Na wyjeździe 39

26 października 2017 21:59 / 6 osobom podoba się ten post
basiaim

Faktycznie. Trąbią już o tym od początku roku:

"UWAGA! W tym roku 31 października, czyli w Święto Reformacji, będzie dniem wolnym od pracy w całych Niemczech"

A Wszystkich Świętych – Baden-Württemberg, Bayern, Nordrhein-Westfalen, Rheinland-Pfalz, Saarland (1 listopada)

Dobrze,że powiedziałaś,bo mój dziadek pojęcia nie miał,czy sklepy otwarte czy nie.
26 października 2017 22:03 / 3 osobom podoba się ten post
A ty, Annika uważaj, żeby cię któregoś dnia nie potraktowali jak Jonasza.
26 października 2017 22:58 / 4 osobom podoba się ten post
Alina

Wkurzyłam się. Za całe 16,95 euro kupiłam książkę "111 ORTE IN UND UM COBURG DIE MAN GESEHEN HABEN MUSS" czyli "111 miejsc w i okolicach Coburga, które trzeba zobaczyć", a w niej zdięcie grobu Barona Münchhausena. Całe dwa dni tłumaczyłam mozolnie przbijając się przez słówka typu schorzenie kompulsywno-obsesyjne itd tylko po to aby na końcu dowiedzieć się, że grób widoczny na zdięciu nie jest wcale grobem słynnego " Barona Łgarza" tylko jego dalekiego krewnego , zmarłego 125 lat po ukazaniu się " Niezwykłych przygód Barona Münchhausena". Nie jest to zatem nikt, kogo grób warto byłoby oglądać. Ot panowie mieli to samo nazwisko i miejsce urodzenia. Wrrr...... Słownictwo wzbogaciło mi się o kolejne bardzo pożyteczne w opiece słówka typu rycerz, kareta ,miłośnik koni, baron. Hmmm.....ciekawe przy jakiej chorobie  będę mogła je wykorzystać ? Widzę tylko jedną możliwość, przy schorzeniu kompulsywno-opsesyjnym zwanym " Zespołem Münchhausena".

Alinko, podziwiam Twoj zapal w tropieniu ciekawostek
Tez bym chciala podazyc tropem rycerza, blednego rycerza z La Manchy...
27 października 2017 07:16 / 1 osobie podoba się ten post
teresadd

31 pażdziernika ,1 listopada sklepy nieczynne ,czy jak tam u was jest. Ponoć 500 lecie luteranizmu i święto w całych Niemczech.

Chyba w całych Niemczech, napewno NRW
27 października 2017 12:47 / 7 osobom podoba się ten post
Sąsiad(nasz z pochodzenia), przerzucił mi dzisiaj przez płot kalarepy białe i fioletowe. Trochę jej "pochłonęłam" na etapie obróbki, bo taka świeżuchna i smaczniuchna. Zupa- krem już na wykończeniu. Jestem przekonana, że będzie pyszna. Ja, w swoim talerzu posadzę jeszcze trzy opieńki, które znalazłam w ogrodzie i gotują się razem-taka fantazja czy durnotka?
27 października 2017 15:16 / 17 osobom podoba się ten post
No to koniec mojego czterotygodniowego zastępstwa.Kofry spakowane,skromniutko to wygląda, żeby tylko Osobisty nie pomyślał,że mnie w drodze okradli.
Tematy ze zmienniczką się kompletnie wyczerpały, niby kobitka z ikrą,ale z bardzo ograniczonym kółkiem zainteresowań,no ileż można słuchać o byłych Pdp.Tak się zastanawiam,co Ona tu robi ,poza pracą.Zaproponowałam plik gazet typu " Twój Styl","Angora" , parę krzyżówek i nawet książkę,którą bez żalu mogę zostawić, nie, dziękuję- usłyszałam.Z internetu też nie korzysta,bo nie ma narzędzi.A w nosie, nie moja brośka..
"Siedzę" na walizkach i oddaję się mojej " ulubionej" czynności- czekaniu na busa i tak mniej więcej do 22.Szajse.
27 października 2017 15:57 / 1 osobie podoba się ten post
Alaska

