Internet w Niemczech

10 lipca 2014 08:52
Dzięki za odpowiedź. Wolę dmuchać na zimne, bo różnie to bywa.
10 lipca 2014 09:03 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

Uprzedzam,że raz namówina przez koleżanki tak własnie zrobiłam i nic mi sie automatycznie nie przedłuzyło!Jak się skonczyło stare doładowanie na 30 dni to wskoczyła taryfa na 24 godz.i musiałam sama od nowa ustawić na 30.Od tej pory zawsze robiłam po staremu-czyli doładowywałam i ustawiałam taryfe 30 dniową dopiero jak stare doładowanie sie skończyło.

Też tak miałam, co prawda w innej sieci : o2 
To nauczyło mnie, że nowe doładowanie należy dokonać po wyczerpaniu starego.
10 lipca 2014 10:35
No to jeszcze raz.

Jeżeli internet kończy mi się za dni kilka, to czy już dziś powinienem wykupić kolejne doładowanie (14,99EUR) i ten 16-cyfrowy kod wpisać do Aldi Verbindungsassistent?

I jeszcze jedna rzecz. Jak kupić to doładowanie? W moim najbliższym Aldim nie zauważyłem żadnego stoiska z internetem. Czy takie doładowanie kupuję bezpośrednio przy kasie? A jeśli tak, to co mam powiedzieć? Że np. chcę kupić doładowanie w kwocie 14,99EUR?

Pytam, bo jeszcze tego nie robiłem.
10 lipca 2014 10:42
betrojer

No to jeszcze raz.

Jeżeli internet kończy mi się za dni kilka, to czy już dziś powinienem wykupić kolejne doładowanie (14,99EUR) i ten 16-cyfrowy kod wpisać do Aldi Verbindungsassistent?

I jeszcze jedna rzecz. Jak kupić to doładowanie? W moim najbliższym Aldim nie zauważyłem żadnego stoiska z internetem. Czy takie doładowanie kupuję bezpośrednio przy kasie? A jeśli tak, to co mam powiedzieć? Że np. chcę kupić doładowanie w kwocie 14,99EUR?

Pytam, bo jeszcze tego nie robiłem.

Doładowanie kupuje sie przy kasie-jak powiesz ,ze chcesz za 15 euro to dostaniesz właśnie to .Kod wpisz sobie jak to stare sie skończy-jak sie kończy to nastepnego dnia automatycxznie masz przy włączeniu ustawiona taryfę 24godzinną.Wbijasz kod,ustawiasz taryfe na 30 dni,zatwierdzasz i dopiero jak Ci sie pokaże SMS ,że wskoczyło na 30dni i do kiedy jest wciskac czerwone kółeczko-nie wcześniej.Możesz też przed wciśnięciem sprawdzić na Meine Tarif czy zeszło te 15 euro i czy taryfa dobrze ustawiona -dopóki nie est dobrze ustawiona nie wciskaj kółka bo automatycznie wskoczy na 24 godz i od razu pobierze 2 euro za jeden dzień.Mi sie kilka razy tak zrobiło,ze nie mogłam ustawic na 30 dni i od nowa próbowałam aż do skutku.Zawsze też sprawdzam na dole ,po prawej tam gdzie masz dostep do sieci jak mam wybrane ,zeby nie było na Medion Connection tylko na Aldi Verbidungassistens-jak sie czasem samo ustawi na Medion to zżera cała kwote w jeden dzień.Niby to ustawianie proste ale trzeba pilnowac bo szkoda kasiorki:)Powodzenia:)
13 lipca 2014 10:12 / 2 osobom podoba się ten post
kasia63

Doładowanie kupuje sie przy kasie-jak powiesz ,ze chcesz za 15 euro to dostaniesz właśnie to .Kod wpisz sobie jak to stare sie skończy-jak sie kończy to nastepnego dnia automatycxznie masz przy włączeniu ustawiona taryfę 24godzinną.Wbijasz kod,ustawiasz taryfe na 30 dni,zatwierdzasz i dopiero jak Ci sie pokaże SMS ,że wskoczyło na 30dni i do kiedy jest wciskac czerwone kółeczko-nie wcześniej.Możesz też przed wciśnięciem sprawdzić na Meine Tarif czy zeszło te 15 euro i czy taryfa dobrze ustawiona -dopóki nie est dobrze ustawiona nie wciskaj kółka bo automatycznie wskoczy na 24 godz i od razu pobierze 2 euro za jeden dzień.Mi sie kilka razy tak zrobiło,ze nie mogłam ustawic na 30 dni i od nowa próbowałam aż do skutku.Zawsze też sprawdzam na dole ,po prawej tam gdzie masz dostep do sieci jak mam wybrane ,zeby nie było na Medion Connection tylko na Aldi Verbidungassistens-jak sie czasem samo ustawi na Medion to zżera cała kwote w jeden dzień.Niby to ustawianie proste ale trzeba pilnowac bo szkoda kasiorki:)Powodzenia:)

Dokładnie tak, nie raz mi się przestawiło w moim i musiałam lecieć po następne. Dobrze że mam w rodzinie bardziej ogarnięte osoby w sprawach internetowych ode mnie i wytłumaczyły mi łopatologicznie co mam zrobić. 
15 lipca 2014 09:39 / 2 osobom podoba się ten post
Ja jestem właśnie po doładowaniu 15EUR i przedłużeniu mojego internetu na kolejny miesiąc. Faktycznie, ten, kto nie wie o co tu chodzi, może się nieźle przejechać na tej dziennej taryfie, która jest bardzo EURo-żerna.

