Internet w Niemczech

22 kwietnia 2014 12:57
wisienka

Ja też cały czas miałam dobre połączenia na Aldikowym sticku, nawet skyp bez problemu cały miesiąc z kamerka
czasem filmy. Ostatnio doładowałam i kicha. Chodzi jak chce. A jestem w tym samym miejscu.
Od początku nowego doładowania mam problem. Choć są dni , ze działa wszystko ok.Nie wiem od czego to zalezy

Wisienka - a kiedy skanowałaś komputer ?

Na szybkość internetu często duży wpływ maja wirusy i inne niechciane "ogony" typu adware, malware, samoinstalujące sie dodatki do przeglądarek itd.
Moja rada:

1. przeskanuj kompa Twoim programem antywirusowym,
2. przeskanuj Malwarebytes Anti-Malware free
3. dodatkowo możesz przeskanować SUPERAntiSpyware (bardzo dobry program)

Najpierw nastaw szybkie skanowanie (poz. 2 i/lub 3) ...już powinno ulżyć :)
Na noc warto nastawić pełne skanowania (prawdopodobnie antywir najdłużej).

Jesli to nie pomoże - to może jakieś zakłócenia/konserwacja w sieci.

22 kwietnia 2014 13:23 / 1 osobie podoba się ten post
agama

Dostałam dzisiaj na pocztę bardzo kuszacą oferte pracy.Problem w tym,że trzeba wysłać CV w j. niemieckim.Znalazłam wzory,pobrałam ale nie mogę otworzyć bo musze miec program Office. Poradzcie co mam zrobić.Czy wystarczy wersja próbna tego programu,czy sa jakieś inne darmowe które otwieraja pliki w formacie ''doc''

Tak szybciutko:

http://prakty.pl/czym-otworzyc-plik-doc/
http://artykuly.softonic.pl/jak-za-darmo-przegladac-dokumenty-doc

czyli najlepiej zainstalować (na stałe) LibreOffice albo OpenOffice  

22 kwietnia 2014 14:05
Wydaje mi sie ze to zalezy od sieci jak jest duzo przeciazona tnz.jak duzo w tym osob czasie korzysta to chodzi wolniej,tez mam Aldika i nie zawsze chodzi szybko ,ale po 23trzeciej zapierdziela jak ferrari.
22 kwietnia 2014 15:23
Gabrysia

Wisienka - a kiedy skanowałaś komputer ?

Na szybkość internetu często duży wpływ maja wirusy i inne niechciane "ogony" typu adware, malware, samoinstalujące sie dodatki do przeglądarek itd.
Moja rada:

1. przeskanuj kompa Twoim programem antywirusowym,
2. przeskanuj Malwarebytes Anti-Malware free
3. dodatkowo możesz przeskanować SUPERAntiSpyware (bardzo dobry program)

Najpierw nastaw szybkie skanowanie (poz. 2 i/lub 3) ...już powinno ulżyć :)
Na noc warto nastawić pełne skanowania (prawdopodobnie antywir najdłużej).

Jesli to nie pomoże - to może jakieś zakłócenia/konserwacja w sieci.

Dzięki Gabrysiu za rady. Ale  ostatnio działa dobrze. Skanować staram sie w miarę systematycznie , a szczególnie własniejak muli. Na szczęsci żadnych wirusów nie wykazywało. Defragmentuje dysk co tydzień. 
Nie chciałam wam zawracać głowy, bo zostało mi tylko ok. 10 dni tutaj i jade do Pl. Wtedy syn mi w miare możliwości porobi porządki. Ale ponieważ mam Windows XP i lapka z odzysku , więc pewnie w najbliższym czasie (jeszcze nie teraz , bo mam za duzo wydatków) czeka mnie kupno nowego laptopa.

22 kwietnia 2014 15:58 / 1 osobie podoba się ten post
wisienka

Dzięki Gabrysiu za rady. Ale  ostatnio działa dobrze. Skanować staram sie w miarę systematycznie , a szczególnie własniejak muli. Na szczęsci żadnych wirusów nie wykazywało. Defragmentuje dysk co tydzień. 
Nie chciałam wam zawracać głowy, bo zostało mi tylko ok. 10 dni tutaj i jade do Pl. Wtedy syn mi w miare możliwości porobi porządki. Ale ponieważ mam Windows XP i lapka z odzysku , więc pewnie w najbliższym czasie (jeszcze nie teraz , bo mam za duzo wydatków) czeka mnie kupno nowego laptopa.

