10 listopada 2017 23:15 / 2 osobom podoba się ten post
Uwaga, Uwaga. Ogłaszam konkurs na najlepsze przepisy kulinarne na ciasteczka adwentowe. Co prawda nie będzie to tak doskonały konkurs jak ostatnio ogłoszony przez naszego niezapomnianej pamięci Pawła odnośnie przepisu na potrawę z krewetek, którego beneficjentką została Nugatka ale może też udany. Inspiracją do ogłoszenia tego konkursu była ostatnio wypowiedź naszej Vaniliowej Użytkowniczki, która popadła w przysłowiowy amok wypieków. Warunkiem uczestnictwa w konkursie jest zdjęcie ciasteczek wraz z krótkim opisem smaku. Podanie przepisu nie jest obowiązkowe. Nagrodą będzie miła niespodzianka, Zapraszam do udziału
ivanilia40 (Usunięty)
10 listopada 2017 23:34 / 3 osobom podoba się ten post
Uwaga, Uwaga. Ogłaszam konkurs na najlepsze przepisy kulinarne na ciasteczka adwentowe. Co prawda nie będzie to tak doskonały konkurs jak ostatnio ogłoszony przez naszego niezapomnianej pamięci Pawła odnośnie przepisu na potrawę z krewetek, którego beneficjentką została Nugatka ale może też udany. Inspiracją do ogłoszenia tego konkursu była ostatnio wypowiedź naszej Vaniliowej Użytkowniczki, która popadła w przysłowiowy amok wypieków. Warunkiem uczestnictwa w konkursie jest zdjęcie ciasteczek wraz z krótkim opisem smaku. Podanie przepisu nie jest obowiązkowe. Nagrodą będzie miła niespodzianka, Zapraszam do udziału
Chwalić się nie lubię,ale na pewno prowadzę.... Niestety udziału brać nie będę,dam szansę innym..
Andrew (Usunięty)
10 listopada 2017 23:39 / 1 osobie podoba się ten post
O nieeee, piszesz sama, że pieczesz bez opamietania. Albo to fake albo pokażesz co potrafisz.
Andrew (Usunięty)
10 listopada 2017 23:50 / 4 osobom podoba się ten post
A ja wystąpię w roli ciasteczkowego potwora , bo taka rola jest mi bardzo bliska
Uwaga, Uwaga. Ogłaszam konkurs na najlepsze przepisy kulinarne na ciasteczka adwentowe. Co prawda nie będzie to tak doskonały konkurs jak ostatnio ogłoszony przez naszego niezapomnianej pamięci Pawła odnośnie przepisu na potrawę z krewetek, którego beneficjentką została Nugatka ale może też udany. Inspiracją do ogłoszenia tego konkursu była ostatnio wypowiedź naszej Vaniliowej Użytkowniczki, która popadła w przysłowiowy amok wypieków. Warunkiem uczestnictwa w konkursie jest zdjęcie ciasteczek wraz z krótkim opisem smaku. Podanie przepisu nie jest obowiązkowe. Nagrodą będzie miła niespodzianka, Zapraszam do udziału
Ok.Proszę bardzo wypieki w De.
opiekun.5 (Usunięty)
11 listopada 2017 17:46 / 1 osobie podoba się ten post
Jeśli ktoś by chciał przepisy to je posiadam. Wyroby proste w robieniu i smaczne.
Jeśli ktoś by chciał przepisy to je posiadam. Wyroby proste w robieniu i smaczne.
To podaj proszę na te drożdżowe na pierwszym zdjęciu- upiekę w domu.
opiekun.5 (Usunięty)
11 listopada 2017 18:16 / 2 osobom podoba się ten post
SKŁADNIKI NA CIASTO:
450 g mąki tortowej
225 ml mleka, ciepłego
70 g cukru
1,5 łyżeczki suchych drożdży lub 25 g świeżych
2 żółtka
30 g masła lub margaryny, roztopionej
szczypta soli
DODATKOWO:
200 g nutelli
1 jajko do posmarowania
Do ciepłego mleka dodajemy suche drożdże ( ze świeżych wykonujemy zaczyn ) i zostawiamy przykryte na 15 min. Po tym czasie powinny być lekko spienione. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, sól i dobrze mieszamy. Następnie dodajemy żółtka, roztopione masło oraz mieszankę mleka z drożdżami lub zaczyn ze świeżych. Wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto przekładamy do dużej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia (1,15 godz.).
Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na okrąg o średnicy 30 cm. Jeden płat drożdżowy przekładamy na papier do pieczenia. Smarujemy 1/3 nutelli, zostawiając ok. 1-2 cm wolnego miejsca od brzegów. Przykrywamy drugim i ponownie smarujemy. Przykrywamy trzecim i ponownie smarujemy. Przykrywamy czwartym blatem i lekko dociskamy. Bierzemy talerz lub inne naczynie o śr. około 28 cm, przykładamy do ciasta i nadmiar wykrawamy nożem lub rolką do pizzy. Na środku ciasta szklanką odciskamy mały okrąg. Wyciąć osiem części jak na rogaliki, nie przecinając małego kółka na środku. Następnie dzielimy na 16 części. Bierzemy jeden kawałek i przekręcamy dwa razy do wewnętrznej części. Następnie bierzmy drugi kawałek obok ( poruszamy się zgodnie z ruchem wskazówek zegara) i zawijamy dwa razy do wewnętrznej strony. Tak, aby był skierowany do zawiniętego kawałka obok. Lekko zlepiamy brzegi, tworzymy coś na kształt pary. Rogi ciasta lekko podwijamy pod spód. Postępujemy dokładnie tak samo ze wszystkimi kawałkami. Powinny powstać 8 tzw. par. Przekładamy na blaszkę do pieczenia i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min. do napuszenia. Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem tylko ciasto pomijając miejsca z nutellą. Pieczemy w temp. 200 C przez ok. 20 min do zarumienienia skórki.
Robię w/g tego przepisu i zawsze wychodzi smaczne.
Dzięki :) Chyba powinno się też udac, jeśli zamiast Nutelli marmolady użyję-bo za Nutellą specjalnie nie przepadam ?
Ja używam czasem Nutellę ale z powodzeniem konfitury z czarnej porzeczki albo wiśniowe. Udaje się bez problemu. Tylko trzeba uważać przy zawijaniu i "przekręcaniu, by ładnie potem wyglądało.
Korzystamy z plików cookies w celu sprawnego działania witryny (cookies niezbędne) oraz tworzenia usług i ofert dostosowanych do Twoich potrzeb (cookies opcjonalne – możesz na nie wyrazić zgodę). Klikając w ustawienia dowiesz się więcej lub zmienisz preferencje urządzenia, z którego korzystasz. Szczegółowe informacje znajdziesz również w naszej polityce prywatności.
Pliki cookies w Opiekunki24.pl
Dostosuj zachowanie naszej strony do własnych preferencji
Wymagane
Te pliki cookie są niezbędne dla funkcjonowania strony internetowej i nie mogą być wyłączone w naszych systemach. Są one zazwyczaj ustawiane tylko w odpowiedzi na działania podejmowane przez użytkownika, które sprowadzają się do zapytania o usługi, takie jak ustawienie preferencji prywatności, logowanie lub wypełnianie formularzy. Można ustawić przeglądarkę tak, aby blokowała lub ostrzegała o tych plikach cookie, ale niektóre części witryny nie będą wtedy działały. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych osobowych. Zablokowanie tych plików cookie w przeglądarce może skutkować nieprawidłowym działaniem serwisu.
Reklama
Te pliki cookie mogą być ustawiane przez naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony internetowej. Mogą one być wykorzystywane przez te firmy do budowania profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania odpowiednich reklam na innych stronach. Nie przechowują one bezpośrednio danych osobowych, lecz opierają się na jednoznacznej identyfikacji przeglądarki i sprzętu internetowego. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, doświadcza mniej ukierunkowanych reklam.
Personalizacja
Te pliki cookie umożliwiają stronie internetowej zapewnienie większej funkcjonalności i personalizacji. Mogą być one ustawione przez nas lub przez zewnętrznych dostawców, których usługi zostały dodane do naszych stron internetowych. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, niektóre lub wszystkie te usługi mogą nie działać prawidłowo.
Analityka
Te pliki cookie umożliwiają nam zliczanie wizyt i źródeł ruchu, dzięki czemu możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej witryny. Pomagają one ustalić, które strony są najbardziej i najmniej popularne i zobaczyć, jak odwiedzający poruszają się po stronie. Wszystkie informacje zbierane przez te pliki cookie są agregowane i tym samym anonimowe. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, nie będziemy wiedzieć, kiedy odwiedził naszą stronę internetową.