No to koniec mojego czterotygodniowego zastępstwa.Kofry spakowane,skromniutko to wygląda, żeby tylko Osobisty nie pomyślał,że mnie w drodze okradli.:smiech3:
Tematy ze zmienniczką się kompletnie wyczerpały, niby kobitka z ikrą,ale z bardzo ograniczonym kółkiem zainteresowań,no ileż można słuchać o byłych Pdp.Tak się zastanawiam,co Ona tu robi ,poza pracą.Zaproponowałam plik gazet typu " Twój Styl","Angora" , parę krzyżówek i nawet książkę,którą bez żalu mogę zostawić, nie, dziękuję- usłyszałam.Z internetu też nie korzysta,bo nie ma narzędzi.A w nosie, nie moja brośka.:-).
"Siedzę" na walizkach i oddaję się mojej " ulubionej" czynności- czekaniu na busa :uśmiech ona2: i tak mniej więcej do 22.Szajse.:-)

niw wazne ----------------- kirunek dom to Twoj cel ------------- pozdrawiam i czekam na nasze pogawedki o przyjacielu zza plata ( moze juz nie bedzie taki jurny i krzykliwy)
27 października 2017 17:32 / 4 osobom podoba się ten post
Alaska

No to koniec mojego czterotygodniowego zastępstwa.Kofry spakowane,skromniutko to wygląda, żeby tylko Osobisty nie pomyślał,że mnie w drodze okradli.:smiech3:
Tematy ze zmienniczką się kompletnie wyczerpały, niby kobitka z ikrą,ale z bardzo ograniczonym kółkiem zainteresowań,no ileż można słuchać o byłych Pdp.Tak się zastanawiam,co Ona tu robi ,poza pracą.Zaproponowałam plik gazet typu " Twój Styl","Angora" , parę krzyżówek i nawet książkę,którą bez żalu mogę zostawić, nie, dziękuję- usłyszałam.Z internetu też nie korzysta,bo nie ma narzędzi.A w nosie, nie moja brośka.:-).
"Siedzę" na walizkach i oddaję się mojej " ulubionej" czynności- czekaniu na busa :uśmiech ona2: i tak mniej więcej do 22.Szajse.:-)

Ja bym przygarnela gazety. Nawet bardziej niz chetnie.
27 października 2017 19:11 / 9 osobom podoba się ten post
Alaska

Pomyslałabym,ze siedzisz z moją zmienniczką,tyle ze ona na fejsie non stop.
Natomiast tematy podobne- byłe miejsca,byłe zmienniczki....podopieczni (mężczyźni) bądź męscy członkowie ich rodzin w niej zakochani; kobiety o nią zazdrosne-dlatego często zmieniała miejsca pracy.
Wkurzyła mnie z rana. Umowiłyśmy się,ze zadzwoni z drogi na mój telefon żeby mnie obudzić.
Dobrze,że nie spałam bo usłyszałam jak podjechała,w piżamie przeleciałam przez dziadka sypialnię i złapałam ja juz prawie z palcem na dzwonku do drzwi (dodam,ze jest tu pies "uczulony" na dzwonienie).
27 października 2017 19:29 / 4 osobom podoba się ten post
Alaska

Nie mogłaś tych gazet i książki oraz krzyżówek do tej zapyzialej wsi podesłać ?   
Szerokiej drogi Alasencjo.....
27 października 2017 19:40
basiaim

Pomyslałabym,ze siedzisz z moją zmienniczką,tyle ze ona na fejsie non stop.
Natomiast tematy podobne- byłe miejsca,byłe zmienniczki....podopieczni (mężczyźni) bądź męscy członkowie ich rodzin w niej zakochani; kobiety o nią zazdrosne-dlatego często zmieniała miejsca pracy.
Wkurzyła mnie z rana. Umowiłyśmy się,ze zadzwoni z drogi na mój telefon żeby mnie obudzić.
Dobrze,że nie spałam bo usłyszałam jak podjechała,w piżamie przeleciałam przez dziadka sypialnię i złapałam ja juz prawie z palcem na dzwonku do drzwi (dodam,ze jest tu pies "uczulony" na dzwonienie).

Nie możecie klucza pod wycieraczke kłaść?
27 października 2017 20:15 / 6 osobom podoba się ten post
dorotee

Nie możecie klucza pod wycieraczke kłaść?

Nie chodzi o to.
Chodzi o niezrozumienie.
28 października 2017 07:23 / 1 osobie podoba się ten post
basiaim

Nie chodzi o to.
Chodzi o niezrozumienie.

Wiem, ze czasami trudno się dogadać, ale nie ma problemu z wejsciem.
28 października 2017 15:58 / 9 osobom podoba się ten post
Właśnie skończyłam malować paznokcie,a ożłopałam się kawy i muszę do WC,jakieś rady jak zdjąć spodnie?
28 października 2017 18:09 / 2 osobom podoba się ten post
ivanilia40

Właśnie skończyłam malować paznokcie,a ożłopałam się kawy i muszę do WC,jakieś rady jak zdjąć spodnie?

Tos dala pytanie Ja to bym musiala te paznokcie nazat malowac