Poskarżyjki 41

30 marca 2025 20:05 / 2 osobom podoba się ten post
TolaTosia

Czy agencja może nakazać prawnie dźwiganie pdp, gdzie obciążenie ( masa pdp) przekracza normy przyjęte w BHP, czy może nakazać pod groźbą niewypłaty pełnego wynagrodzenia? Czy agencja ma ku temu podstawy prawne?

Tak jak Mleczko napisała - nic co jest ze szkodą dla zdrowia. Nie odpuscilabym tego lekarza z tego względu. Nie będzie wątpliwosci co jak i gdzie. 
30 marca 2025 20:57 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

Tak jak Mleczko napisała - nic co jest ze szkodą dla zdrowia. Nie odpuscilabym tego lekarza z tego względu. Nie będzie wątpliwosci co jak i gdzie. 

Mam już namiar do lekarki, w sensie nazwisko polecone, jeszcze numer muszę ogarnąć i będę dzwoniła jutro.
31 marca 2025 11:19 / 4 osobom podoba się ten post
No niestety, ale ta sprawdzona lekarka domowa nie ma miejsc w tym tygodniu na EKUZ nawet jak powiedziałam, że potrzebuję pilnie pomocy. Kobietka w recepcji podała mi inny numer gdzie mogę spróbować z EKUZ, ale tam nikt nie odbiera- jak to zwykle bywa. Spróbowałam jeszcze inny numer, który znalazłam, ale to już specjalistyczna przychodnia i nie ta specjalizacja co potrzebuję.
W takich przypadkach powinno się mieć wsparcie rodziny, a nie próbować znaleźć termin "na już" z EKUZ na własną rękę 😕. To jest trudne, a ta wiedźma jeszcze mi może kazanie urządzi🫤, że z jej telefonu korzystałam domowego. Tak, wiem, że mam prawo, ale to czego potrzebuję w tej chwili to święty spokój i zero stresu, bo ten stres szkodzi mi bardziej niż te przeciążone stawy. Jak powiem, że do lekarza tu jadę i ona musi z pdp zostać to też kolejne użeranie się z tą wariatką, a od wczoraj mnie ignoruje i chcę by tak zostało. Kto chce niech się wykłóca, dla mnie najważniejszy jest teraz spokój. Dźwigać nie dźwigam, bo pasierbica przychodzi, ja pdp już nie podnoszę nawet z fotela, sam musi się podnieść.
Dziś umówię lekarza w PL zaraz po powrocie, rezonans mam już kolan zaklepany i lekarz mi napisze w oświadczeniu czy uraz pozwalał mi tę 2-3 tygodnie do tyłu na dźwiganie czy nie.
Tym nie mniej dziękuję Wszystkim serdecznie za wsparcie ❤️.
31 marca 2025 13:56 / 2 osobom podoba się ten post
TolaTosia

Czy agencja może nakazać prawnie dźwiganie pdp, gdzie obciążenie ( masa pdp) przekracza normy przyjęte w BHP, czy może nakazać pod groźbą niewypłaty pełnego wynagrodzenia? Czy agencja ma ku temu podstawy prawne?

Agencje to robią z ludźmi co chcą i straszą czym chcą , jak nie będą chcieli to i tak nie zapłacą mimo, że ktoś zostaje wg jakichś ustaleń. Ja bym tej pasierbicy powiedziała że tego sama nie będę robić , może ona to zrobić jak chce za mnie, a agencji bym raz powiedziała że tego i tego nie będe robić i tyle, mogą sobie pogadac, że przecież się wcześniej na coś zgadzałam i że wiedziałam gdzie jadę itp. itd.( tak często to tłumaczy agencja)Niech sobie agencja to z rodziną wyjaśnia i tyle, czasami dobrze jest udawać głupa że się nie rozumie ot co. Zawsze lepiej wychodzi się na tym, żeby rodzina opiekunce podziękowała a nie my im, mówię to z własnej autopsji. I wtedy nie warto się zastanawiać nad tym co sobie inni pomyślą , oni wychodzą zawsze z założenie że jak nie ta pani to inna przyjedzie za nią i to będzie robić.Jak kasy nie zapłacą to cóż do sądu trzeba iść - skąd ja to znam😁😁.I jeszcze jedno, to że skompletuje się ileś papierków mających nam pomóc się obronić nie zawsze to pomoże, ale warto je mieć w razie gdyby nie zapłacili to ma się dowód rzeczowy w sądzie 😬😬.
31 marca 2025 17:42 / 2 osobom podoba się ten post
TolaTosia

