Elka40W nagłych zagrażających życiu tak! Jesli Firma opłaca? Czasem jednak na umowach(drobnym druczkiem) "że zlecenie ulega rozwiązaniu w przypadku np.smierci pdp.lub innych przyczyn niezależnych od zleceniodawcy". Zawiłe to bardzo.Lepiej mieć jakieś własne ubezp.w razie w...
Ubezpieczenie dodatkowe pewnie, że można mieć.
Ale te nagłe wypadki to niekoniecznie zagrażające życiu. Na stronie NFZ pisze, że zrobienie plomby to już nie, ale w nagłym bólu zęba można liczyć na pomoc w ramach ubezpieczeń, ale oczywiście w placówkach, które mają podpisana umowę z tutejszym ubezpieczycielem- to może być już problem.
Poza tym, w przypadku nagłego zerwania umowy z firmą ubezpieczenie jeszcze trwa, o ile dobrze pamiętam 30 dni. Tu więc chyba nie powinno być problemu?
Poza tym "zlecenie ulega rozwiązaniu' nie musi równać się "umowa z firmą ulega rozwiązaniu", bo jest okres wypowiedzenia, skoro umowa na czas nieokreślony (ta pierwsza, na niemieckich warunkach była na czas zlecenia tylko, z obecną firmą mam inną umowę).
I jakkolwiek nie rozumiem systemu opłacania składek w ZUS, bo nijak mi to nie pasuje do czasu, kiedy tutaj pracuję, to jest ciągłość. Wiem, bo wczoraj sprawdzałam, czy mnie wyrejestrowano i na nowo zarejestrowano, bo w końcu przypomniałam sobie, że chcę też mieć dobrowolne ubezpieczenie chorobowe. Nie za dużo bym dostała w razie czego, ale to i tak więcej niż zero