Literatura piękna i mniej piękna

02 maja 2016 17:54 / 1 osobie podoba się ten post
fioletowa.mysz

Jakby ktos chcial sobie poczytac Cobena Harlana - Nieznajomy, to mam w pdf. Mam tez taka kobieca literaturke Glines Abbi - Oddychaj mną, oraz Krzesłowska Natalia - Na krawędzi widelca. Spowiedź bulimiczki,i rowniez Lang Joachim Hans - Kobiety z bloku 10,ta ostatnia ksiazka to o eksperymentach medycznych w Auschwitz.
To sobie dorwalam w tamtym tygodniu,nie czytalam jeszcze wszystkiego,zaczelam od Kobiet z bloku 10.

Też lubię Cobena :) Zawsze czytam książki drukowane, stare nawyki :) Przed kompem oczy mi "siadają"
02 maja 2016 18:42 / 3 osobom podoba się ten post
Nugatka

Też lubię Cobena :) Zawsze czytam książki drukowane, stare nawyki :) Przed kompem oczy mi "siadają"

Dlatego mamy Kindle.
i dużo książek masz i oczy nie bolą.
02 maja 2016 19:06 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

Dlatego mamy Kindle.

Trzeba bylo mowic to bym przekonwertowala przeciez :) 
02 maja 2016 19:39 / 2 osobom podoba się ten post
To ponownie relacja z ostatnich lektur:

- Jacek Piekara  - Szubienicznik i Szubienicznik II

Lubię Piekarę za jego serię o inkwizytorze Mordimerze Madderdinie. Te dwie powieści toczą się w czasach sarmackich i ma to swój urok - wyrażenia typu macium panie, kwieciste mowy, krwiste opowieści. Sama fabuła też jest w porządku. Historia momentami się wlecze, dużo jest wydarzeń pobocznych i nie jest tak ciekawa, jak przygody Madderdina, ale pomimo to podobała mi się. 

- Bolesław Prus - Placówka :)

Czytając tę lekturę jako dziecko, bardzo mi się podobała i łzy nawet wyciskała. Lubię takie opowieści z czasów chłopów pańszczyźnianych. Tym razem łez już jednak nie było. 

- Harlan Coben - Ostatni szczegół

Co mam pisac - ci, co czytają Cobena to wiedzą:)

- Emire Khidayer - Życie po arabsku

Wspominałam już, że czytam tą książkę. Mnie ten temat nęci, podoba mi się arabski koloryt i z przyjemnością dowiadywałam się więcej. 

- Jan Tomasz Gross - Sąsiedzi

Też już pisałam o wrażeniach. Mocna książka i polecałabym ją każdemu. 

- Andrzej Pilipiuk - Homo bimbrownikus

Kolejna część przygód Jakuba Wędrowycza. Wprawdzie inne tomy bardziej mi się podobały, ale Jakub to jakość sama w sobie:)
02 maja 2016 19:40 / 3 osobom podoba się ten post
Benita

Dlatego mamy Kindle.

Tak, ale ja jestem z tych, co pewnie z duchem czasu nie idą, ale książka drukowana, to drukowana :) :) :)
02 maja 2016 20:12 / 2 osobom podoba się ten post
Nugatka

Tak, ale ja jestem z tych, co pewnie z duchem czasu nie idą, ale książka drukowana, to drukowana :) :) :)

To prawda.
Ja jestem czytoholik. Potrzebuję duuużo książek, a wyjeżdzam na wiele miesięcy. Ilość papieru by mnie przygniotła. 
Kindla kocham miłościa wielką.
02 maja 2016 20:14 / 1 osobie podoba się ten post
fioletowa.mysz

Trzeba bylo mowic to bym przekonwertowala przeciez :) 

A umiesz ?
Ja jeszcze nie, ale się nauczę.
kiedyś.
02 maja 2016 20:22 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

A umiesz ?
Ja jeszcze nie, ale się nauczę.
kiedyś.

