17 lutego 2018 13:48 / 3 osobom podoba się ten post
Filet z kurczaka w paprykowo-śmietankowym sosie, ryż basmati i zielona gotowana fasolka oraz reszta brukselki z masłem. Piwo dla pdp. Sosu zrobiłam tyle,że moja pdp 3 x nakładała sobie dokładkę :D, lubię oglądać ten widok :D .
17 lutego 2018 13:59 / 1 osobie podoba się ten post
Gulasz , kartofelki w kostkę , brokuł. Ale nie jestem zadowolona bo mięso było dosc twarde./chciałam przedobrzyć i zamarynowalam je wczesniej /. Albo za krótko duszone, nie podlałam też winem . Nie wiem , ale nie mam smykałki do gulaszu i sosów. Muszę poczytać.
ania37 (Usunięty)
17 lutego 2018 14:11 / 2 osobom podoba się ten post
Gulasz , kartofelki w kostkę , brokuł. Ale nie jestem zadowolona bo mięso było dosc twarde./chciałam przedobrzyć i zamarynowalam je wczesniej /. Albo za krótko duszone, nie podlałam też winem . Nie wiem , ale nie mam smykałki do gulaszu i sosów. Muszę poczytać. :gotowanie:
Z jakiego mięsa ten gulasz robiłaś, to ci zaraz podpowiem co zrobić,aby było miękkie?
Wlasnie nie pamietam , Rindfleisch chyba. Albo wieprzowe. Średnio czerwone było . :bezradny: Teraz to juz jest za późno :strach na wroble:
Gulasz ogólnie trzeba długo gotować,ja robię w szybkowarze a jak go nie mam, to po południu zaczynam 1-część roboty i dobrą godz. purka lub więcej do 90min. a potem wyłączam,zostawiam na tym palniku do następnego dnia i po śniadaniu pyrka następne 60min lub więcej, najlepiej cały proces gotowania podzielić na równe połowy...Mój gulasz nie jest twardy,mięso się rozchodzi jak wbiję widelec,ale to zależy w dużym stopniu od jakości mięsa wołowego.
Barbara48 (Usunięty)
17 lutego 2018 14:56 / 8 osobom podoba się ten post
Gulasz , kartofelki w kostkę , brokuł. Ale nie jestem zadowolona bo mięso było dosc twarde./chciałam przedobrzyć i zamarynowalam je wczesniej /. Albo za krótko duszone, nie podlałam też winem . Nie wiem , ale nie mam smykałki do gulaszu i sosów. Muszę poczytać. :gotowanie:
Kama ja miesa na gulasz czy rolady wołowe nigdy nie solę na początku. Daję wszystkie przyprawy i duszę około 1 h.
Potem sól według uznania i jeszcze około 30-40 min.
Zawsze mięsko jest mięciutkie.
Kama ja miesa na gulasz czy rolady wołowe nigdy nie solę na początku. Daję wszystkie przyprawy i duszę około 1 h.
Potem sól według uznania i jeszcze około 30-40 min.
Zawsze mięsko jest mięciutkie.
Wiem Basia, ja też solę dopiero pod koniec . Widocznie gotowałam za krótko bo niewiele ponad godz. A tak jak pisze Ania , ze nawet i na dwie raty mozna dusić mięso. Albo wlasnie szybkowar . Też gdzies czytalam , zeby winem podlewać , wtedy nabiera kruchości. Pośpieszyłam sie tym razem , ale wezmę je posiekam na mniejsze kawałki , to nie bedzie takiego efektu twardych klocków.
Wiem Basia, ja też solę dopiero pod koniec . Widocznie gotowałam za krótko bo niewiele ponad godz. A tak jak pisze Ania , ze nawet i na dwie raty mozna dusić mięso. Albo wlasnie szybkowar . Też gdzies czytalam , zeby winem podlewać , wtedy nabiera kruchości. Pośpieszyłam sie tym razem , ale wezmę je posiekam na mniejsze kawałki , to nie bedzie takiego efektu twardych klocków. :zly komputer:
Nie krój, tylko podduś jeszcze z godzinę i będzie ok.
Barbara48 (Usunięty)
17 lutego 2018 15:27 / 5 osobom podoba się ten post
Wiem Basia, ja też solę dopiero pod koniec . Widocznie gotowałam za krótko bo niewiele ponad godz. A tak jak pisze Ania , ze nawet i na dwie raty mozna dusić mięso. Albo wlasnie szybkowar . Też gdzies czytalam , zeby winem podlewać , wtedy nabiera kruchości. Pośpieszyłam sie tym razem , ale wezmę je posiekam na mniejsze kawałki , to nie bedzie takiego efektu twardych klocków. :zly komputer:
Ten gulasz masz na jutro?
To jeszcze podduś go na wolnym ogniu.
