Literatura piękna i mniej piękna

24 stycznia 2016 23:55
wichurra2

Mam Krakauera, jeżeli nadal poszukujesz to jutro podeślę.

O kurcze, wichurra a ja też nieśmiało mogłbym prosić?
05 lutego 2016 15:03 / 1 osobie podoba się ten post
Moje ostatnie lektury:

1. Karl Treumund - Saga o Nibelungach
Na studiach to już przerabiałam, ale kiedy to było... Przypomniałam więc sobie te opowieści o bohaterskich czynach Germanów. 

2. Stefan Zweig - Maria Antonina
Bardzo ciekawa biografia, opisująca życie Marii Antoniny na tle jej czasów. Można dużo dowiedzieć się o etykiecie wersalskiej, romansach, balach, przepychankach na najwyższych stanowiskach w kraju, a przede wszystkim o rewolucji francuskiej. 

3. Jacek Piekara - Ja inkwizytor. Kościany galeon
Pozycja dla miłośników fantasy. Inkwizytor Mordimer Maderdin jest bohaterem całej serii książek. Tropi niestrudzenie wszelkie herezje, poluje na czarownice, współpracuje z aniołami. Bardzo lubię Mordimera:)

4. Anne Appelbaum - Gułag
Jest to kompleksowa historia sowieckich obozów pracy - od ich powstania do lat 90-tych - napisane to jest ciekawym językiem, są relacje więźniów, fragmenty listów, rozporządzeń, przedstawione jest chyba wszystko, co dotyczy gułagu - aresztowanie, transport, selekcja, życie w obozie, praca, nagrody i kary, jedzenie, strażnicy, miłość, dzieci, ucieczka. Polecam. 

5. Filip Springer - 13 pięter
Ostatnio było w prasie dosyć głośno o tej książce, więc przeczytałam. Jest to opis sytuacji mieszkaniowej Polaków. Zaczyna się od przedwojennej Warszawy - można dowiedzieć się, jak mieszkali bogaci i najbiedniejsi - włos się na głowie trochę jeżył. Później jest już przeskok do aktualnej sytuacji, przy czym książka bazuje na autentycznych historiach. Ludzie opowiadają jak mieszkają, o kredytach, o trudnościach z wynajmem itd. Warte przeczytania. 

6. Laila Shukri - Byłam służącą w arabskich pałacach. 
Bohaterką jest Hinduska Bibi, która zostaje zmuszona do wyjazdu do Kuwejtu i pracy jako służąca. Taki los jest udziałem ponoć setek tysięcy Hindusów i obywateli innych biednych państw tamtego regionu. Nie wiem, czy to historia prawdziwa, ale nawet jeżeli nie, to pokazuje problem współczesnego niewolnictwa. Te służące, kierowcy, ogrodnicy itd. są całkowicie uzależnieni od dobrej woli swoich pracodawców, zabierane są im paszporty, pracują po kilkanaście godzin na dobę, często są bici, głodzeni, czasem gwałceni. Taka lekka lekturka, ale naświetlająca ważny problem. 
16 marca 2016 21:47
A co to? Nikt nie czyta?
16 marca 2016 22:02
wichurra2

A co to? Nikt nie czyta?

Czytamy.Skonczylam wlasnie czytac .Piotra Adamczyka Powiem ci cos.Czekam na druga czesc nowa okladka Dom Tesknot;Polecam warta do przeczytania
21 marca 2016 22:04 / 1 osobie podoba się ten post
To znowu kilka pozycji dorzucam

1. Peter V. Brett - Tron z czaszek II. 
Całą serię polecam - Malowany człowiek, Pustynna włóćznia, Wojna w blasku dnia i Tron z czaszek właśnie. Dla miłośników fantasy - nocami na świat wychodzą krwiożercze demony i polują na ludzi. Ludzie próbują się przed nimi chronić poprzez używanie runów - oznaczają nimi swoje domy, miasta, osiedla i tak jakoś trwają. Ale zjawia się chłopak, któremu demony pożarły rodziców i on przeróżnymi splotami wydarzeń odnajduje na pustyni ruiny starożytnej cywilizacji, która umiała z demonami walczyć. Odnajduje runy bojowe, tatuuje nimi całe ciało i nocami walczy, podróżuje przez różne krainy, zostaje uznany przez ludzkość Wybawicielem. Ale gdzieś tam na świecie jest też inny Wybawiciel itd. Może nie umiem tego zachęcająco przedstawić, ale kto lubi fantasy może sobie w innych źródłach poszukać recenzji. Warto. 

