wichurra2To ponownie relacja z ostatnich lektur:
- Jacek Piekara - Szubienicznik i Szubienicznik II
Lubię Piekarę za jego serię o inkwizytorze Mordimerze Madderdinie. Te dwie powieści toczą się w czasach sarmackich i ma to swój urok - wyrażenia typu macium panie, kwieciste mowy, krwiste opowieści. Sama fabuła też jest w porządku. Historia momentami się wlecze, dużo jest wydarzeń pobocznych i nie jest tak ciekawa, jak przygody Madderdina, ale pomimo to podobała mi się.
- Bolesław Prus - Placówka :)
Czytając tę lekturę jako dziecko, bardzo mi się podobała i łzy nawet wyciskała. Lubię takie opowieści z czasów chłopów pańszczyźnianych. Tym razem łez już jednak nie było.
- Harlan Coben - Ostatni szczegół
Co mam pisac - ci, co czytają Cobena to wiedzą:)
- Emire Khidayer - Życie po arabsku
Wspominałam już, że czytam tą książkę. Mnie ten temat nęci, podoba mi się arabski koloryt i z przyjemnością dowiadywałam się więcej.
- Jan Tomasz Gross - Sąsiedzi
Też już pisałam o wrażeniach. Mocna książka i polecałabym ją każdemu.
- Andrzej Pilipiuk - Homo bimbrownikus
Kolejna część przygód Jakuba Wędrowycza. Wprawdzie inne tomy bardziej mi się podobały, ale Jakub to jakość sama w sobie:)
Jeśli podoba Ci się arabski koloryt to polecam nie tyle książkę co film . Kinematografia irańska "Dziewczynka w trampkach". O dziewczynce, która marzy o tym aby mieć rower. Rower jako rozrywka dla dziewczynek jest praktycznie w tym kraju zakazany ,można utracić dziewictwo. Przy okazji pokazuje życie kobiet . Ich pozycję. W drzewie genealogicznym rodziny nie uwzględnia się kobiet. Ich po prostu nie ma. Dziewczynki powinny mówić przyciszonym głosem, najlepiej ze spuszczoną głową itd, itp. Polecam wszystkim zwolennikom i przeciwnikom islamu.