Wisienko,  chyba przesadzasz z ta defragmentacją - za mocno "męczysz" dysk.
Przy naszym używaniu wystarczy 2-4 razy do roku.
http://www.download.net.pl/prawdy-i-mity-o-defragmentacji-czy-oplaca-sie-ja-robic/a/31/ 

Antywira (skan cakowity) wystarczy zapuścić na noc (bez internetu) raz na tydzień a nawet miesiąc o ile nic się nie dzieje.
Najczęściej powinno się stosować programy na wszelkie malware i adware - bo te lubią się doczepiać "po cichu" i obciążają kompa.

Lapek z odzysku to nie znaczy że słaby. Jesli ma zdrowy dysk i inne podzespoły i sprzęt: 
http://windows.microsoft.com/pl-pl/windows7/products/system-requirements
to syn może Ci wywalić XP i zainstalować Windows 7 .....może jeszcze wiele lat pochodzić :)
Zresztą na XP (pomimo braku wsparcia) też można jeszcze jechać :) :) 

22 kwietnia 2014 16:12
Gabrysia

Wisienko,  chyba przesadzasz z ta defragmentacją - za mocno "męczysz" dysk.
Przy naszym używaniu wystarczy 2-4 razy do roku.
http://www.download.net.pl/prawdy-i-mity-o-defragmentacji-czy-oplaca-sie-ja-robic/a/31/ 

Antywira (skan cakowity) wystarczy zapuścić na noc (bez internetu) raz na tydzień a nawet miesiąc o ile nic się nie dzieje.
Najczęściej powinno się stosować programy na wszelkie malware i adware - bo te lubią się doczepiać "po cichu" i obciążają kompa.

Lapek z odzysku to nie znaczy że słaby. Jesli ma zdrowy dysk i inne podzespoły i sprzęt: 
http://windows.microsoft.com/pl-pl/windows7/products/system-requirements
to syn może Ci wywalić XP i zainstalować Windows 7 .....może jeszcze wiele lat pochodzić :)
Zresztą na XP (pomimo braku wsparcia) też można jeszcze jechać :) :) 

Ja to jestem antytalencie komputerowe. Ktos wspominał o cotygodniowej defragmentacji dysku to starałąm sie tak robic
Skanuje czasami , a szczególnie jak muli.
Co do Windows XP, to boje sie , ze jak bede długo na wyjezdzie to moze sie zaczac cos dziac z czym ja sobie nie poradze, dlatego wolałabym nowszego Windowsa. Parametrów mojego lapka nie znam. Syn twierdzi , ze jak sie wgra "7" to może słabo chodzic.
Nie wiem na razie musi mi wystarczyc ten co mam. Potem bede sie zastanawiała co dalej.

Ale serdecznie ci dziękuję, ze zainteresowałaś sie moim problemem.

Wiem , ze tu zawsze mozna uzyskac pomoc.

DZIĘKI
22 kwietnia 2014 20:27
Witajcie !!Mam problem,wyswietla mi sie zeby uaktualnic Flash Player,wywaliłam stara wersję i zainstalowałam nową,zeskanowałam komputer i nic...nadal nie moge otworzyć google i wyswietla mi sie ten sam komunikat,żeby uaktualnić Flash player mam windows 7 pomóżcie plissss
22 kwietnia 2014 20:53
co za gow...o aldikowskie, od po poludnia nie moge sie polaczyc z netem, nie ma kasi63 a ona ma tez z aldika to chyba cos od nich
22 kwietnia 2014 21:02
kaska_45

co za gow...o aldikowskie, od po poludnia nie moge sie polaczyc z netem, nie ma kasi63 a ona ma tez z aldika to chyba cos od nich

Jestem:P) Ja nie mam żadnych problemów:)Normalnie wszystko hula:)
22 kwietnia 2014 21:03
Ja mam Aldika i dzisiaj o dziwo chodzi dobrze od rana ,ale tez bywaja zle dni
22 kwietnia 2014 21:12
kaska_45

