Jeszcze raz sorry, ale mnie oprócz pół metra ziemniaków wiele można zarzucić, a zjeść lubię, oj lubię.

Jeszcze raz sorry, ale mnie oprócz pół metra ziemniaków wiele można zarzucić, a zjeść lubię, oj lubię.
Pzrydatne te tłumaczenia. Przydałoby się to wszystko pozapisywać i stosować.
Moj pomysl, moj on:-) Mam gotowce do uczenia ! Dziekuje pani Beacie !
To teraz tylko się uczyć i stosować. :)
Ale ze mnie kolezanka, te z dziekuje koledze i kolezankom z forum za tlumaczenie. Wczoraj kopiowalam zdania, po swietach przepisze do notesu
Ja mam spore zaległości. Obiecuję sobie, że przeanalizuję ten wątek na forum od początku i przepiszę to,co mi się przyda. Przepisując już będę sobie utrwalać słownictwo i wyrażenia. Tylko zacząć. Może postanowienia noworoczne pomogą:). Pozdrawiam
Moja glowa nie obejmuje tylu informacji. Placilam rachunki przy okazji zrobilam kopie tlumaczenia. Moje postanowienia nie dzialaja, poczekam co przyniesie nowy rok:-)
Idziemy do łóżka.
Zobaczmy co w tv.
Wstawaj! Szkoda dnia. :lol1:
Wstajemy.
Jedz śniadanie!
Co chcesz na śniadanie?
Jemy owoce.
Chcesz przekąsić owoca?
Pierwszy raz spotykam się z Frucht, Früchte??
Proszę iść na spacer z Pacjentem! Proszę pomóc Pacjentowi przy ubieraniu! Proszę posprzątać stół po śniadaniu! Proszę rano powiesić pranie! Proszę odkurzyć przed południem! Proszę dziś ugotować obiad!
Proszę kupić połówkę/połowę chleba. Dzisiaj zrobię gulasz. Teraz jemy. Musi Pani/Pan coś zjeść. Zanim weżmie Pani/ Pan lekarstwa musi Pani/Pan coś zjeść. Chciałaby Pani/Pan iść na spacer? Teraz się uczę niemieckiego.
Proszę zrobić zakupy w pobliskim supermarkecie! Proszę pozmywać naczynia! Proszę wynieść śmieci! Proszę posprzątać pokój! Proszę przygotować śniadanie! Proszę wziąć lekarstwa! Proszę mi pomóc przy rozbieraniu! Proszę wytrzeć komodę!
Pierwsze zdanie to: proszę kupić półtora chleba/ jeden i pół. Entschuldigung, es meine Schuld:-)