podoba się ten post
Eintopffisch,sałata z oliwkami,pomidorkiem i sosem z Edeki,szparagi,a potem coś słodkiego,plus dla seniorów sok,a dla mnie woda mineralna.
22 maja 2017 11:05 / 5 osobom podoba się ten post
ania37

Znam i robię,ale może ty inaczej je robisz, przepisik na zasmażane buraczki poproszę Basiu ?

Ugotowane buraki scieram na tarce - duże oczka . Starte do rondelka , łyżka masła , sól , cukier , kilka kropel cytryny lub " zaprawki cytrynowej " , jesli nie mam pod ręką może być kilka kropel octu . Mieszam , zasmażam ...jeśli są zbyt wodniste , mają dużo soku to sypię dosłownie szczyptę mąki - skleją się trochę .....Cukier w zależności od " słodkości " buraka . Te o wydłużonym kształcie bywają słodkie i cukier niepotrzebny .... Podaję do obiadu lekko ciepłe ....i wsio .
22 maja 2017 11:19 / 1 osobie podoba się ten post
Naleśniki faszerowane smażonymi jabłkami. 
Nie moje klimaty, ale nie muszę jeść. 
Nic innego nie chciało mi sie zrobić. 
22 maja 2017 11:23 / 3 osobom podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Ugotowane buraki scieram na tarce - duże oczka . Starte do rondelka , łyżka masła , sól , cukier , kilka kropel cytryny lub " zaprawki cytrynowej " , jesli nie mam pod ręką może być kilka kropel octu . Mieszam , zasmażam ...jeśli są zbyt wodniste , mają dużo soku to sypię dosłownie szczyptę mąki - skleją się trochę .....Cukier w zależności od " słodkości " buraka . Te o wydłużonym kształcie bywają słodkie i cukier niepotrzebny .... Podaję do obiadu lekko ciepłe ....i wsio .

Ależ mi apetyt pobudziłaś....dawno nie robiłam....
22 maja 2017 11:26 / 3 osobom podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Uwielbiam takie buraczki i tak samo robię. Ale tu się nie znają co dobre.......
22 maja 2017 11:35 / 2 osobom podoba się ten post
ewa59

Uwielbiam takie buraczki i tak samo robię. Ale tu się nie znają co dobre.......:-)

Dokładnie tak.  "Na ciepło" im nie smakują, tylko jako sałatka, na zimno. Niby też dobre, ale te nasze i tak  lepsze
22 maja 2017 16:00 / 2 osobom podoba się ten post
Dzisiaj mieliśmy naleśniki z serem i do tego sos jagodowy....
Babcia taki ma apetyt,że musiałam jeszcze dorobić swoich naleśników...
Pdp stwierdziła ,że moje są pyszniejsze niż te cateringowe..nieskromnie powiem,że miała rację.