Literatura piękna i mniej piękna

13 kwietnia 2016 17:06 / 4 osobom podoba się ten post
kasia63

Bo Bridget jest dla nas zbyt angielska do czytania:)Film ogląda sie dobrze,jak śmieszną komedię a książka w czytaniu jest taka sobie:(

Książka w cztaniu "taka sobie" to chyba i tak jest dla niej komplement, chociaż być może nie. Język jako taki nie jest najgorszy ale bohaterka, jej sposób patrzenia na świat,   rozwiązywanie problemów  poprzez studiowanie różnego rodzaju poradników są infantylne jak u nastolatki, a przecież jest kobietą po trzydziestce. Ma już za sobą jakieś doświadczenia życiowe, a zachowuje się tak jakby jej mózg był nie większy niż łepek od szpilki. A fakt, że nie wiedziała gdzie leżą Niemcy będąc mieszkanką Europy i absolwentką uczelni wyższej powalił mnie na łopatki.
13 kwietnia 2016 17:53 / 2 osobom podoba się ten post
Alina

Książka w cztaniu "taka sobie" to chyba i tak jest dla niej komplement, chociaż być może nie. Język jako taki nie jest najgorszy ale bohaterka, jej sposób patrzenia na świat,   rozwiązywanie problemów  poprzez studiowanie różnego rodzaju poradników są infantylne jak u nastolatki, a przecież jest kobietą po trzydziestce. Ma już za sobą jakieś doświadczenia życiowe, a zachowuje się tak jakby jej mózg był nie większy niż łepek od szpilki. A fakt, że nie wiedziała gdzie leżą Niemcy będąc mieszkanką Europy i absolwentką uczelni wyższej powalił mnie na łopatki.

Bo Ty za poważnie do tej ksiązki podeszłas,ot co:)Takich "dziewczątek" nawet i 40-letnich jest na tony:):):):) Eeeee,a Niemcy to wiedzą cos wiecej o świecie?A nawet  i pokolenie dzisiejszych 20-30 latków-ich geografii na podstawie mapy nie uczą tak jak nas.Nie masz takiego czegoś,że jak myslisz o jakims miescie czy państwie to masz w głowie"chmurkę" a na niejumiejscowienie tego miasta?Ja tak mam,bo nas "pilowano"wręcz ze znajomosci mapy a potem to jakos nie wiedziec czemu zarzucono i młodsi nie potrafią z niej korzystac ,nie pamietaja,nie wiedzą.Po co jak jest nawigacja i wujek Google?Ale czy sa dzięki tym nowinkom technicznym madrzejsi o tę wiedzę ,która została w nas???Wątpię:( Tak więc, jak znów trafisz na podobny klimat w książce,zwłaszcza angielskiego autora to pełen luz:):):)To nie książka,to taki grubszy harleqiun:):):):)
13 kwietnia 2016 18:01 / 2 osobom podoba się ten post
scarlet

Podpisuje się po Mysiunią !!! Papier to papier, tego szelestu i zapachu nic nie zastapi, ...ale w mojej sytuacji 3-4 m-ce w DE tylko czytnik...na moim mam ponad 1300 książek, najrozmitsza tematyka..jak mnie nie zainteresuje po pierwszych 20 stronach , otwieram inną..mój czytnik ma 7 cali, ma format prawie normalnej książki..i tylko 60 euro 2 lata temu kosztował..
:tanczy:

Pewno:)Nie ma to jak szelest karteczek przed snem:)

Wylazlaś pani wreszcie z krzaczorów:):):):)Hi hi
13 kwietnia 2016 18:11 / 3 osobom podoba się ten post
A ja już tak polubiłam czytnik, że papierową książkę niewygodnie mi się czyta:)
13 kwietnia 2016 18:34 / 2 osobom podoba się ten post
kasia63

Bo Ty za poważnie do tej ksiązki podeszłas,ot co:)Takich "dziewczątek" nawet i 40-letnich jest na tony:):):):) Eeeee,a Niemcy to wiedzą cos wiecej o świecie?A nawet  i pokolenie dzisiejszych 20-30 latków-ich geografii na podstawie mapy nie uczą tak jak nas.Nie masz takiego czegoś,że jak myslisz o jakims miescie czy państwie to masz w głowie"chmurkę" a na niejumiejscowienie tego miasta?Ja tak mam,bo nas "pilowano"wręcz ze znajomosci mapy a potem to jakos nie wiedziec czemu zarzucono i młodsi nie potrafią z niej korzystac ,nie pamietaja,nie wiedzą.Po co jak jest nawigacja i wujek Google?Ale czy sa dzięki tym nowinkom technicznym madrzejsi o tę wiedzę ,która została w nas???Wątpię:( Tak więc, jak znów trafisz na podobny klimat w książce,zwłaszcza angielskiego autora to pełen luz:):):)To nie książka,to taki grubszy harleqiun:):):):)