No niestety, ale ta sprawdzona lekarka domowa nie ma miejsc w tym tygodniu na EKUZ nawet jak powiedziałam, że potrzebuję pilnie pomocy. Kobietka w recepcji podała mi inny numer gdzie mogę spróbować z EKUZ, ale tam nikt nie odbiera- jak to zwykle bywa. Spróbowałam jeszcze inny numer, który znalazłam, ale to już specjalistyczna przychodnia i nie ta specjalizacja co potrzebuję.
W takich przypadkach powinno się mieć wsparcie rodziny, a nie próbować znaleźć termin "na już" z EKUZ na własną rękę 😕. To jest trudne, a ta wiedźma jeszcze mi może kazanie urządzi🫤, że z jej telefonu korzystałam domowego. Tak, wiem, że mam prawo, ale to czego potrzebuję w tej chwili to święty spokój i zero stresu, bo ten stres szkodzi mi bardziej niż te przeciążone stawy. Jak powiem, że do lekarza tu jadę i ona musi z pdp zostać to też kolejne użeranie się z tą wariatką, a od wczoraj mnie ignoruje i chcę by tak zostało. Kto chce niech się wykłóca, dla mnie najważniejszy jest teraz spokój. Dźwigać nie dźwigam, bo pasierbica przychodzi, ja pdp już nie podnoszę nawet z fotela, sam musi się podnieść.
Dziś umówię lekarza w PL zaraz po powrocie, rezonans mam już kolan zaklepany i lekarz mi napisze w oświadczeniu czy uraz pozwalał mi tę 2-3 tygodnie do tyłu na dźwiganie czy nie.

No tak - Ekuzowa spychotechnika. Wg przepisów do ogólnego lekarza w przychodni powinni Cię przyjąć normalnie jak każdego pacjenta, bez szukania sprawdzonych lekarek. Nie wiem- może do zbiorowego EKUZ w firmie, przypisują jakiegos lekarza.Niezbyt to korzystne.Grunt , że znalazłas doktora, który pójdzie Ci na rękę. Powodzenia. 
31 marca 2025 19:54 / 3 osobom podoba się ten post
TolaTosia

Nie wiem czy lekarz  uwzględni czas  do tyłu . Dobrze by było gdybyś miała jakiś kwitek z Niemiec wtedy możesz przedłużyć  L4 w kraju .
Ja tak miałam jak z szefową heimu  zadarlam . Uwzględnili przedłużenie zwolnienia lekarskiego . Ciężka robota, bo żadnego wsparcia nie ma . Powodzenia .
01 kwietnia 2025 10:05 / 3 osobom podoba się ten post
Mleczko

Nie wiem czy lekarz  uwzględni czas  do tyłu . Dobrze by było gdybyś miała jakiś kwitek z Niemiec wtedy możesz przedłużyć  L4 w kraju .
Ja tak miałam jak z szefową heimu :-) zadarlam . Uwzględnili przedłużenie zwolnienia lekarskiego . Ciężka robota, bo żadnego wsparcia nie ma . Powodzenia .

Wczoraj wieczorem mi się pogorszyło, a ponieważ nienaturalnie stawiam tę prawą nogę to wszystko poszło na kostkę prawą. Z lewym kolanem też coś się dzieje. Dziś na "dzień dobry" powiedziałam pasierbicy co i jak, ma zapytać w szpitalu czy mnie na EKUZ przyjmią, żebym USG miała. Przyniesie mi też jakieś usztywnienie na nogę i może też kule, których może nie wyrzuciła z piwnicy.
Chyba się boi, że obarczę ją odpowiedzialnością, bo mam zapisaną naszą rozmowę na what'app, gdzie pyta się czy będę podnosić i z rollatorem wychodzić na spacer z pdp, a w domu, żadnych uchwytów dla pdp i ja o tym na what'app pisałam. 
01 kwietnia 2025 15:31 / 3 osobom podoba się ten post
Jestem właśnie na SOR, czekam na przyjęcie i coś czuję, że NFZ upomni się o zwrot kasy za to badanie USG, które jest moim zdaniem bezsensowne, ponieważ recepcjonistka poinformowała mnie, że urazów tkanek miękkich, np. chrząstek nie będzie widać, a zwolnienia lekarskiego i tak na SOR mi nie wystawią. Czuję, że tylko niepotrzebnie nadwyrężyłam sobie stawy kuśtykając na tramwaj spory kawałek, bo pasierbica nakłamała do niemieckiej agencji, że mnie na tramwaj podrzuci ( Polska agencja mi ją wiadomość przeczytała), a w realu przyszła na przerwę, rzuciła mi wizytówkę miejscowej kliniki, nawet nie mówiąc, że tam jest SOR i kazała mi dzwonić sobie. To było wszystko.