17 lutego 2018 15:30 / 5 osobom podoba się ten post
Wołowine rzadko robię ,ale jak już to nigdy nie dodaję przypraw zanim mięso nie jest miękkie.Nawet jak gotuję w rosole,Wszystkie przyprawy na końcu,jak już mięso da sie bez godzinnego żucia zjeść:)Rolady też bez przypraw ,jedynie musztarda posmarowane do zawinięcia.
17 lutego 2018 15:39 / 5 osobom podoba się ten post
Ja podsmażam cebule,wrzucam kawąłki mięsa dusze az złapie koloru podlewam wodą, listek, ziele i dusze na wolnym ogniu.pod koniec solę pieprze i papryki do smaku.tu sobie chwala. w domu robie z warzywami z pieczarkami.Ile kucharek tyle przepsow ale każda racje swoją :)bo ona jest jak d... jak to powiedział Piłsudzki -bez obrazy
Wołowine rzadko robię ,ale jak już to nigdy nie dodaję przypraw zanim mięso nie jest miękkie.Nawet jak gotuję w rosole,Wszystkie przyprawy na końcu,jak już mięso da sie bez godzinnego żucia zjeść:)Rolady też bez przypraw ,jedynie musztarda posmarowane do zawinięcia.
No wlasnie i te przyprawy mogły mieć wpływ. Dusić już za długo nie moge bo mięso jest w dosc gęstym sosie z mąką. Jeszcze się przypali. A mowilam synowi, ze rindfleisch to nie bardzo. Ogolnie dzieki za rady wszystkim . Na przyszłość będę wiedzieć. :)
17 lutego 2018 15:50 / 4 osobom podoba się ten post
A ja zapodałam polskie pierogi z mięsem zakupione w Lidlu - pychotka, mam w zapasie paczkę ruskich ale to z szamamy w przyszłym tygodniu. Jak miło że troszkę Polski na tym wygnaniu.
No wlasnie i te przyprawy mogły mieć wpływ. Dusić już za długo nie moge bo mięso jest w dosc gęstym sosie z mąką. Jeszcze się przypali. A mowilam synowi, ze rindfleisch to nie bardzo. Ogolnie dzieki za rady wszystkim . :super1: Na przyszłość będę wiedzieć. :)
Jeśli przyprawy zawierały sól, mogło tak być.
Znam jeszcze jeden sposób ale nie wiem czy by się Tobie chciało bawić.
Wyjmij mieso na sito, opłucz pod bieżącą wodą,przełoż na patelnie i duś do miękości w małej ilości wody.
Korzystamy z plików cookies w celu sprawnego działania witryny (cookies niezbędne) oraz tworzenia usług i ofert dostosowanych do Twoich potrzeb (cookies opcjonalne – możesz na nie wyrazić zgodę). Klikając w ustawienia dowiesz się więcej lub zmienisz preferencje urządzenia, z którego korzystasz. Szczegółowe informacje znajdziesz również w naszej polityce prywatności.
Pliki cookies w Opiekunki24.pl
Dostosuj zachowanie naszej strony do własnych preferencji
Wymagane
Te pliki cookie są niezbędne dla funkcjonowania strony internetowej i nie mogą być wyłączone w naszych systemach. Są one zazwyczaj ustawiane tylko w odpowiedzi na działania podejmowane przez użytkownika, które sprowadzają się do zapytania o usługi, takie jak ustawienie preferencji prywatności, logowanie lub wypełnianie formularzy. Można ustawić przeglądarkę tak, aby blokowała lub ostrzegała o tych plikach cookie, ale niektóre części witryny nie będą wtedy działały. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych osobowych. Zablokowanie tych plików cookie w przeglądarce może skutkować nieprawidłowym działaniem serwisu.
Reklama
Te pliki cookie mogą być ustawiane przez naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony internetowej. Mogą one być wykorzystywane przez te firmy do budowania profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania odpowiednich reklam na innych stronach. Nie przechowują one bezpośrednio danych osobowych, lecz opierają się na jednoznacznej identyfikacji przeglądarki i sprzętu internetowego. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, doświadcza mniej ukierunkowanych reklam.
Personalizacja
Te pliki cookie umożliwiają stronie internetowej zapewnienie większej funkcjonalności i personalizacji. Mogą być one ustawione przez nas lub przez zewnętrznych dostawców, których usługi zostały dodane do naszych stron internetowych. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, niektóre lub wszystkie te usługi mogą nie działać prawidłowo.
Analityka
Te pliki cookie umożliwiają nam zliczanie wizyt i źródeł ruchu, dzięki czemu możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej witryny. Pomagają one ustalić, które strony są najbardziej i najmniej popularne i zobaczyć, jak odwiedzający poruszają się po stronie. Wszystkie informacje zbierane przez te pliki cookie są agregowane i tym samym anonimowe. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, nie będziemy wiedzieć, kiedy odwiedził naszą stronę internetową.