2. Krzysztof Pisera - Jak dawniej po Tatrach chadzaono
Dla miłośników Tatr, opisane jest jak to kiedyś z Krakowa do Zakopanego furką się 2 dni jechało, jak się taką podróż organizowało, co się zabierało, jak ona przebiegała. Później opisano jak wyglądały mieszkania góralskie, gdzie nocowali letnicy, co robiono podczas niepogody, jak wycieczki w góry organizowano - a chadzano wówczas na bogato - na kilka dni, z przewodnikami, czasem muzykantami, wieczorem były tańce, ogniska i spanie pod chmurką. Opisane są pierwsze schroniska, pierwsi wybitni przewodnicy. Mnie zachwyciła ta książka. 

3. Remigiusz Mróz - Zaginięcie i Przewieszenie 
Świetne polskie kryminały, nic nie odbiegają od światowych bestselerów, ale nie chce mi się fabuły streszczać:)

4. Katarzyna Bonda - Sprawa Niny Frank i Ciemno, prawie noc
Kolejna genialna polska "kryminalistka" :) Podobno ma mieć w jakimś chyba angielskim wydawnictwie potężną reklamę i może już niedługo świat o nie usłyszy. 

5. Cała seria Małgorzaty Kalicińskiej - Dom nad rozlewiskiem, Miłość nad rozlewiskiem i Powroty nad rozlewiskiem.
Taka typowo kobieca, lekka literatura, której w sumie nie lubię, ale nawet przyjemnie się słuchało. 

6. Elwira Watała - Cuchnący Wersal
Lekka książka o wersalowych intrygach, skandalach i ich bohaterach. Wciągało. 

21 marca 2016 22:35 / 2 osobom podoba się ten post
5/Kalicinskiej jeszcze LILKA i ZWYCZAJNY FACET.Te które wymieniła Wichurka mam i znam prawie na pamięć:)Plus WIDOK Z MOJEGO OKNA:)
21 marca 2016 22:37 / 1 osobie podoba się ten post
Ty nad tym morzem pewnie też takie trochę klimaty masz, jak nad rozlewiskiem:)
21 marca 2016 22:54 / 2 osobom podoba się ten post
Ja na wjeżdzie czytam lekturę łatwą,przyjemną.W większości polskie autorki.Ale interesuje mnie również historia.
Komletuję i zamierzam przeczytać ksiązżi Diane Ducret i Kamila janickiego.Mam już około 10 pozycji.
22 marca 2016 19:33
poznanianka1

Ja na wjeżdzie czytam lekturę łatwą,przyjemną.W większości polskie autorki.Ale interesuje mnie również historia.
Komletuję i zamierzam przeczytać ksiązżi Diane Ducret i Kamila janickiego.Mam już około 10 pozycji.

polecam Monikę Szwaję - dobrze się czyta ... Krystynę Nepomucką - jest super ! a raczej odradzam Katarzynę Michalak... puścili na wabia 2 najlepsze pozycje "wiśniowy dworek" i  "w imię miłości " - ot takie polskie harlequiny ... skusiłam się na serię w przedpłacie . 335 złotych poszło się dymać bo lekturka gorzej niż słaba ....
22 marca 2016 19:58 / 1 osobie podoba się ten post
Do Nepomuckiej muszę wrócić:)Cykl "Niedoskonała..." jest super,ostatnie pozycje już wyraźnie słabsze.Z tego pierwszego cyklu do dzis pamietam jak Busio/mąż/ kazał bohaterce stać na głowie i pić śmietankę na porost piersi:):):)
22 marca 2016 20:15
kasia63

Do Nepomuckiej muszę wrócić:)Cykl "Niedoskonała..." jest super,ostatnie pozycje już wyraźnie słabsze.Z tego pierwszego cyklu do dzis pamietam jak Busio/mąż/ kazał bohaterce stać na głowie i pić śmietankę na porost piersi:):):)

noo, a "ślubny welon" , "dusza na skalpelu"- nie są  wspaniałe? a "serafina i kochankowie" ? łatwe , przyjemne  i nauczyć się czegoś można . No i ten soczysty , krwisty język ...  luuubię ją...
22 marca 2016 20:47
tyciek

noo, a "ślubny welon" , "dusza na skalpelu"- nie są  wspaniałe? a "serafina i kochankowie" ? łatwe , przyjemne  i nauczyć się czegoś można . No i ten soczysty , krwisty język ...  luuubię ją...

Tych nie pamiętam,czyli albo słabe były,albo czytałam tylko raz,albo wcale:)
22 marca 2016 21:26
A może macie coś Hanny Bakuły? 
22 marca 2016 22:09
andaluzja55

A może macie coś Hanny Bakuły? 

nie mam... i ze wstydem przyznaję - nie znam  a warta grzechu ?  a przy okazji : miłośnikom historii z lat ostatniej wojny mogę polecić książki Leszka Adamczewskiego a wielbicielom sensacji Katarzynę Bondę ... 
22 marca 2016 22:14 / 1 osobie podoba się ten post
Bondy "Okularnik" jest fajny, jeżeli chodzi o kryminał podszyty historią powojenną.