Dziękuję Wam za wszystkie rady. Szczególne podziękowania dla kasia63!
17 lipca 2014 22:06
a ja znalazłem dziś opcję doładowania ALDI Talk przez SMS. wchodzi się na stronę main aldi talk, potem opcja: "guthaben aufladen", następnie: "online-aufladung" i "sofortaufladund" i tam pisze ze można tak doładować konto wysyłając sms z odpowiednią kwotą np 15 (dla 15e doładowania) na bezplatny numer 25000. no i moje pytanie brzmi: co dalej? korzystał ktoś może z tego? zastanawiam się jak to działa.
05 sierpnia 2014 11:04
Dziewczyny mam prośbę do tych korzystających z Aldika, ale na Sticku kupionym w Aldi.

Podajcie jakim macie model Sticka - jest dokładnie opisany na odwrotnej stronie Sticka lub pod pokrywą (tam, gdzie się wkłada kartę SIM).
W innym wątku napiszę do czego jest to mi potrzebne.
Wielkie dzięki :)))
05 sierpnia 2014 11:51 / 1 osobie podoba się ten post
Gabrysia

Dziewczyny mam prośbę do tych korzystających z Aldika, ale na Sticku kupionym w Aldi.

Podajcie jakim macie model Sticka - jest dokładnie opisany na odwrotnej stronie Sticka lub pod pokrywą (tam, gdzie się wkłada kartę SIM).
W innym wątku napiszę do czego jest to mi potrzebne.
Wielkie dzięki :)))

przepisuje wszystko co pisze
MEDIONmobile web stick
Model;S4113 P/N 40038017
Medion AG,45307 Essen Germany

05 sierpnia 2014 11:54 / 1 osobie podoba się ten post
Ja mam taki
Model E173u-2
05 sierpnia 2014 12:03
ania37

Ja mam taki
Model E173u-2

Dzięki wisienko i aniu - może jeszcze ktoś poda ....wiem, ze były różne modele.
05 sierpnia 2014 12:06
Gabrysia

Dzięki wisienko i aniu - może jeszcze ktoś poda ....wiem, ze były różne modele.

mam dokładnie taki jak Wisienka.
06 sierpnia 2014 20:44
Dziewczyny, pilna sprawa, jest dziewczyna w De, pojechała pierwszy raz, słabiutki niemiecki, zmienniczka zostawiła jej stica z Lidla O2,ma program zainstalowany, kupiła doładowanie, ale nie wie gdzie to wpisać, jak mi czyta, to też nic z tego nie wynika, ja mam Aldi, może któraś krok po kroku napisać ?????
06 sierpnia 2014 21:54
efka66

Dziewczyny, pilna sprawa, jest dziewczyna w De, pojechała pierwszy raz, słabiutki niemiecki, zmienniczka zostawiła jej stica z Lidla O2,ma program zainstalowany, kupiła doładowanie, ale nie wie gdzie to wpisać, jak mi czyta, to też nic z tego nie wynika, ja mam Aldi, może któraś krok po kroku napisać ?????

Podaję jak to robię na oryginalnym o2, nie wiem czy to to samo co z lidla:

- jak właczam kompa, to ładuje mi się też na pulpicie taki pasek z o2
- na tym pasku, obok innych informacji są tez po prawej stronie takie 5 niebieskich kóleczek
- klikam 2 razy w to drugie GUTHABEN WERWALTEN
-pokazuje się okienko z 3 przyciskami
- klikamy w to 3 GUTHABEN AUFLADEN
-poazuje sie okienko z białym paeczkiem VOUCHERCODE
-stajemy tam kursorem i wpisujemy kod z doładowania /bez myslników/
- klikamy OK
-za chwlę pod tym paskiem pisze ze doładowano, czy jakoś tak
- zamykamy okno  klikając w FENSTER SCHLISEN
- czekamy na SMS / na kompie/, pierwsze kóleczko
- za chwilę powinny przyjść, najpierw ze stan konta się zmienił,
później ze przdłuzono wazność na m-c i do kiedy.

Ja nie ustawiam taryfy, samo mi sie ładuje, mam XL za 25 E.

Podejrzewam że zmienniczka tez ma ustawione na stałe,
ale nie daję głowy.

Dopiero po tych smsach wchodze w internet.

A Pin to chyba zmiernniczka zostawiła?

Nie wiem czy jasno piszę i czy koleżanka ma tak samo.

Jak co to pisz, albo zadzwoń na stacjonarny z profilu.
Przez godz jeszcze nie śpię.

06 sierpnia 2014 21:55
Koleżanka tez niech dzwoni jak chce.
u mnie całość trwa kilka minut i gotowe,
nie wiem jak długo sie czeka w lidlu.