Literatura piękna i mniej piękna

03 maja 2016 19:54 / 2 osobom podoba się ten post
ORIM

Moze ktos sie spotkał,czytal z ksiazka opowiadajaca o amerykanskich oddzialach specjalnych podczas wojny w Wietnamie,ktora jest relacja uczestnika tych wydarzen.Ksiazka opowiada o dzialaniach wojennych w tunelach jakie kopali wietnamczycy.Jest dosc dosadna w opisach i brutalna.Nie moge sobie przypomniec autora.Ksiazka chyba nosi tytuł "byłem szczurem"

Jak sie nie obraziśz to ja dzisiaj jedna przeczytam i potem Ci opiszę. Moze to bedzie o Armii Radzieckiej ale coz tam jak wojna to wojna :))
03 maja 2016 19:55
ORIM

Moze ktos sie spotkał,czytal z ksiazka opowiadajaca o amerykanskich oddzialach specjalnych podczas wojny w Wietnamie,ktora jest relacja uczestnika tych wydarzen.Ksiazka opowiada o dzialaniach wojennych w tunelach jakie kopali wietnamczycy.Jest dosc dosadna w opisach i brutalna.Nie moge sobie przypomniec autora.Ksiazka chyba nosi tytuł "byłem szczurem"

"Król szczurów" Jamesa Clavella- czytałam juz dośc dawno temu, film tez jest nakręcony wg. tej ksiązki.
03 maja 2016 19:58
tina 100%

"Król szczurów" Jamesa Clavella- czytałam juz dośc dawno temu, film tez jest nakręcony wg. tej ksiązki.

Mam ale papierową i nie wejdzie w laptopa . Orim jak bedziesz w domu daj znac to Ci podesle.
03 maja 2016 20:08 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

nie Tina to nie chodzi o to.
Krol szczurow to o obozie jenieckim.
Tu chodzi o amerykanow ktorzy walczyli w tunelach.Ksiazke mialem w rekach w czasach mojego wojskach
03 maja 2016 20:10 / 1 osobie podoba się ten post
ORIM

nie Tina to nie chodzi o to.
Krol szczurow to o obozie jenieckim.
Tu chodzi o amerykanow ktorzy walczyli w tunelach.Ksiazke mialem w rekach w czasach mojego wojskach

Autora pamiętasz? Może to "Szczury tunelowe" Cliffa Banksa ?
03 maja 2016 20:33 / 1 osobie podoba się ten post
ORIM

A moze to  Gdy szczury zeszly do piekla w tunelach Cu-Chi?  
03 maja 2016 20:50
tina 100%

Autora pamiętasz? Może to "Szczury tunelowe" Cliffa Banksa ?

No wlasnie nie pamietam i w tym problem.
Szczury tunelowe to chyba o bliskim wschodzie i czasach pozniejszych
03 maja 2016 20:58 / 1 osobie podoba się ten post
ORIM

No wlasnie nie pamietam i w tym problem.
Szczury tunelowe to chyba o bliskim wschodzie i czasach pozniejszych

Sprawdż w necie może.
03 maja 2016 21:01 / 3 osobom podoba się ten post
wichurra2

Ale oglądanie jaki to islam jest zły mnie nie nęci. A o ile dobrze pamiętam,  Iran to nie Arabowie. 

Tak, masz rację to Persowie ale nie wiem czy jest to w tym przypadku tak istotne.  To nawet nie o to chodzi, że przedstawiono tam islam jako zły bo chyba nie taki był zamysł realizatorów, raczej o kompletną odmienność obyczajową.My przedstawiamy w naszej kinematografii nasze problemy, oni swoje.  Osobiście lubię kinematografię irańską. To co widziałam jest na dobrym poziomie, a świat ich wartości jest po prostu inny i dopóki ogranicza się do pozostania na ich terenie nie mam nić przeciw niemu.
03 maja 2016 21:06
Alina

Tak, masz rację to Persowie ale nie wiem czy jest to w tym przypadku tak istotne.  To nawet nie o to chodzi, że przedstawiono tam islam jako zły bo chyba nie taki był zamysł realizatorów, raczej o kompletną odmienność obyczajową.My przedstawiamy w naszej kinematografii nasze problemy, oni swoje.  Osobiście lubię kinematografię irańską. To co widziałam jest na dobrym poziomie, a świat ich wartości jest po prostu inny i dopóki ogranicza się do pozostania na ich terenie nie mam nić przeciw niemu.

A to wtedy rozumiem:)
04 maja 2016 09:23
Benita

Ja też już sie naumiałam !!
Przekonwerowałam sobie i mam !!!
Jeju, jak sie cieszę !

A wj akim programie to robicie? 
04 maja 2016 10:12 / 2 osobom podoba się ten post
Calibre
04 maja 2016 11:05 / 1 osobie podoba się ten post
efka66

A wj akim programie to robicie? 

Ja na Calibre. to jest taki program, gdzie masz swoją bibliotekę - przesyłasz książki na Kindla, no i przekonwertować możesz.
04 maja 2016 12:33
Z przesyłaniem to ja wolę mailowo przesyłać na Kindla. Jakoś mi to wygodniejsze jest.
04 maja 2016 12:56 / 1 osobie podoba się ten post
wichurra2

Z przesyłaniem to ja wolę mailowo przesyłać na Kindla. Jakoś mi to wygodniejsze jest.

Jak to?
W Calibre zaznaczam książkę, wciskam jeden klawisz "prześlij na urządzenie" i za pomocą 2 kliknięć mam książkę na kindlu.