EDYCJA: Już po badaniu. Było tylko fizykalne i tylko tej prawej nogi i tylko prawego kolana. Stawy w kostce mi lekarz nie obejrzał. Nogą ma zachowaną prawidłową ruchomość, ale kiedy mi ją zginał czułam nad kolanem ciężkość, nie jakoś bardzo, ale jednak.
Czekam na opis. Powiedział, że ujmie w nim to, że mogą być urazy, których takie badanie fizykalne nie wykryje.
Porażka bo będę musiała się do poniedziałku męczyć, a ta wiedźma powie, że wymyślałam.
01 kwietnia 2025 16:17 / 5 osobom podoba się ten post
Ufff, to jednak do badania obrazowego nie doszło, bo jak oni RTG z USG mylą, to miałam Ci napisac, abys wiała stamtąd i nie oglądała sie za siebie  

Ta wiedzma może sobie zrzędzic - przeciez kazdy to wie, że takie dzwiganie jak tam masz, bez udogodnien dla pacjenta to tylko we dwie osoby. Masz juz podkładkę, niech sobie gada. 
01 kwietnia 2025 16:59 / 4 osobom podoba się ten post
tina 100%

Ufff, to jednak do badania obrazowego nie doszło, bo jak oni RTG z USG mylą, to miałam Ci napisac, abys wiała stamtąd i nie oglądała sie za siebie :-) 

Ta wiedzma może sobie zrzędzic - przeciez kazdy to wie, że takie dzwiganie jak tam masz, bez udogodnien dla pacjenta to tylko we dwie osoby. Masz juz podkładkę, niech sobie gada. 

He he i tak dobrze, że nie doszło do amputacji 
01 kwietnia 2025 17:12 / 2 osobom podoba się ten post
Mleczko

He he i tak dobrze, że nie doszło do amputacji :-(

Na plus dla niemieckiego SOR duża kultura osobista, wiem co piszę, bo mam porównanie z polskim.
01 kwietnia 2025 17:16 / 3 osobom podoba się ten post
TolaTosia

Na plus dla niemieckiego SOR duża kultura osobista, wiem co piszę, bo mam porównanie z polskim.

A to chociaż personel niemiecki ?

Oni są grzeczni , bo to mają w obowiązkach .  Ordnung.....
01 kwietnia 2025 17:20 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Ufff, to jednak do badania obrazowego nie doszło, bo jak oni RTG z USG mylą, to miałam Ci napisac, abys wiała stamtąd i nie oglądała sie za siebie :-) 

Dziękuję za ten drugi akapit Tina 👍.
Podnosi mnie na duchu, bo dziś moja agencja wyraziła na what'app obawę, że rodzina może potem próbować nie zapłacić. Ona dziś pdp wciągnęła skarpetki, pampersa i spodnie i tak mi to tak na what'app wypomniała jakby pół dnia za mnie pracowała. Odpisałam, że jestem bardzo wdzięczna za te 5-7 minut pomocy. Ja mam zaległe 2,5 dnia (5 tygodni x pół dnia) do odebrania, przerwy siedziałam z pdp, bo nie można go już samego zostawić, a ona te kilka minut tak wypomina.
01 kwietnia 2025 17:21 / 2 osobom podoba się ten post
Mleczko

No, a polski personel nie ma takiego obowiązku 😦?
Dwie pielęgniarki/ recepcjonistki były chyba Niemkami, lekarz raczej też. Przechodził tam jakiś lekarz a la hindus, ale on mnie nie badał.
01 kwietnia 2025 17:23 / 4 osobom podoba się ten post
Mleczko

A co komu po ich Ordnungu jak głaby przeciwgorączkowo podadzą cyjanek , bo grzecznie będą chcieli pacjenta spławić :)