Umiem ;) Samo sie robi,tylko w program wstawiam :))
02 maja 2016 21:06 / 1 osobie podoba się ten post
fioletowa.mysz

Umiem ;) Samo sie robi,tylko w program wstawiam :))

Ja też już sie naumiałam !!
Przekonwerowałam sobie i mam !!!
Jeju, jak sie cieszę !
02 maja 2016 21:09 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

Ja też już sie naumiałam !!
Przekonwerowałam sobie i mam !!!
Jeju, jak sie cieszę !

Brawo Ty ;) Prawda,ze nic trudnego? 
02 maja 2016 21:23 / 1 osobie podoba się ten post
fioletowa.mysz

Brawo Ty ;) Prawda,ze nic trudnego? :-)

Prawda.
Brawo ja !
02 maja 2016 21:26 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

Prawda.
Brawo ja !

No,to teraz mozesz mi powiedziec jakich ksiazek szukasz,ja Tobie podesle,Ty sobie zrobisz mobi czy tam inny epub i git. Bedziesz miala czytanek na kilka lat :)
02 maja 2016 21:34
wichurra2

To ponownie relacja z ostatnich lektur:

- Jacek Piekara  - Szubienicznik i Szubienicznik II

Lubię Piekarę za jego serię o inkwizytorze Mordimerze Madderdinie. Te dwie powieści toczą się w czasach sarmackich i ma to swój urok - wyrażenia typu macium panie, kwieciste mowy, krwiste opowieści. Sama fabuła też jest w porządku. Historia momentami się wlecze, dużo jest wydarzeń pobocznych i nie jest tak ciekawa, jak przygody Madderdina, ale pomimo to podobała mi się. 

- Bolesław Prus - Placówka :)

Czytając tę lekturę jako dziecko, bardzo mi się podobała i łzy nawet wyciskała. Lubię takie opowieści z czasów chłopów pańszczyźnianych. Tym razem łez już jednak nie było. 

- Harlan Coben - Ostatni szczegół

Co mam pisac - ci, co czytają Cobena to wiedzą:)

- Emire Khidayer - Życie po arabsku

Wspominałam już, że czytam tą książkę. Mnie ten temat nęci, podoba mi się arabski koloryt i z przyjemnością dowiadywałam się więcej. 

- Jan Tomasz Gross - Sąsiedzi

Też już pisałam o wrażeniach. Mocna książka i polecałabym ją każdemu. 

- Andrzej Pilipiuk - Homo bimbrownikus

Kolejna część przygód Jakuba Wędrowycza. Wprawdzie inne tomy bardziej mi się podobały, ale Jakub to jakość sama w sobie:)

Jeśli podoba Ci się arabski koloryt to polecam nie tyle książkę co film . Kinematografia irańska "Dziewczynka w trampkach". O dziewczynce, która marzy o tym aby mieć rower.  Rower jako rozrywka dla dziewczynek jest praktycznie w tym kraju zakazany ,można utracić dziewictwo. Przy okazji pokazuje  życie kobiet . Ich pozycję. W drzewie genealogicznym rodziny nie uwzględnia się kobiet. Ich po prostu nie ma. Dziewczynki powinny mówić przyciszonym głosem, najlepiej ze spuszczoną głową itd, itp. Polecam wszystkim zwolennikom i przeciwnikom islamu.
02 maja 2016 21:40 / 3 osobom podoba się ten post
Ale oglądanie jaki to islam jest zły mnie nie nęci. A o ile dobrze pamiętam,  Iran to nie Arabowie. 
02 maja 2016 23:25 / 1 osobie podoba się ten post
fioletowa.mysz

No,to teraz mozesz mi powiedziec jakich ksiazek szukasz,ja Tobie podesle,Ty sobie zrobisz mobi czy tam inny epub i git. Bedziesz miala czytanek na kilka lat :)

Teraz mam sezon na trillery. Współczesna literatura skandynawska. Czytałaś coś ciekawego ?