13 marca 2018 06:44 / 2 osobom podoba się ten post
basiaimSalazarku, też czytam z doskoku.
Pisząc "bezpośrednio" masz na mysli przez rodzinę?
W dwóch miejscach proponowano mi taki układ.
Kasa wcale nie lepsza, bo raz było to 100€ więcej niż miałam wtedy przez agencję, a raz 200€ więcej.
Nic o składkach nie wspominali.
Pewnie cos innego masz na mysli?
Basiu, miałam właśnie to na myśli, lub jeśli ktoś podoła, działalność polską, ale na tym się kompletnie nie znam.
Trudno mi powiedzieć, co proponowali Twoi potencjalni pracodawcy, ale składki i całe zaplecze socjalne jest niejako w pakiecie, więc nikt łaski nie robi. Chyba, że chcieli, żebyś u nich na czarno pracowała?
Jeśli mówimy o kasie, to mnie rzutem na taśmę udało się jeszcze załapać na Kindergeld. Od tego roku Familienkasse płaci bodajże pół roku do tyłu, mnie zapłacili za 5 lat, miło było bardzo :) ;).
Wiem, że wiele dziewczyn (tych młodych i mniej młodych też) chce wyrwać się z "opiekuństwa", wg mnie zatrudnienie w De daje taką szansę. Może nie natychmiast, ale zazwyczaj kierunek jest dobry i po pewnym czasie można w pełni decydować o swoim życiu. Znam kobietę w moim wieku, która zrobiła kurs (teoretycznie konieczny jest kilkuletni Ausbildung, ale przy brakach personalnych daje się też bez) i pracuje w pflegedienst, wynajmuje mieszkanie i jest bardzo zadowolona z odzyskanej wolności ;).