Ja też mam z Aldika i wszystko działa ok.
22 kwietnia 2014 21:56
kasia63

Jestem:P) Ja nie mam żadnych problemów:)Normalnie wszystko hula:)

to badz laskawa mi wytlumaczyc co jest, wkladam sticka a tam nic, pisze kurde tylko na czerwono herunterfahren,rano bylo 9euro, czy juz mam otworzyc okno i to wyrzucic?
22 kwietnia 2014 22:02
iwunia

Witajcie !!Mam problem,wyswietla mi sie zeby uaktualnic Flash Player,wywaliłam stara wersję i zainstalowałam nową,zeskanowałam komputer i nic...nadal nie moge otworzyć google i wyswietla mi sie ten sam komunikat,żeby uaktualnić Flash player mam windows 7 pomóżcie plissss

Iwunia - jaką masz przeglądarkę?
Nie potrzebnie odinstalowałas Flash Playera ....instaluje sie nowego - on się sam uaktualnia.

Wejdź na stronę http://helpx.adobe.com/flash-player.html#main__Troubleshoot_or_install_Flash_Player
i klinij w żółty guzik:  Check now (sprawdź teraz) .....po chwili wyświetli Ci się czy masz zainstalowane i jaką wersję.
Np. dla Windows 7  - pozostałe przeglądarki (czyli Chrome, Firefox, Opera i Safari) powinna być wersja 13.0.0.182
Jeśli jest prawidłowo zainstalowana - to powinna być widoczna animacja na obrazku na dole strony: na drzewie koło powinno się bujać, a chmurki płynąć po niebie.

Jeśli nie masz dobrej wersji - wejdż na stronę: https://get.adobe.com/pl/flashplayer/otherversions/
wybierz system (Windows 7),
wybierz wersję: pozostałe przeglądarki = other browsers (chyba że potrzebujesz do Internet explorera) i wciśnij na dole: pobierz
Instalacja jest w 2 krokach (w 2gim trzeba zaptaszkować, że się zgadzasz na warunki).

Jesli masz różne konta na kompie - to powinnaś to robić na koncie z uprawnieniami administratora.
Na koniec powinien Ci się wyświetlić komunikat o pomyślnej instalacji.

Dla pewności można znwoeu wejść na stronę:  http://helpx.adobe.com/flash-player.html#main__Troubleshoot_or_install_Flash_Player
i ponownie sprawdzić zainstalowaną wersję i pływające chmurki :)

22 kwietnia 2014 22:20 / 1 osobie podoba się ten post
kaska_45

to badz laskawa mi wytlumaczyc co jest, wkladam sticka a tam nic, pisze kurde tylko na czerwono herunterfahren,rano bylo 9euro, czy juz mam otworzyc okno i to wyrzucic?

A mnie skąd wiedziec co narozrabialaś:)? Ale masz net przecież bo piszesz:)Chyba ,że z innego teraz klikasz.Jak masz 9e to na 4 dni ci starczyc powinno.Czasem sie sterowniki samoczynnie odinstalowują i zainstalowują-nie wiem czemu tak ,ale w tym czasie okno sie na pewnonie otworzy i dostepudo neta nie ma..może masz b mały zasięg?Ja mam długo już ten aldikowy i naprawde nie narzekam-dzismam 22 dzien od doąłdowania i normalnie wszsystko działa ,skyp i stronki,wsio:) 
22 kwietnia 2014 22:28
kaska_45

"herunterfahren" to program Ci się zamyka - tak raczej nie powinno być nawet jakbyś nie miała nic na koncie, ani jakby zasięg był słaby.

Wyglada na to, ze coś blokuje ten program!
1) przeskanuj antywirem i Malwarebytes,
2) jeśli trzeba to uaktualnij program, a najlepiej:
-ściągnij stąd: http://www.medionmobile.be/de/web/download/ (na dole -> Windows) ,
-wyjmij Sticka,
-odinstaluj dotychczasowego Verbindungsassistenta (jeśli masz CCleaner to przeskanuj rejestr),
-zainstaluj ten pobrany program.
Włóż Sticka i zobacz, czy program będzie działał.