Harleqiun to harlequin,niczego nie udaje. Ta trylogia aspiruje do bycia przynajmniej bestsellerem. Tragedia. Ale masz rację, że chyba podeszłam do tego zbyt serio. Nigdy nie rozumiałam angielskiego  poczucia humoru i już pewnie nie zrozumiem. Gdy moi synowie zaśmiewali się z "Monty Pythona" albo  z " Co ludzie powiedzą" ja siedziałam z grobową miną wszystkich wkurzając bo nie rozumiałam z czego się śmieją.
13 kwietnia 2016 20:08 / 1 osobie podoba się ten post
Alina

Harleqiun to harlequin,niczego nie udaje. Ta trylogia aspiruje do bycia przynajmniej bestsellerem. Tragedia. Ale masz rację, że chyba podeszłam do tego zbyt serio. Nigdy nie rozumiałam angielskiego  poczucia humoru i już pewnie nie zrozumiem. Gdy moi synowie zaśmiewali się z "Monty Pythona" albo  z " Co ludzie powiedzą" ja siedziałam z grobową miną wszystkich wkurzając bo nie rozumiałam z czego się śmieją.

Ha ha ha ,ja dokładnie tak samo:):):)
14 kwietnia 2016 15:56 / 4 osobom podoba się ten post
Dobrnęłam do końca trzeciej części trylogii z Bridget Jones w roli głównej. Oczywiście Bridget po wielu perypetiach związanych z randkowaniem znajduje tego właściwego, bardzo męskiego partnera , który się w niej zakochuje, otacza opieką,a przy okazji ale tak zupełnie przy okazji nie jest wcale biedny mimo, że pracuje jako nauczyciel wf-u w szkole, do której uczęszczają jej dzieci. Pracę po prostu traktuje hobbystycznie. Wreszcie przemęczenie się przez całą tę serię pomogło mi rozwiązać zagadkę mojego życia. Dlaczego nigdy nie spotkałam faceta, który byłby choćby odrobinę podobny do tych z powieści o Bridget? Wiem kurcze gdzie leżą Niemcy, a Bridget nie, co jest widocznie jej ogromnym atutem w relacjach damsko-męskich.
16 kwietnia 2016 20:17
Mam pytanko :) Czy ma może ktoś w jakimś pliku "Pamiętniki Adama i Ewy" Marka Twaina?
17 kwietnia 2016 17:47 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Mam pytanko :) Czy ma może ktoś w jakimś pliku "Pamiętniki Adama i Ewy" Marka Twaina?

Ja mam w pdf. Moge podesłać na maila ale uprzedzam z góry,że nie wiem jaka jakość bo dopiero czeka w kolejce na przeczytanie.

wcześniej ,chyba w grudniu,ktoś pytał o Remigiusza Mroza. Mam też...

Mroz Remigiusz - Przewieszenie 
Mroz Remigiusz - Glebia osobliwosci 
Mroz Remigiusz - Zaginiecie 
Mroz Remigiusz - Ekspozycja 
Mróż Remigiusz - Kasacja 
Mróz Remigiusz - Wieża milczenia

Wszystko pdf. 
17 kwietnia 2016 19:34 / 1 osobie podoba się ten post
fioletowa.mysz

Ja mam w pdf. Moge podesłać na maila ale uprzedzam z góry,że nie wiem jaka jakość bo dopiero czeka w kolejce na przeczytanie.

wcześniej ,chyba w grudniu,ktoś pytał o Remigiusza Mroza. Mam też...

Mroz Remigiusz - Przewieszenie 
Mroz Remigiusz - Glebia osobliwosci 
Mroz Remigiusz - Zaginiecie 
Mroz Remigiusz - Ekspozycja 
Mróż Remigiusz - Kasacja 
Mróz Remigiusz - Wieża milczenia

Wszystko pdf. 

O fajnie :) . No to wysyłam Ci zaproszonko do znajomych, co byś mojego meila ujrzeć mogła :)
17 kwietnia 2016 19:37 / 1 osobie podoba się ten post
Z racji "ciężkości" mam czytanie elektroniczne.Niestety nie jest to czytnik,tylko tablet.Po jakimś czasie pieką oczy/chyba od tego
Ostatno "przerobiłam" prawie wszystkie książki Katarzyny Michalak.
Nawet miałam wyrzuty sumienia,że powinnam wiecej czasu poświęcić nauce języka
17 kwietnia 2016 20:42
Bardzo prosze o jakies " łatwe.lekkie i przyjemne" E-booki, potrzebuje teraz takich ksiązek...:)
17 kwietnia 2016 20:45 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

O fajnie :) . No to wysyłam Ci zaproszonko do znajomych, co byś mojego meila ujrzeć mogła :)

Proszę bardzo, poooszło  Trochę to trwało ale mój net strasznie ślamazarny jest.
17 kwietnia 2016 20:55
fioletowa.mysz

Proszę bardzo, poooszło :-) Trochę to trwało ale mój net strasznie ślamazarny jest.

Dzięki serdeczne, mam :)
17 kwietnia 2016 21:01
Proszę oraz miłego czytania